NY Times: Fox News sotki nuoren miehen murhan salaliitto­teorioihin ja maksoi oikeus­jutun sovittelusta miljoonia, kanava halusi salata ratkaisun yli presidentin­vaalien - Ulkomaat | HS.fi

NY Times: Fox News sotki nuoren miehen murhan salaliitto­teorioihin ja maksoi oikeus­jutun sovittelusta miljoonia, kanava halusi salata ratkaisun yli presidentin­vaalien

Murhatun miehen vanhemmat kävivät kahden vuoden ajan oikeustaistoa Foxia vastaan, koska kanava oli heidän mielestään levittänyt perättömiä juoruja heidän pojastaan. Sovinto asiassa saavutettiin lokakuussa, mutta Fox halusi pitää sen salassa vaalien yli.

Fox Newsin ja News Corporation -yhtiön pääkonttori Manhattanilla New Yorkissa vuonna 2019.­

19.1. 11:55

Yhdysvaltalainen konservatiivinen uutiskanava Fox News maksoi miljoonia dollareita sovitellakseen perättömään artikkeliinsa liittyvän oikeusjutun, mutta halusi pitää asian salassa yli marraskuun presidentinvaalien. Asiasta kertoo sanomalehti The New York Times.

Oikeusjutussa oli kyse demokraattisen puolueen kansalliskomitean henkilökunnan jäsenen, Seth Richin, selvittämättömästä murhasta, jonka Fox oli virheellisesti yhdistänyt vuoden 2016 presidentinvaalien häirintään.

Fox oli julkaissut vuonna 2017 perättömän uutisen, joissa väitettiin valheellisesti, että Rich oli sekaantunut demokraattipuolueeseen kohdistuneeseen sähköpostivuotoon vuonna 2016. Myöhemmin tapauksesta asetettiin syytteeseen 12 venäläistä tiedusteluagenttia vuonna 2018.

Fox maksoi asian sovittelusta Richin vanhemmille miljoonia dollareita. Kanava kuitenkin vaati, että sovintoratkaisu pysyisi salassa marraskuun 3. päivän presidentinvaalien yli. Richin vanhemmat suostuivat.

Fox News ei ole vastannut NY Timesin kysymyksiin, miksi kanavalle oli tärkeää pitää asia salassa Trumpin vaalikampanjan loppumetreillä. Myös uutissivusto Business Insider on pyytänyt kanavalta kommenttia sitä saamatta.

Sanomalehden mukaan kanavan outo salassapito­vaatimus osoittaa, miten kietoutunut kanava on presidentti Donald Trumpin kampanjan disinformaation levittämiseen.

”Pelkäsikö Fox, että väärässä olemisen myöntäminen lietsoisi presidentin vihaa? Pelkäsivätkö tv-yhtiön johtajat vastaiskua radikalisoituvalta yleisöltään, joka on hakeutunut muiden konservatiivijulkaisujen luo?” lehden toimittaja Ben Smith kysyy artikkelissaan.

Trump itse on näyttäytynyt julkisuudessa Foxin uutisten innokkaana kuluttajana ja antanut sille näkyvyyttä muun muassa Twitter-tilillään, joka suljettiin pysyvästi tammikuussa. Presidentinvaalien jälkeen Trump tosin hyökkäsi Foxia vastaan, koska kanava ei hänen mielestään toistanut tarpeeksi hänen väitteitään vaalivilpistä.

Seth Rich ammuttiin 27-vuotiaana kuoliaaksi vuonna 2016 pääkaupunki Washingtonissa. Hänen kuolemansa joutui oikeistolaisten salaliittoteorioiden kohteeksi, mitä Fox Newsin valheellinen uutisointi vahvisti.

Salaliittoteoreetikot uskoivat, että Richin kuolema oli keino peitellä sähköpostivuodon jälkiä. Foxin juontajat Sean Hannity ja Lou Dobbs tekivät teoriaa tunnetuksi valtavirran yleisölle.

Poliisin mukaan tästä tai Richin yhteyksistä sähköpostit vuotaneeseen Wikileaksiin ei ole näyttöä, vaan Richin kuolemassa oli mahdollisesti kyse pieleen menneestä ryöstöstä.

Fox News julkaisi vuonna 2017 viikko uutisen julkaisun jälkeen lyhyen lausunnon, jonka mukaan Seth Richiä koskeva ”artikkeli ei alun perin käynyt läpi korkealaatuista toimituksellista tarkistusprosessia”, jota kanava edellyttää. Myöhemmässä tarkastelussa ”artikkeli ei vastannut standardeja”, minkä seurauksena se poistettiin.

Lausunnossa ei kuitenkaan kerrottu, mikä artikkelissa oli vialla, eikä siinä esitetty minkäänlaista anteeksipyyntöä.

Hannity sanoi tuolloin, ettei puhuisi Richistä ”perheen toiveesta” vähään aikaan. Myöhemmin juontaja sanoi radio-ohjelmassaan, ettei hän peräänny mistään.

Vuonna 2018 Richin vanhemmat Mary ja Joel Rich syyttivät kanavaa Sethin kuolemaan liittyvästä perättömästä uutisoinnista, joka oli vanhempien mukaan syypää vahingollisten juorujen levittämiseen.

Seth Richin vanhemmat Mary Rich (vas.) ja Joel Rich kannattelivat poikansa valokuvaa Omahassa Nebraskassa tammikuussa 2017.­

Vanhempien oikeuskanteessa kerrottiin, että pojan kuolemaa seurannut ryöpytys oli vahingoittanut heidän mielenterveyttään, ja Mary Rich menetti myös työkykynsä.

Sovinto asiassa saavutettiin viime lokakuussa, mutta Fox News halusi pitää sen salassa vaalien yli.

Foxin ja Richin vanhempien sovinto tuli julkisuuteen marraskuun lopulla. Vanhempien mielestä sovinto oli ulospääsy oikeusriidasta. Samalla he ilmaisivat hartaasti toivovansa, että media on aidosti varovaisempi jatkossa.

”Sovintoratkaisu Fox Newsin kanssa päättää yhden luvun surressamme rakkaan Sethimme murhaa. Kaipaamme häntä joka päivä”, vanhemmat kirjoittivat lausunnossaan marraskuussa CNN:n mukaan.

Tuolloin Fox Newsin tiedottaja kommentoi yhtiön olevan sovinnosta mielissään.

”Olemme tyytyväisiä vaatimusten ratkaisemiseen ja toivomme, että tämä antaa herra ja rouva Richille mahdollisuuden löytää hieman rauhaa ja lohtua mennä eteenpäin”, tiedottaja sanoi.

Pian Foxin jutun julkaisun jälkeen viranomaiset alkoivat tyrmätä siinä esitettyjä väitteitä.

The New York Timesin mukaan Foxin artikkelissa siteerattu poliisi Rod Wheeler kiisti sanoneensa artikkelissa väitettyjä asioita Seth Richin yhteyksistä sähköpostivuotoon ja Wikileaksiin.

Wheeler sanoi viime syksynä, että Foxin artikkeli oli ”kirjoitettu etukäteen ennen kuin edes tulin mukaan”.

Vaikka Fox jäi kiinni perättömistä väitteistä miltei heti, Sean Hannity jatkoi niiden levittämistä vielä viikon, kunnes Sethin veli Aaron Rich lähetti sähköpostia juontajalle ja tämän tuottajalle. Anteeksipyyntöä ei kuitenkaan koskaan kuulunut.

”Hän ei koskaan tullut pyytämään minulta anteeksi, että pilasi perheeni elämän ja mainosti jotain, mikä ei perustu mihinkään”, Aaron Rich sanoo The New York Timesille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat