Valkoinen talo julkaisi Trumpin jäähyväis­puheen: Rukoilemme uuden hallinnon menestyksen puolesta, väistyvä presidentti sanoo - Ulkomaat | HS.fi

Valkoinen talo julkaisi Trumpin jäähyväis­puheen: Rukoilemme uuden hallinnon menestyksen puolesta, väistyvä presidentti sanoo

”Tällä viikolla virkaan astuu uusi hallinto. Rukoilemme, että se menestyy pitämään Yhdysvallat turvallisena ja kukoistavana”, Trump totesi jäähyväispuheessaan.

19.1. 22:51 | Päivitetty 20.1. 7:28

Valkoinen talo julkaisi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin jäähyväispuheen Youtube-kanavallaan myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa. Tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaiset järjestetään keskiviikkona Washingtonissa.

Puheessaan Trump muun muassa sanoi, että hänen hallintonsa ”teki sen, mitä se tuli tekemään – ja paljon enemmän.”

”Tällä viikolla virkaan astuu uusi hallinto. Rukoilemme, että se menestyy pitämään Yhdysvallat turvallisena ja kukoistavana”, Trump sanoi puheessaan.

Jäähyväispuhe julkaistiin myös tekstimuodossa Valkoisen talon verkkosivulla.

Katso Trumpin jäähyväispuhe kokonaisuudessaan:

Trump keskittyi puheessaan laajasti hallintonsa onnistumisiin. Hän esimerkiksi kehui luoneensa maailmanhistorian mahtavimman talouden ja aiheuttaneensa ennennäkemätöntä kansainvälistä painetta Kiinaa vastaan.

Trump mainitsi myös, että hänen hallintonsa kehitti kaksi koronavirusrokkotetta ennätysajassa.

”Minä kävin vaikeimmat taistelut, tein tiukimmat päätökset – koska sen te äänestitte minut tekemään.”

Erityisen ylpeä Trump sanoi olevansa siitä, että hän on ensimmäinen presidentti vuosikausiin, joka ei ole aloittanut uusia sotia.

Trump totesi, ettei hän valinnut presidenttinä polkua, jolla olisi kaikkein parhaiten välttynyt kritiikiltä.

Trumpin mukaan hänen hallinnossaan ei ollut kyse vasemmistosta tai oikeistosta, demokraateista tai republikaaneista, vaan ”koko kansakunnan edusta”.

Trump käsitteli puheessaan myös loppiaisena tapahtunutta kongressin valtausta. Hänen mukaansa ”liike”, joka hänet valitsi valtaan, on kaikkea muuta kuin kuihtunut.

”Jokainen amerikkalainen oli kauhuissaan Capitolin valtauksesta. Poliittinen väkivalta on hyökkäys kaikkea sitä kohtaan, jota amerikkalaisina vaalimme. Sitä ei pidä sietää milloinkaan”, väistyvä presidentti sanoi.

”Nyt kun valmistaudun luovuttamaan vallan uudelle hallinnolle, tahdon teidän tietävän, että aloittamamme liike on vasta alku. Mitään siihen verrattavaa ei ole aiemmin ollut.”

Lisäksi Trump kiitti jäähyväispuheessaan perhettään, salaista palvelua, hallintonsa jäseniä sekä Valkoisen talon henkilökuntaa.

”Ennen kaikkea tahdon kiittää amerikkalaisia. Teidän palvelunne presidenttinä on ollut sanoinkuvaamaton kunnia. Kiitos tästä valtavasta etuoikeudesta”, Trump sanoi.

Hänen mukaansa Yhdysvallat on kunnollisista, rauhaa rakastavista, uskollisista ihmisistä koostuva kansa – huolimatta siitä, että amerikkalaisilla tulee aina olemaan erimielisyytensä.

”Olemme todella upea kansakunta.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat