Valko-Venäjän oppositio riemuitsi jääkiekon MM-kisojen siirtämisestä, virallisia kantoja ei Minskissä heti kuultu - Ulkomaat | HS.fi

Valko-Venäjän oppositio riemuitsi jääkiekon MM-kisojen siirtämisestä, virallisia kantoja ei Minskissä heti kuultu

Oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja ylisti jääkiekkoliiton päätöstä erityisesti urheilijoiden voitoksi, suomalaiset ministerit samaa mieltä.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja puhui medialle Berliinissä 14. joulukuuta 2020.­

18.1. 21:10

Valko-Venäjän maanpaossa elävä oppositiojohtaja ja entinen presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja ylisti maanantaina Kansainvälisen jääkiekkoliiton päätöstä, jonka mukaan kevään MM-kisoja ei järjestetä Valko-Venäjällä. Tsihanouskajan mukaan päätös on voitto kaikille muille paitsi itsevaltaiselle presidentille Aljaksandr Lukašenkalle.

”Se on voitto, koska sen vuoksi kaupunkiin [Minskiin] ei tule uutta vainojen aaltoa MM-kisojen ”puhdistusten” varjolla”, Tsihanouskaja kommentoi kanavallaan viestipalvelu Telegramissa ja jatkaa sekä kansan että opposition voittaneen.

”Ja se on voitto Aliaksandra Herasimenialle ja urheilun solidaarisuussäätiölle, jotka tekivät väsymättä yhteistyötä liiton ja sen yhteistyökumppaneiden kanssa, neuvottelivat ja vaativat näitä hylkäämään vaalit hävinneen hallinnon laillistamisen”, Tsihanouskaja kirjoittaa.

Olympiauimari Herasimenian johtama säätiö on 800 urheilijan yhteenliittymä, joka perustettiin alun perin tukemaan poliisiväkivallan uhreiksi joutuneita urheilijoita ja josta on tullut merkittävä opposition osa.

”Päätös palauttaa uskon valkovenäläiseen ja kansainväliseen yhteisöön ja humaaniin arvokkuuteen”, Herasimenia puolestaan ylisti Euroradiolle.

Virallisia kommentteja Minskistä ei vielä maanantai-iltana kuulunut. Valtiollinen Belta-televisiokanava löysi vain kahvakuulamestari Vjatšeslav Horonenkon paheksumaan ”urheilun ja politiikan sekoittamista”.

Suomalaisministerit kiittelivät puolestaan kilvan jääkiekkoliiton päätöstä.

”Odotettu ja oikea päätös”, kommentoi pääministeri Sanna Marin (sd) Twitterissä kiitti perään erityisesti kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtajaa Kalervo Kummolaa ”vaikuttamistyöstä”.

”IIHF teki oikean ratkaisun”, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) twiittasi. ”Valko-Venäjän tilanne on edelleen erittäin huolestuttava.”

”IIHF päätyi lopulta oikeaan ratkaisuun”, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) kommentoi omassa twiitissään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat