Valtava sirkkeli ”katkaisi” taikuri David Copperfieldin – Kuuluisan tempun taustalla on illuusio tasan sadan vuoden takaa - Ulkomaat | HS.fi

Valtava sirkkeli ”katkaisi” taikuri David Copperfieldin – Kuuluisan tempun taustalla on illuusio tasan sadan vuoden takaa

Sahaustemppu ja sen variaatiot hämmästyttävät ihmisiä vielä yli sata vuotta tempun ensiesityksen jälkeen.

19.1. 10:03

Sata vuotta sitten, 17. tammikuuta 1921 britannialainen taikuri P. T. Selbit (1881–1938) sahasi naisen kahtia yleisön edessä Lontoossa ja loi sukupolvesta toiseen ihmisiä kiehtoneen ohjelmanumeron.

Finsbury Park Empire -teatterissa todistettu esitys näytti uskomattomalta: nainen asettui makaamaan puulaatikon sisälle ja hänen jalkansa sekä kätensä sidottiin. Tämän jälkeen laatikko suljettiin ja Selbit näytti sahaavan naisen kahtia. Kun saha oli mennyt laatikon läpi, ilmestyi nainen kuitenkin vahingoittumattomana laatikon sisältä. Tiettävästi vastaavaa ei oltu aiemmin nähty esiintymislavalla.

”Esitys tuli kuuluisaksi ja siitä tuli yksi merkittävimmistä ja kuuluisimmista illuusioista”, kuvaili taikuri ja historioitsija Mike Caveney uutistoimisto Reutersin mukaan.

P. T. Selbit esittämässä kuuluisaa sahaustemppuaan tiettävästi vuonna 1937.­

Ihmisen sahaaminen kahtia on nykyään yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista taikatempuista, ja muut taikurit ovat kehittäneet sitä entistä näyttävämmäksi. Varsin nopeasti temppuun lisättiin vaihe, jossa ”halkaistun” ihmisen puoliskot vedettiin hetkeksi erilleen. Myös sahauksen kohteena olleen ihmisen pää ja jalat olivat kehitetyissä tempuissa esillä.

”On monia syitä, miksi tästä tempusta tuli niin suosittu maailmalla. Ensinnäkin taikuri ei tehnyt tätä temppua elottomalle esineelle. Hän teki sen ihmiselle, mikä nosti sen uudelle tasolle”, Caveney arvioi.

Yhdysvaltalainen taikuri David Copperfield kehitti sahaustempusta oman ”Kuoleman saha” -näytöksensä, jossa ”epäkuntoon” mennyt valtava sirkkeli katkaisi hänet. Kyseisen tempun voi katsoa tämän jutun ohessa olevalta videolta.

Vaikka kyseessä on taikatemppu, ei Copperfield ole selvinnyt sen esittämisestä ilman naarmuja. Ongelmana oli erityisesti se, että esityslavat olivat niin erilaisia.

”Muutaman kerran sain viiltoja, kun terä oli vinossa”, Copperfield paljasti sahaustempun 100-vuotista taipaletta juhlistaneessa Magic Circle -järjestön verkkotapahtumassa sunnuntaina.

Taikuri David Copperfieldin ”Kuoleman saha” on yksi variaatia P. T. Selbitin sahatempusta. Kuvakaappaus videosta.­

Sahaustempun taustalla on lopulta varsin helppo silmänkääntötemppu. Silti se hämmästyttää ihmisiä vielä yli sata vuotta ensiesityksensä jälkeen.

”Sanotaan, että yksinkertaisimmat temput ovat parhaita. Ja tämä on hyvin yksinkertainen temppu”, Caveney kuvaili.

Illuusion salaisuus on ollut jo pitkään tiedossa. Tämän linkin takaa löytyy tietoa siitä, miten se on toteutettu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat