Virkaansa astuva Biden muuttaa Yhdys­valtain politiikkaa odotettuun suuntaan: tiedossa paluu WHO:hon ja Pariisin ilmasto­sopimukseen, maahan­muuttoon sallivampi linja - Ulkomaat | HS.fi

Virkaansa astuva Biden muuttaa Yhdys­valtain politiikkaa odotettuun suuntaan: tiedossa paluu WHO:hon ja Pariisin ilmasto­sopimukseen, maahan­muuttoon sallivampi linja

Moni Bidenin päätöksistä ohjaa Yhdysvaltoja kohti sitä pistettä, missä se oli demokraattipresidentti Barack Obaman lopetellessa kauttaan alkuvuonna 2017.

Kamala Harris (vas.) ja Joe Biden 15. tammikuuta Wilmintonissa, Delawaressa.­

20.1. 16:04

Keskiviikkoiltana Suomen aikaa virkavalansa vannova Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden, 78, aloittaa kautensa laittamalla jo muutaman tunnin kuluessa eteenpäin 17 presidentin asetusta ja muuta toimenpidettä, joilla hän aikoo muuttaa maan politiikkaa takaisin haluamaansa suuntaan.

Bidenin avustajakunnan aamupäivällä julkistamat tiedot noudattelevat hyvin pitkälti sitä, mitä jo aiemmin on osattu odottaa: Yhdysvallat keskeyttää Maailman terveysjärjestö WHO:sta irtautumisen ja palaa Pariisin ilmastosopimukseen. Edeltäjä Donald Trumpin hallinnon toivomat maahantulorajoitukset seitsemän muslimienemmistöisen maan passinhaltijoille perutaan. Rahoitus Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajamuurin rakennustöille keskeytetään.

Joe Bidenin virkaanastujaisjuliste kongressitalolla keskiviikkona.­

Toimenpiteistä kahdeksan on käänteisiä Trumpin hallinnon aikaiseen politiikkaan. Moni Bidenin päätöksistä ohjaa Yhdysvaltoja kohti sitä pistettä, missä se oli demokraattipresidentti Barack Obaman lopetellessa kauttaan alkuvuonna 2017. Biden oli Obaman varapresidentti.

Uusista linjauksista uutisoivat muun muassa uutiskanava CNN sekä uutistoimisto AFP. Koko listan voit lukea Bidenin siirtymähallinnon verkkosivuilta.

Yhdysvallat vahvisti jättävänsä WHO:n viime heinäkuussa. Presidentti Trump oli syytellyt järjestöä liian lepsusta ja tottelevaisesta suhtautumisesta Kiinaan koronavirus­pandemian aikana. Eroprosessi ei ehtinyt kuitenkaan edetä loppuun saakka, sillä irtautuminen oli aikataulutettu kuluvan vuoden heinäkuulle.

Keskiviikkona kerrottiin, että Biden nimittää WHO:sta vastaavan valtuuskunnan johtoon Kansallisen allergia- ja tartuntatautiviraston johtajan Anthony Faucin. Fauci on ollut keskeinen, mutta myös arvosteltu hahmo Yhdysvaltain koronavirustoimissa.

Pariisin ilmastosopimuksesta erottiin virallisesti marraskuun alussa. Sopimuksen jättäminen oli yksi Trumpin ensimmäisen kampanjan vaaliteemoista, ja vuonna 2017 Trump ilmoitti, että suunnitelma aiotaan panna toteen. Hän katsoi sopimuksen suosivan muita maita Yhdysvaltain kustannuksella.

Ilmastotavoitteidensa toteutumista Biden tavoittelee myös Keystone XL -öljyputkihankkeen lupien epäämisellä. Yli 100 Trumpin hallinnon toimenpidettä siirtyy uudelleenarvioitaviksi niiden mahdollisten ympäristövaikutusten vuoksi, ja hänen kaudellaan lopetettuja luonnonsuojelualueiden suojelutoimia otetaan uudelleen käyttöön.

Maahanmuutossa ja kansalaisuuteen liittyvissä kysymyksissä Biden aikoo ottaa Trumpia sallivamman linjan.

Tiistaina uutisoitiin, että Biden on luvannut laittaa ensi töikseen alulle suuren maahanmuutto­uudistuksen, jonka avulla noin 11 miljoonalle Yhdysvalloissa asuvalle paperittomalle siirtolaiselle avautuisi väylä kansalaisuuteen. Tämän ja maahantulorajoitusten perumisten lisäksi tekeillä on Bidenin avustajien mukaan muutos maahanmuuttoon liittyvän valvontaan. Trump tehosti maan sisäisiä valvontakäytäntöjä, joita Biden aikoo kumota.

Meksikon-rajamuurin rakennustyöt keskeytetään päättämällä niiden rahoitukseen vaadittu kansallinen hätätila. Väestönlaskentaan aiotaan jatkossakin ottaa mukaan ne Yhdysvalloissa asuvat, joilla ei ole maan kansalaisuutta. Väistyvä presidentti Trump on yrittänyt jättää laittomasti maassa olevat siirtolaiset laskennan ulkopuolelle.

Koronavirustoimia kiristetään sekä määräyksin että kehotuksin.

Biden julkisti keskiviikkona sata päivää kestävän kampanjan, jossa yhdysvaltalaisia kehotetaan pitämään kasvomaskia ”isänmaallisen velvollisuutensa” täyttämiseksi. Maskien käyttö ja turvavälien mahdollistaminen säädetään pakolliseksi kaikissa liittovaltion rakennuksissa.

Terveysviranomaisia pyydetään tekemään yhteistyötä osavaltioiden kanssa tehostettujen koronavirustoimien käyttöön ottamiseksi ja sitä kautta tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat