Joe Biden alkoi heti kammeta maataan irti Trumpin aika­kaudesta allekirjoittamalla toista­kymmentä määräystä - Ulkomaat | HS.fi

Joe Biden alkoi heti kammeta maataan irti Trumpin aika­kaudesta allekirjoittamalla toista­kymmentä määräystä

Yhdysvallat sai historiansa vanhimman presidentin ja ensimmäisen naispuolisen varapresidentin. Kamala Harris vannoi virkavalansa ennen Bidenia. HS seurasi virkaanastujaispäivän tapahtumia hetki hetkeltä.

20.1. 13:33 | Päivitetty 21.1. 8:52

Keskiviikkona virkavalansa vannonut Yhdysvaltain 46. presidentti Joseph Robinette Biden Jr. on allekirjoittanut ensimmäisiä virallisia määräyksiään presidenttinä, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja The New York Times -lehti.

Tuore presidentti allekirjoitti muun muassa kasvomaskien käyttöä liittovaltion rakennuksissa vaativan määräyksen sekä määräyksen, jonka on määrä palauttaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimukseen. Bidenin edeltäjä Donald Trump veti maan pois ilmastosopimuksesta.

”Osa asioista, joita aiomme tehdä, tulevat olemaan rohkeita”, Biden sanoi virkahuoneessaan allekirjoitusten lomassa.

Tuore presidentti Joe Biden aloitti allkirjoitusurakkansa virkahuoneessaan Valkoisessa talossa keskiviikkona.­

Bidenin allekirjoittamia toimenpiteitä oli osattu odottaa jo pitkään. Niitä oli yhteensä 17, joista 15 oli presidentin asetuksia.

Presidentti teki muun muassa päätöksen Yhdysvaltojen palauttamisesta YK:n alaisen Maailman terveysjärjestö WHO:n riveihin. Bidenin allekirjoittama määräys keskeyttää Yhdysvaltojen vetäytymisen WHO:sta, minkä Trump niin ikään aloitti.

Lisäksi Biden kumosi Trumpin asettaman matkustuskiellon, joka kohdistui tiettyihin muslimienemmistöisiin valtioihin. Biden myös lopetti rahoituksen edeltäjänsä kiistellylle Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle raja-aidalle.

Koronavirustoimien osalta tuore presidentti nimitti rokotusten jakamisesta vastaavan koronavirus­koordinaattorin ja jatkoi häätökieltoa, joka on estänyt sen, että miljoonat ihmiset menettäisivät asuntonsa koronapandemian keskellä.

Video näyttää Bidenin virkaanastujaispuheen:

Lue lisää: Virkaansa astuva Biden muuttaa Yhdysvaltain politiikkaa odotettuun suuntaan: tiedossa paluu WHO:hon ja Pariisin ilmastosopimukseen, maahanmuuttoon sallivampi linja

Uutiskanava CNN:n näkemän kalenteriluonnoksen mukaan Bidenin seuraavat työpäivät kuluvat teemoiteltujen aihekokonaisuuksien parissa.

Torstaina hän keskittyy koronavirustilanteen hoitoon, ja perjantaina käsitellään taloutta. Ensi viikolla vuorossa ovat kotimaisen tuotannon tukeminen, ilmastotoimet, terveydenhuolto ja maahanmuutto.

Lisää presidentin asetuksia on luvassa muun muassa rajaturvallisuuteen ja pakolaispolitiikkaan. Presidentin asetuksella aiotaan tehostaa myös sitä, että hallinto tekisi nykyistä enemmän hyödyke- ja palveluhankintoja yhdysvaltalaisilta yrityksiltä.

Helmikuussa Biden siirtyy tehtäviin, joita kuvaillaan kalenterissa ”Yhdysvaltain aseman palauttamiseksi”. Tällä viitataan mitä todennäköisimmin Bidenin aiempiin suunnitelmiin Yhdysvaltain roolin vahvistamisesta kansainvälisessä politiikassa.

Biden vannoi virkavalansa kongressitalon edessä pääkaupungissa Washingtonissa keskiviikkona. Virkavalan toimitti korkeimman oikeuden päätuomari John Roberts.

Biden on 78 vuoden iässä vanhin virkaan astunut presidentti maansa historiassa. Hän palveli aiemmin kotiosavaltionsa Delawaren senaattorina vuosina 1973–2009 ja Barack Obaman varapresidenttinä 2009–2017.

Bidenin virkavalan myötä päättyi republikaani Donald Trumpin kaoottinen, kansaa syvästi riitauttanut ja ulkomaailmaa hämmentänyt presidenttiys. Trump muutti Floridaan ennen Bidenin virkaanastujaisia ja oli ensimmäinen presidentti sitten vuoden 1869, joka ei osallistunut seuraajansa virkaanastujaisiin.

Hän ei aiemmin päivällä pitämässään puheessa maininnut Bidenia nimeltä lainkaan, mutta toivotti onnea ”uudelle hallinnolle”.

Virkavalansa jälkeen Biden piti puheen, jossa hän vetosi rauhan ja yhtenäisyyden puolesta pahoin jakautuneessa maassaan.

”Demokratia on kallisarvoinen ja demokratia on haavoittuvainen”, hän totesi puheensa alussa.

”Mutta demokratia on voittanut”, hän jatkoi viitaten loppiaisen väkivaltaisuuksiin kongressitalossa, jonne Trumpin fanaattiset kannattajat hyökkäsivät.

”Tämä on mahtava maa ja me olemme mahtava kansa. Mutta meillä on vielä pitkä matka kuljettavana”, sanoi Biden.

Biden lupasi tehdä ”koko sielullaan” töitä, jotta saisi yhdistettyä pahoin jakautuneen maansa. Hänen mukaansa Yhdysvaltoja uhkaa muun muassa viha, ääriajattelu ja väkivalta.

”Voimme nähdä toisemme lähimmäisinä eikä vihollisina. Ilman yhtenäisyyttä ei ole rauhaa, vaan katkeruutta ja kiihkoa. Ei edistystä, vaan pelkkää raivoa. Ei kansakuntaa, vaan pelkkää kaaosta.”

Biden pyysi puheensa keskellä kutsuvierasyleisöä lausumaan hiljaisen rukouksen yli 400 000 amerikkalaiselle, jotka ovat kuolleet koronaepidemiassa.

Hän osoitti sanansa myös ulkomaailmalle sanoen, että ”Amerikkaa on testattu ja olemme sen myötä vahvempia”. Hän lupasi, että jatkossa Yhdysvallat ”johtaa esimerkillään”.

”Me korjaamme liittolaissuhteemme ja ryhdymme taas yhteistyöhön maailman kanssa. Meistä tulee voimakas ja luotettava kumppani rauhan, edistyksen ja turvallisuuden saralla”, Biden sanoi.

Ennen Bidenia virkavalansa ­vannoi Kamala Devi Harris, 56, josta tuli ensimmäinen naispuolinen varapresidentti Yhdysvalloissa.

”All right!” eli niin sitä pitää, totesi Biden sen jälkeen kun Harris oli antanut valansa korkeimman oikeuden tuomarin Sonia Sotomayorin edessä.

Harris on myös ensimmäinen tummaihoinen varapresidentti Yhdysvalloissa. Harrisin äiti on maahanmuuttaja Intiasta ja isä maahanmuuttaja Jamaikalta.

Harrisin edeltäjä Mike Pence seurasi Bidenin ja Harrisin virkaanastujaisia. Pence sai osakseen aplodit, kun hän saapui vaimonsa Karenin kanssa pienen kutsuvierasyleisön joukkoon.

Pence ei osallistunut Trumpin läksiäisjuhlaan, jonka Trump järjestytti itselleen Joint Base Andrewsin lentotukikohdassa Washingtonin kaakkoispuolella aiemmin keskiviikkona.

Trumpin ja Pencen välit tulehtuivat sen jälkeen kun Trumpin kannattajat hyökkäsivät loppiaisena väkivalloin kongressitaloon vaatien Penceä kumoamaan Bidenin vaalivoiton.

Trumpin väitteen mukaan Biden hävisi marraskuun presidentinvaalit, jotka Biden todellisuudessa voitti.

Virkaanastujaisiin osallistui vain noin tuhat kutsuvierasta. Tilaisuutta vartioi noin 25 000 kansalliskaartin sotilasta.

Viranomaiset varoittivat ennalta, että Trumpin kannattajat saattaisivat hyökätä Washingtoniin virkaanastujaisten aikana. Väkivallan uhasta oli varoitettu myös 50 osavaltion pääkaupungeissa virkaanastujaispäivänä.

Myöhään keskiviikkona Suomen aikaa ei ollut uutisoitu väkivaltaisuuksista Washingtonissa tai muuallakaan Yhdysvalloista.

Virkaanastujaisiin osallistui muun muassa kolme aiempaa presidenttiä puolisoineen, demokraatit Barack Obama ja Bill Clinton sekä republikaani George W. Bush. Entinen demokraattipresidentti Jimmy Carter ei ole paikalla.

Seremonian alkupuolella Lady Gaga esitti tunteikkaan tulkintansa Yhdysvaltain The Star-Spangled Banner -kansallislaulusta.

Myöhään keskiviikkona Suomen aikaa järjestettiin virtuaalinen paraati. Pian puolenyön jälkeen Bidenin oli määrä allekirjoittaa ensimmäisiä presidentillisiä määräyksiään.

Aamuyöllä torstaina Suomen aikaa järjestettiin myös näyttelijä Tom Hanksin juontama lähetys, jossa esiintyivät esimerkiksi Bruce Springsteen, Justin Timberlake ja Jon Bon Jovi.

Lue lisää: Harris vannoo valan ennen Bidenia, hymnin laulaa Lady Gaga: Näin valta vaihtuu Yhdysvalloissa

Lue lisää: Joe Bidenin alkua presidenttinä vaikeuttaa kuusi samanaikaista kriisiä, mutta sitä helpottaa himoittu kolmen suora vallan keskiössä

HS:n seuranta vallan vaihtumisesta:

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat