Trump jätti ennen lähtöään Bidenin työ­huoneen pöydälle ”jalo­mielisen” kirjeen - Ulkomaat | HS.fi

Trump jätti ennen lähtöään Bidenin työ­huoneen pöydälle ”jalo­mielisen” kirjeen

Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden ei kertonut, mitä kirjeessä tarkalleen luki. Hän sanoi haluavansa puhua asiasta ensin Trumpin kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvattiin keskiviikkona Valkoisen talon työhuoneessaan, missä hän allekirjoitti ensi töikseen joukon presidentin asetuksia.­

21.1. 9:37

Keskiviikkona nelivuotisen kautensa päättänyt Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump jätti seuraajalleen Joe Bidenille ennen lähtöään kirjeen, jota Biden kuvaili keskiviikkona ”hyvin jalomieliseksi”.

Työhuoneessaan Valkoisessa talossa toimittajille puhunut Biden ei tarkentanut, mitä viestissä luki.

”Kirje oli yksityinen, joten en kerro siitä lisää ennen kuin puhun hänelle [Trumpille]”, hän totesi.

Bidenin toteamus näkyy videon lopulla:

Väistyvän presidentin kirje on muodostunut Yhdysvalloissa perinteeksi. Se on tapana jättää odottamaan uutta presidenttiä hänen työhuoneensa pöydälle.

Perinteen seuraaminen ei kuitenkaan ollut selviö, sillä Trump ei ole niistä aina perustanut: keskiviikkona hänestä tuli ensimmäinen presidentti 152 vuoteen, joka ei osallistunut seuraajansa virkaanastujaisiin. Trump ei myöskään missään vaiheessa virallisesti onnitellut häntä vaalivoitosta.

Trumpin avustaja kertoi CNN:lle kirjeen olleen henkilökohtainen viesti, jossa entinen presidentti toivoi Yhdysvalloille menestystä ja sitä, että uusi hallinto pitäisi huolta johtamastaan valtiosta.

Lausunto oli siis samankaltainen kuin se, jonka Trump antoi tiistaina jäähyväispuheessaan. ”Tällä viikolla virkaan astuu uusi hallinto. Rukoilemme, että se menestyy pitämään Yhdysvallat turvallisena ja kukoistavana”, hän sanoi tuolloin.

Kirje kirjoitettiin avustajan mukaan tiistai-iltana. Valta vaihtui keskiviikkona aamupäivällä paikallista aikaa.

Tammikuussa 2017 juuri tehtävässään aloittanut Trump ilahtui itse edeltäjänsä Barack Obaman hänelle jättämästä kirjeestä niin paljon, että yritti soittaa tälle välittömästi sen luettuaan, CNN kertoo.

Obama ei kuitenkaan vastannut, sillä hän istui jo lentokoneessa.

Lopulta yksi Obaman avustajista otti yhteyttä Valkoiseen taloon, mutta langan toisessa päässä oli Trumpin sijaan tämän avustajakuntaa. Trumpin avustaja kertoi presidentin halunneen vain kiittää Obamaa ja toivoneen tämän saavan hänen viestinsä.

Trump ja Obama eivät milloinkaan puhuneet asiasta keskenään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat