Lesbo­aktivistisen ryhmän lastenkirja sai Unkarin hallituksen reagoimaan ”perinteisiin suku­puoli­rooleihin sopimattomaan sisältöön” - Ulkomaat | HS.fi

Lesbo­aktivistisen ryhmän lastenkirja sai Unkarin hallituksen reagoimaan ”perinteisiin suku­puoli­rooleihin sopimattomaan sisältöön”

Lastenkirjassa kerrotaan muun muassa runo prinssistä, joka menee naimisiin toisen prinssin kanssa. Unkarin hallituksen mielestä kirjassa on sisältöä, joka on ristiriidassa perinteisten sukupuoliroolien kanssa ja siitä pitäisi myös ilmoittaa lukijoille.

Varoitusta vaaditaan unkarilaiseen lastenkirjaan, jossa kerrotaan muun muassa keskenään naimisiin menevistä prinsseistä.­

21.1. 13:33

Unkarin hallitus määräsi tiistaina lastenkirjan julkaisijan lisäämään varoituksen kirjoihin, joissa on ”perinteisiin sukupuolirooleihin sopimatonta sisältöä”. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Hallituksen mukaan toimi oli tarpeen, koska kuluttajia tulee suojella harhaan johtamiselta. Lesboaktivistinen Labrisz-ryhmä oli julkaissut lasten satukirjan, jonka nimi on Meseország mindenkié eli suomeksi kutakuinkin ”Satumaa kaikille”.

Kirjoittajiensa mukaan kirjan tarkoitettu opettamaan lapsia kunnioittamaan kaikenlaisista taustoista tulevia ihmisiä.

Kirjassa on muun muassa tarina naaraspuolisesta peurasta, joka haluaisi tulla urokseksi. Kirjassa kerrotaan myös runo, jossa prinssi menee naimisiin toisen prinssin kanssa. Muissa tarinoissa kuvataan myönteisesti erilaisia vähemmistöjä, kuten romaneja ja vammaisia.

”Kirjaa myydään satuna, joksi sitä kutsutaan kannessa, ja sellaiseksi se on suunniteltu. Piiloon jää se tosiasia, että kirjan kuvaama käytös on ristiriidassa perinteisten sukupuoliroolien kanssa”, hallitus sanoi tiedotteessaan.

Jatkossa Labriszin täytyy ilmoittaa vastaavasta sisällöstä satukirjansa ja muiden julkaisemiensa kirjojen yhteydessä.

Labrisz ja homoseksuaalien oikeuksia ajava Háttér-ryhmä ovat kertoneet haastavansa hallituksen oikeuteen. Ryhmät katsovat, että hallituksen vaatimus on syrjivä ja perustuslain vastainen.

Unkarin oikeistolainen hallitus suhtautuu erittäin kielteisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin. Pääministeri Viktor Orbán alistanut vähemmistöryhmiä sekä retoriikallaan että politiikallaan.

Viime vuonna Unkari kielsi transsukupuolisten henkilöiden identiteetin tunnustamisen virallisissa asiakirjoissa. Lisäksi perustuslakiin tuli perheen määrittelevä julistus, jossa ”isä on mies ja äiti on nainen”.

Orbánin homofobinen politiikka sai kolhun viime joulukuussa, kun Orbánin omaa Fidesz-puoluetta edustava unkarilainen europarlamentaarikko József Szájer jäi kiinni homo-orgioihin osallistumisesta Brysselissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat