Kiinalaismedia julkaisi videon kuukausia julkisuudessa poissa olleesta Alibaban perustajasta Jack Masta - Ulkomaat | HS.fi

Kiinalaismedia julkaisi videon kuukausia julkisuudessa poissa olleesta Alibaban perustajasta Jack Masta

Jack Man edellinen julkinen esiintyminen nähtiin viime lokakuun lopussa. Tuolloin hän arvosteli kiinalaisviranomaisia Shanghaissa pidetyssä bisnesfoorumissa.

Alibaba Groupin perustaja Jack Ma arkistokuvassa vuodelta 2018.­

20.1. 9:07

Miljardööri Jack Man, Alibaba-verkkokauppayrityksen perustajan, kerrotaan näyttäytyneen julkisuudessa ensi kertaa kuukausiin. Kiinalainen Tianmu News julkaisi keskiviikkona verkkosivuillaan videon, jossa se sanoo Man puhuvan opettajille järjestetyssä videovälitteisessä palkintoseremoniassa.

Artikkelin lopussa Man puhe on kirjoitettu auki sanasta sanaan.

Tianmu Newsia hallinnoi Zhejiangin maakunnan virallisen sanomalehden tytäryhtiö. Sen mukaan video on kuvattu keskiviikkona.

Alibaban osakekurssi nousi uutisen jälkeen 8,5 prosentilla Hongkongin pörssissä, kertoo uutistoimisto AFP.

Kuvakaappaus Tianmu News -sivustolla julkaistusta Jack Man videosta.­

Man edellinen julkinen esiintyminen nähtiin viime lokakuun lopussa. Tuolloin hän puhui Shanghaissa pidetyssä bisnesfoorumissa.

Puheessaan hän arvosteli Kiinaa maan talousjärjestelmän vanhanaikaisuudesta. Ma kutsui Kiinan pankkijärjestelmää ukkokerhoksi ja finanssivalvojan asennetta ”panttilainaamo­mentaliteetiksi”. Hän mainitsi presidentti Xi Jingpingin kahdesti, mutta kritisoi tätä vain maltillisesti.

Tianmu Newsin siteeraamassa puheessa Ma kehui Kiinan ponnisteluja kommunistihallinnon näkyvästi esillä pitämän tavoitteen, köyhyyden vähentämisen, hyväksi. Entinen englanninopettaja Ma lupaili tarjoavansa opettajille vastedes enemmän apua itsekin.

”Kollegani ja minä olemme yhä päättäväisempiä omistaaksemme itsemme koulutukselle ja julkiselle hyvinvoinnille. - - [Kiina] on astunut uuteen kehityksen vaiheeseen ja etenee kohti yleistä hyvinvointia”, hän sanoi Tianmu Newsin mukaan.

Monet Kiinan johdon arvostelijat ovat viime vuosina kadonneet julkisuudesta, minkä jälkeen heitä on joko vangittu tai nähty oikeudenkäynneissä syytetyn penkillä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat