Israelin rokotus­ohjelman ulko­puolelle jäävät palestiinalaiset ovat saamassa 5 000 annosta venäläistä Sputnik-rokotetta - Ulkomaat | HS.fi

Israelin rokotus­ohjelman ulko­puolelle jäävät palestiinalaiset ovat saamassa 5 000 annosta venäläistä Sputnik-rokotetta

Israel on ottanut tavoitteekseen rokottaa koko väestönsä maaliskuun loppuun mennessä, ja viidesosa maan kansalaisista on jo saanut Pfizerin tai Modernan rokotteen. Palestiinalaiset ovat saamassa alkuun 5 000 annosta venäläistä Sputnik-rokotetta.

YK:n asiantuntijoiden mielestä Israel on vastuussa miehittämillään alueilla asuvien ihmisten terveydenhuollosta. Hoitaja antoi koronavirusrokotteen Jerusalemissa torstaina 14. tammikuuta.­

18.1. 15:48 | Päivitetty 19.1. 19:21

Länsirannalla ja Gazassa asuvat 4,5 miljoonaa palestiinalaista eivät ole vieläkään saaneet rokotteen antamaa suojaa koronavirustaudilta. Näyttää siltä, että vain harvat heistä ovat saamassa rokotteen lähiviikkojen aikana.

Israelilainen virkamieslähde kertoi uutistoimisto Reutersille, että palestiinalaishallinto saa pian 5 000 annosta venäläistä Sputnik V -rokotetta.

Toimitus on määrä kuljettaa Jordanian kautta palestiinalaishallinnon edustajille Länsirannalle. Nimettömänä pysytelleen virkamiehen mukaan Israelin terveysministeriö on hyväksynyt rokotteiden tuonnin.

Israelilaisvirkamiehen mukaan toimitus tulisi perille tiistaina. Palestiinalaishallinnon siviiliasiainministeri Hussein Al-Sheikh kuitenkin kertoi Reutersille, ettei toimitus tule vielä tiistaina, mutta hän odottaa sen saapuvan lähipäivinä.

Samaan aikaan Israel on jo rokottanut noin 9 miljoonasta kansalaisestaan noin 20 prosenttia. Maa pyrkii rokottamaan koko väestönsä maaliskuun loppuun mennessä. Rokotukset on tehty Pfizer/Biontechin ja Modernan rokotteilla.

Palestiinalaishallinnon terveysministeri Mai Al-Kaileh myönsi viime viikolla hätäluvan Sputnik-rokotteelle palestiinalaisalueilla.

Muun muassa YK ja ihmisoikeuksia valvova Human Rights Watch ovat vedonneet Israeliin, jotta se rokottaisi myös miehittämillään alueilla asuvia palestiinalaisia.

Tähän asti koronavirusrokotteet ovat olleet käytännössä täysin poissa palestiinalaisten ulottuvilta. Israelin rokotusohjelma ei ulotu palestiinalaisiin, elleivät he ole Israelin kansalaisia. Sen sijaan Länsirannalla Israelin siirtokunnissa asuvia Israelin kansalaisia on rokotettu.

Uutiskanava CNN kertoi maanantaina kahdesta samassa jerusalemilaisessa lihakaupassa työskentelevästä miehestä. Toisella heistä on palestiinalainen henkilötodistus, toisella puolestaan Israelin.

Israelilaisella Anan abu Aishella on oikeus valtion tarjoamaan rokotteeseen. Hän kuitenkin sanoo, että hän kuitenkin tuntisi olonsa syylliseksi ottaessaan rokotteen, jos hänen palestiinalainen työkaverinsa Mahmoud Oudeh ei saa rokotetta.

”Puolet ihmisistä täällä ei voi ottaa rokotetta, joten minäkään en ota – miksi ottaisin, jos hekään eivät voi? Aishe sanoi CNN:lle.

”Se on rasistista”, Oudeh lisää.

YK:n asiantuntijoiden mukaan rokotteen antamista henkilötodistusten perusteella ei voi hyväksyä. YK:n riippumattomien asiantuntijoiden mukaan Israelin pitäisi olla vastuussa miehittämillään alueilla asuvien ihmisten terveydenhuollosta.

”Tämä tarkoittaa, 4,5 miljoonaa palestiinalaista tulee jäämään ilman suojaa ja alttiiksi koronavirukselle samaan aikaan, kun heidän lähellään ja keskuudessaan elävät Israelin kansalaiset – mukaan lukien Israelin siirtokuntien väestö – saavat rokotteen. Erotteleva pääsy välttämättömään terveydenhuoltoon keskellä vuosisadan pahinta globaalia terveyskriisiä on moraalisesti ja laillisesti mahdotonta hyväksyä”, asiantuntijat kirjoittavat.

Raportissa vaaditaan, että Israel laajentaa rokotukset myös miehitetyille palestiinalaisalueille. Erityisen huolissaan asiantuntijat ovat Gazan terveydenhuollon tilanteen heikkenemisestä.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yli 160 000 miehitetyillä alueilla asuvalla palestiinalaisella on todettu koronavirustartunta. Viime maaliskuun jälkeen alueella on todettu yli 1 700 virukseen liittyvää kuolemaa. Tartuntojen ja kuolemien määrä on kasvanut tasaisesti viime viikkoina.

Israelin terveysministeri Yuli Edelstein totesi CNN:n haastattelussa, että maan rokotustavoite perustuu ainoastaan Israelin kansalaisten lukumäärään. Hänen mielestään Israelilla ei ole velvoitetta maksaa ”jonkun muun” rokotteista.

”Jos pääsemme tilanteeseen, jossa jokainen rokotteen haluava on maassa rokotettu, olemme enemmän kuin valmiita jakamaan rokotteita naapureillemme”, terveysministeri sanoi.

Israelin hallituksen mielestä vastuu palestiinalaisten rokottamisesta on palestiinalais­hallinnolla.

Myös YK:n asiantuntijat myöntävät, että palestiinalaishallinto on käytännössä vastuussa rokottamisesta. He kuitenkin katsovat, että vastuu rokottamisesta on Israelilla niin kauan, kuin se miehittää palestiinalaisalueita.

Asiantuntijoiden mielestä alueen eri viranomaisten tulisikin tehdä yhteistyötä, jotta kaikki tulisivat rokotetuiksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat