Politico: Bidenin hallinto on huolissaan siitä, että viivytys­taistelu vallan­vaihdosta oli vasta ”jäävuoren huippu” - Ulkomaat | HS.fi

Politico: Bidenin hallinto on huolissaan siitä, että viivytys­taistelu vallan­vaihdosta oli vasta ”jäävuoren huippu”

Joe Bidenin vallansiirtymästä vastaavalle ryhmälle on valjennut, että valtionhallinnon tila saattaa olla ongelmallisempi kuin he olivat etukäteen kuvitelleet, Politico-lehti kertoo.

Presidentti Donald Trump poistumassa Valkoisesta talosta keskiviikkona ennen Joe Bidenin virkaanastujaisia.­

21.1. 14:59

Keskiviikkona työnsä aloittaneen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin virkaanastujaiset sujuivat rauhallisesti, mutta niitä edeltänyt ajanjakso oli karikkoinen.

Väistynyt presidentti Donald Trump hangoitteli kuukausia marraskuun vaalitulosta vastaan väittäen sitä vilpilliseksi. Todisteita väitteelle ei ole viranomaisten mukaan löytynyt, mutta siitä huolimatta Trump viivytteli vallanvaihdon muodollista aloittamista noin kolmen viikon ajan.

Marraskuun lopussa Trump myöntyi, ja tiistaina hän toivotti uudelle hallinnolle menestystä tehtäväänsä.

Bidenin haasteet eivät silti ole välttämättä ohi.

Poliittiseen journalismiin keskittyvä Politico-julkaisu kertoi keskiviikkona, että Bidenin vallansiirtymästä vastaavalle ryhmälle on valjennut, että valtionhallinnon nykytila saattaa olla huomattavasti ongelmallisempi kuin he olivat etukäteen kuvitelleet. Yksi lehden haastattelema avustaja uskoi vaaleja seuranneen viivytystaistelun paljastaneen vain ”jäävuoren huipun”. Tuolloin Bidenille ei esimerkiksi luovutettu presidentille tarkoitettuja salaisia kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tiedustelutietoja.

Politicon mukaan käytäntö on jatkunut vallansiirtymän sallimisesta huolimatta. Kapulanvaihdoksen alla Yhdysvaltain puolustusministeriö vastasi siirtymähallinnon tietopyyntöihin vain osittain tai jätti ne kokonaan huomiotta, lehti kertoo. Valkoisen talon budjettitoimisto (OMB) ei noudattanut käytäntöä, jonka mukaan tulevaa hallintoa autetaan budjetin laatimisessa. Tämän arveltiin viivyttävän budjetin valmistumista.

Kansallisessa turvallisuusneuvostossa viranomaiset eivät olisi halunneet kertoa edes sitä, keitä henkilöstöön kuului. Yhdysvaltain kauppaedustajan toimisto (USTR) ilmaisi kantansa suorasanaisesti.

”Siirtymä ei ole USTR:n prioriteetti”, kauppaedustaja Robert Lighthizerin henkilöstöpäällikkö totesi Bidenin hallinnon virkamiehelle. Politico sai sitaatin toisen käden lähteeltä, jota oli informoitu USTR:n kanssa käydystä keskustelusta.

Kauppaedustajan toimisto ei vastannut Politicon haastattelupyyntöön. Budjettitoimiston johtaja Russell Vought sanoi joulukuussa Bidenin siirtymätiimille osoitetussa kirjeessä, että OMB on kyllä osallistunut ”tarkoituksenmukaisiin” toimenpiteisiin. Virkaa tekevä puolustusministeri Christopher Miller julkaisi joulukuun lopussa lausunnon, jonka mukaan ministeriö on työskennellyt ”mitä suurimmalla ammattimaisuudella” vallansiirtymän onnistumiseksi.

Politicon jutussa nimettömänä esiintynyt avustaja sanoi, että Trumpin hallinnon yhteistyön puute oli hänen mielestään ”naurettavaa”. Tietoa oli avustajan mukaan pantattu ja toisinaan yhteistyötoiveet sivuutettiin täysin.

Toinen Bidenin siirtymähallintoa lähellä oleva lähde kertoi, että esimerkiksi pääsyä koronavirusepidemian hoidon kannalta tärkeiden data-aineistojen äärelle on rajoitettu vielä siirtymän loppupuolella.

”Vielä tässäkään vaiheessa he eivät välitä tietoa – dataa siitä, missä rokotteet ovat, niiden jakeluanalyyseja, julkaisematonta tietoa koronavirustapauksista. Se on järkyttävää”, hän kuvaili. Lähde sanoi, ettei muista vastaavaa tapahtuneen pitkään aikaan.

Bidenin tiimin kohtaamista haasteista on kertonut aiemmin myös presidentti itse.

Presidentti Donald Trumpin avustajat kantoivat laatikoita Trumpin helikopteriin ennen presidenttiparin lähtöä Valkoisesta talosta keskiviikkona.­

Tällä hetkellä uusi hallinto pohtiikin Politicon mukaan sitä, millaisia ongelmia heillä on vielä edessä. Monet Bidenin omista nimityksistä odottavat vahvistusta Yhdysvaltain kongressilta.

Bidenin tavoitteiden kannalta päänvaivaa on aiheuttanut muun muassa se, mitä Trumpin hallinto on jättänyt jälkeensä.

Trumpin viimeisinä vallassaolopäivinä puskettiin eteenpäin useita säännöksiä, joilla pyrittiin vaikuttamaan esimerkiksi toimittajien palkkoihin ja ylityökorvauksiin ja eläinten geenimuuntelun valvontaan. Tätä ennen oli valmisteltu toimia, jotka vaikeuttaisivat muun muassa Medicaid-sairausvakuutus­järjestelmään konservatiivihallinnon aikana tehtyjen muutosten kumoamista sekä uskonnon perusteella myönnettyjen, syrjintälaeista vapauttavien poikkeuslupien purkamista.

Biden on suunnitellut Medicaidin laajentamista ja kertonut haluavansa päästä eroon poikkeuslupien ”väärinkäytöstä”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat