65-vuotias nainen tuomittiin yli 40 vuodeksi vankilaan Thaimaan kuningasperheen arvostelusta - Ulkomaat | HS.fi

65-vuotias nainen tuomittiin yli 40 vuodeksi vankilaan Thaimaan kuningasperheen arvostelusta

Thaimaalainen nainen sai yli 43 vuoden tuomion arvosteltuaan kuningasperhettä. Kyseessä on ankarin niin sanotusta majesteettirikoksesta annettu tuomio.

Entinen virkamies Anchan Preelert, oli saada ensin 87 vuoden rangaistuksen, mutta tuomio puolitettiin, koska hän tunnusti syyllisyytensä.­

19.1. 15:49

Thaimaalainen oikeusistuin tuomitsi tiistaina 65-vuotiaan naisen yli 43 vuodeksi vankilaan Thaimaan kuningasperhettä arvostelevien sosiaalisen median julkaisujen vuoksi.

Kyseessä on ankarin kuninkaallisten pilkkaamisesta annettu tuomio. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Alun perin thaimaalaisen entisen virkamiehen, Anchan Preelertin, oli määrä saada 87 vuoden rangaistus, mutta tuomiota lievennettiin puoleen, koska hän tunnusti syyllisyytensä.

Anchanin asianajajan mukaan tuomittu myönsi syyllisyytensä 29 eri rikkomukseen, joissa oli kyse YouTubessa ja Facebookissa vuosina 2014–2015 jaetuista ja julkaistuista videoista.

Anchan voi vielä valittaa tuomiostaan vielä kahteen ylempään oikeusasteeseen. Hän on jo pyytänyt päästä vapaaksi takuita vastaan odottaessaan muutosta tuomioonsa.

Thaimaassa monarkian arvostelusta eli niin sanotuista majesteettirikoksista voi saada erittäin kovia vankeustuomioita. Edellisen pisimmän tuomion majesteettirikoksesta sai vuonna 2017 mies, joka tuomittiin vankilaan 35 vuodeksi.

Anchanin tuomio annettiin aikana, jolloin Thaimaan monarkia, kuningas Maha Vajiralongkorn ja Pääministeri Prayut Chan-o-cha ovat joutuneet poikkeuksellisen laajan arvostelun kohteeksi.

Viime kesänä maassa alkoi levitä tuhansien mielenosoittajien protesteja, joissa monarkiaa ja perustuslain muutoksia arvosteltiin varsin avoimesti. Poliisi on myös käyttänyt voimakeinoja protestien pysäyttämiseksi.

Erityisen paljon mielenosoituksissa on näkynyt nuoria. Marraskuun jälkeen yli 40 nuorta aktivistia asetettu syytteeseen, mutta yhtäkään oikeudenkäyntiä ei ole vielä järjestetty.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat