Trump armahti yli 70 ihmistä: joukossa entinen neuvonantaja Steve Bannon ja rap-artisti Lil Wayne - Ulkomaat | HS.fi

Trump armahti yli 70 ihmistä: joukossa entinen neuvonantaja Steve Bannon ja rap-artisti Lil Wayne

CNN:n mukaan Trumpin neuvonantajat varoittivat presidenttiä lauantaina, ettei hänen pitäisi armahtaa itseään tai perheenjäseniään.

Trumpin armahtamien joukossa ovat muun muassa rap-artisti Lil Wayne (vas.), entinen neuvonantaja Steve Bannon ja Detroitin entinen pormestari Kwame Kilpatrick.­

20.1. 6:42 | Päivitetty 20.1. 9:38

Väistyvä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on armahtanut viime töikseen yhteensä yli 70 ihmistä, kertoo Valkoinen talo. Trump itse tai hänen perheenjäsenensä eivät ole armahdettujen joukossa.

Trumpin listalla on 73 armahdusta ja 70 tuomion lievennystä, eli yhteensä 143 ihmistä.

Joukossa ovat muun muassa Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon. Uutiskanava CNN:n mukaan Trump teki päätöksen Bannonin armahduksesta vain tunteja ennen virkakautensa päättymistä.

Presidentilliset armahdukset ovat tyypillisiä Yhdysvaltain presidenttien virkakausiensa lopussa tekemiä päätöksiä.

Trumpin viimeisiä armahduksia saatiin kuitenkin odottaa ennakoitua pidempään. The New York Timesin mukaan Bannonin kohtalosta päättäminen oli yksi viivästyksen syistä.

Bannon toimi Trumpin strategiapäällikkönä vuoden 2016 voitokkaassa presidentinvaali­kampanjassa. Myöhemmin kaksikon välit tulehtuivat, ja Trump antoi Bannonille potkut vuonna 2017. Bannon yritti viime syksynä lähentyä presidentin kanssa uudelleen levittämällä Trumpin kuuluttamia perättömiä väitteitä vaalivilpistä.

Armahdus on siinä mielessä merkittävä, että Bannon ei ole vielä saanut tuomiota. Häntä syytetään petoksesta ja rahanpesusta.

Lisäksi Trump armahti teknologiayhtiö Googlen entisen insinöörin Anthony Levandowskin, joka on tuomittu 18 kuukaudeksi vankeuteen liikesalaisuuksien varastamisesta.

Levandowski irtisanoutui Googlelta vuonna 2016 ja siirtyi työskentelemään kyytipalvelu Uberille, jonne hän vei mukanaan yli 14 000 entisen työnantajansa tiedostoa.

Trump päätti armahtaa myös rap-artistit Lil Waynen ja Kodak Blackin. Lil Wayne, oikealta nimeltään Dwayne Michael Carter Jr., sai joulukuussa vankeustuomion kuljetettuaan asetta lentokoneessa. Kodak puolestaan istuu vankilassa väärästä ilmoituksesta tuliaseen oston yhteydessä.

Presidentti on myös armahtanut republikaanipuolueen rahoittajan Elliott Broidyn ja Detroitin entisen pormestarin Kwame Kilpatrickin.

Broidy on tunnustanut vastaanottaneensa rahaa vastineeksi siitä, että hän lobbaisi Trumpin hallintoa kiinalaisten ja malesialaisten etujen mukaisesti. Demokraatti­puolueeseen kuulunut Kilpatrick puolestaan tuomittiin 2013 vankilaan 28 vuodeksi muun muassa petoksista ja lahjonnasta.

Netflixin Tiger King -dokumenttisarjasta tunnetun Joseph Maldonado-Passagen eli Joe Exoticin tukijat toivoivat Trumpin armahtavan tiikereistään tunnetun rikollisen. Exoticin nimi ei kuitenkaan päätynyt Trumpin armahtamien joukkoon. Exotic istuu parhaillaan 22 vuoden tuomiota murhan suunnittelusta ja eläintenpitorikoksista.

Yhdysvaltain presidentillä on oikeus armahtaa epäiltyjä myös etukäteen, ennen tuomiota ja jopa ennen syytteitä. Tätä oikeutta on myös käytetty. Tunnetuin tapaus lienee varapresidentti Gerald Ford, joka armahti virastaan lähteneen presidentti Richard Nixonin ennalta.

Trumpin kauden lopussa arvuuteltiin myös sitä, armahtaisiko presidentti itsensä, perheenjäseniään tai henkilökohtaisen asianajajansa Rudy Giulianin. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Trump keskusteli juridisten neuvonantajiensa kanssa armahduksista lauantai-iltana, kertoo CNN. Kanavan mukaan Valkoisen talon neuvonantaja Pat Cipollone ja Trumpia ensimmäisen virkasyytteen oikeudenkäynnissä edustanut asianajaja Eric Herschmann olivat varoittaneet presidenttiä, ettei tämän pitäisi armahtaa itseään tai perheenjäseniään, kuten tytärtään Ivanka Trumpia tai vävyään Jared Kushneria.

Neuvonantajien mukaan tällaiset armahdukset olisivat voineet asettaa Trumpin perheineen oikeudellisesti hankalaan tilanteeseen. Neuvonantajien mielestä armahdukset olisivat saattaneet antaa vaikutelman syyllisyydestä ja tehdä Trumpista haavoittuvaisemman tuleville kostoyrityksille.

Trumpia odottaa lähitulevaisuudessa hänen toisen virkasyytteensä käsittely senaatissa. Edustajainhuone syyttää Trumpia kiihottamisesta kapinaan kongressitalon mellakoissa, joissa kuoli viisi ihmistä.

Loppiaisen mellakoissa Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon, jolloin Joe Bidenin vaalivoiton virallistaminen jouduttiin keskeyttämään ja edustajat evakuoitiin.

Myös senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnellin mielestä presidentti lietsoi kongressin valtaajia. Hän ei ole kuitenkaan kertonut kantaansa virkasyyteäänestykseen.

”Väkijoukolle syötettiin valheita. Presidentti ja muut vaikutusvaltaiset henkilöt lietsoivat heitä”, McConnell sanoi tiistaina senaatissa.

Uutistoimisto AP:n mukaan senaatin odotetaan aloittavan syytteen käsittelyn lähipäivinä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat