EU-komissio ehdottaa, että 70 prosenttia aikuisista pitäisi olla rokotettuna kesään mennessä: mutaatioiden testausta lisättävä - Ulkomaat | HS.fi

EU-komissio ehdottaa, että 70 prosenttia aikuisista pitäisi olla rokotettuna kesään mennessä: mutaatioiden testausta lisättävä

Euroopan komissio julkaisi tiistaina uudet suositukset koronarokottamisesta Euroopan unionissa.

Pfizerin ja Biontechin rokotteita alettiin antaa Suomessa joulukuun lopussa.­

19.1. 14:06 | Päivitetty 19.1. 18:20

Bryssel

Euroopan komissio julkaisi tiistaina uudet suositukset koronarokottamisesta Euroopassa. Komissio on tehnyt etuostosopimukset EU-tasolla, mutta itse rokottamisjärjestelyt kuuluvat kansalliseen päätösvaltaan.

Komissio ehdottaa, että EU-maiden tavoite pitäisi olla, että 70 prosenttia aikuisväestöstä on rokotettuna kesään mennessä.

Komission mukaan tavoite pitäisi olla myös, että maaliskuun loppuun mennessä vähintään 80 prosenttia yli 80-vuotiaista ja 80 prosenttia terveydenhuoltohenkilökunnasta olisi rokotettu.

THL on kertonut aiemmin, että Suomi odottaa kesään mennessä 5–7 miljoonaa rokoteannosta, joilla voidaan rokottaa noin 2,5–3,5 miljoonaa ihmistä.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus aloittaa EU-maiden kattavan rokotetietojen julkaisun. Jäsenmaat ovat sitoutuneet rokotetietojen toimittamiseen kahdesti viikossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on annettu tiistaihin mennessä 55 800 koronarokotetta.

Komissio otti myös kantaa keskusteluun yleisestä rokotepassista, joka tunnustettaisiin eri jäsenmaissa. Kreikka ja useat muut EU-maat ovat ehdottaneet, että koronarokotepassin haltija voisi jatkossa myös matkustaa EU:ssa vapaammin.

Komissio kertoi laativansa suunnitelman yhteisestä rokotesertifikaatista tammikuun aikana ja kertoi esittelevänsä sen Maailman terveysjärjestölle WHO:lle.

Komission mukaan on kuitenkin liian aikaista pohtia mahdollisen rokotepassin käyttöä esimerkiksi matkailun helpottamiseksi.

Saksa ja Ranska ovat olleet varauksellisia antamaan erilaisia oikeuksia koronarokotetuille. Niiden mukaan ihmisiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan rokotuksen perusteella.

Suomen eurooppaministerin Tytti Tuppuraisen mukaan Suomi kannattaa yleisesti ideaa yhteisesti tunnustettavasta rokotesertifikaatista. Lopullista kantaa Suomi ei ole päättänyt esimerkiksi siihen, voisiko passi helpottaa matkustamista.

”Tietysti sen täytyy olla tasapuolinen eikä pidä luoda etuoikeuksia siinä mielessä, että järjestelmä aiheuttaisi häiriöitä sisämarkkinoiden toimintaan. Passin on oltava kaikkien ulottuvilla yhtäläisesti”, Tuppurainen sanoi maanantain eurooppaministerien kokouksen jälkeen.

Euroopan unionin johtajat keskustelevat rokotteista ja rokotepassista torstaina videohuippukokouksessa.

Komissio kertoi olevansa valmis rakentamaan mallin, jonka avulla EU:n ylijäämärokotteita aletaan jakaa naapurimaihin ja kehittyviin maihin. EU on tehnyt ostosopimuksen 2,3 miljardista rokotteesta, eikä niitä kaikkia tarvita EU-kansalaisten rokottamiseen.

Suomi on esimerkiksi vedonnut yhdessä EU:n Itä-Euroopan maiden ja Pohjoismaiden kanssa komissioon, että rokotteita tulisi jakaa esimerkiksi Balkanille ja EU:n itäisille kumppanimaille.

Komissio ehdotti myös laajempaa testisuositusta koronaviruksen eri mutaatiotyyppien löytämiseksi. Ehdotuksen mukaan tehdyistä testeistä jatkotutkimuksiin pitäisi ohjata ainakin viisi ja suositellusti kymmenen prosenttia positiivisista testituloksista.

Komissio aikoo vastata myös jäsenmaiden huoleen toiveita hitaammasta rokotteiden tuotantovauhdista. Suomi on vedonnut useaan otteeseen komissioon, jotta tuotantokapasiteettia saataisiin nopeammin kasvatettua ja jotta yrityksen lupaukset tuotantomääristä pitäisivät paremmin paikkansa.

Komissio sanoi työskentelevänsä yritysten kanssa, jotta jäsenmaihin saadaan täsmällisemmät tuotantoaikataulut eri rokotteista. Lisäksi yhteistyötä lisäkapasiteetin rakentamiseksi ja hyväksymiseksi lisätään.

Pfizer Biontech joutui esimerkiksi hidastamaan yhden viikon ajalta rokotetoimituksia kapasiteettiongelmiin vedoten.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat