Harris vannoo valan ennen Bidenia, hymnin laulaa Lady Gaga: Näin valta vaihtuu Yhdysvalloissa - Ulkomaat | HS.fi

Harris vannoo valan ennen Bidenia, hymnin laulaa Lady Gaga: Näin valta vaihtuu Yhdysvalloissa

Presidentti Joe Bidenin ja hänen varapresidenttinsä Kamala Harrisin virkaanastujaiset järjestetään keskiviikkona Washingtonissa ilman perinteistä kansanjuhlaa.

National Mall -puistoon Washingtonissa on tuotu noin 191500 Yhdysvaltain lippua. Ne kuvastavat yhdysvaltalaisia, jotka eivät pääse matkustamaan pääkaupunkiin presidentin virkaanastujaisiin.­

20.1. 2:00 | Päivitetty 20.1. 6:17

Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden ja hänen varapresidenttinsä Kamala Harris astuvat virkaansa keskiviikkona Washingtonissa.

Virkaanastujaiset alkavat Yhdysvalloissa hieman ennen puoltapäivää paikallista aikaa, kello 18.30 Suomen aikaa. Virkavalojen vannominen alkaa noin kello 19 Suomen aikaa.

Ensiksi virkavalansa vannoo Harris, ja heti hänen jälkeensä on Bidenin vuoro. Valojen jälkeen Biden pitää virkaanastujaispuheen, jossa hän ennakkotietojen mukaan aikoo puhua näkemyksistään koronaviruspandemian taltuttamiseksi ja kansan yhdistämiseksi.

Virkaanastujaiset poikkeavat tänä vuonna jonkin verran vuosikymmeniä samanlaisena säilyneestä rutiinista loppiaisen väkivaltaisen kongressitalon mellakan ja pandemian vuoksi. Väistyvä presidentti Donald Trump ei poikkeuksellisesti osallistu tilaisuuteen.

Tavanomaista mittavampien turvatoimien vuoksi kaupungista on ennakkoon suljettu isoja alueita. Keskusta ja paraatipaikat pantiin kaupunkilaisilta kiinni jo päiviä ennen virkaanastujaisia, joten perinteistä suurta kansanjuhlaa ei ole luvassa.

Kansalliskaartin sotilaita partioimassa kongressirakennuksen edustalla. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi on varoittanut turvallisuusuhkista Washingtonissa ja ympäri Yhdysvaltoja virkaanastujaisten alla.­

Virkaanastujaisissa on katsojia vain murto-osa aikaisempiin vuosiin verrattuna. Suurta yleisöä on kehotettu pysymään kotona. Juhlallisuudet välitetään sekä osin järjestetäänkin virtuaalisesti.

Virkaanastujaisten teema on tänä vuonna America United eli yhdistynyt Amerikka. Teeman on Bidenin tiimin mukaan tarkoitus kuvastaa uuden matkan alkua ja tuoda maata yhteen.

Virkaanastujaispäivä päättyy näyttelijä Tom Hanksin juontamaan juhlaan, joka alkaa kello 20.30 paikallista aikaa eli Suomessa aamuyöllä. Tilaisuudessa esiintyvät muun muassa Jon Bon Jovi, Foo Fighters, John Legend, Bruce Springsteen ja Justin Timberlake.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat