Matkustamiseen rajoittamiseen lisätoimia Euroopassa, karttaan tummanpunaiset alueet – Pääministeri Marin: Virusvariantit herättävät vakavaa huolta - Ulkomaat | HS.fi

Matkustamiseen rajoittamiseen lisätoimia Euroopassa, karttaan tummanpunaiset alueet – Pääministeri Marin: Virusvariantit herättävät vakavaa huolta

Euroopan unionin johtajat keskustelivat torstaina koronatoimista ja -rajoitteista. Muuntunut virus aiheuttaa huolta EU-maissa.

Suomen pääministeri Sanna Marin.­

21.1. 20:36 | Päivitetty 22.1. 0:34

Bryssel

Euroopan unionin johtajat kävivät torstaina läpi yhä huolestuttavammaksi muuttunutta koronatilannetta eri Euroopan maissa.

Videokokoukseen osallistunut Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi jäsenmaiden käyneen vakavan ja huolestuneen keskustelun.

”Virusvariantit herättävät laaja huolta jäsenvaltioissa ja riski koetaan suureksi.”

Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on pitänyt viime päivinä useita huolestuneita puheenvuoroja koronaviruksen mutaatioiden leviämisen vaarasta. Hänen viestinsä muille EU-johtajille on, että jos yhteisiin toimiin ei pystytä, edessä ovat jälleen tiukat rajarajoitukset.

Saksa on kiristänyt ja pidentänyt rajoitustoimiaan.

”Emme voi odottaa, että tämä uhka lyö meihin. Se tarkoittaa tartuntakäyrän aggressiivista nousua, jolloin olisi jo liian myöhäistä torjua pandemian kolmatta aaltoa. Me voimme edelleen estää sen, meillä on vielä hieman aikaa”, Merkel sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Monessa EU-maassa rajarajoituksiin halutaan tarttua viimeiseksi, sillä ne sotivat EU:n vapaan liikkuvuuden periaatetta vastaan. Monessa maassa turvaudutaan tiukkojen rajarajoitusten sijaan testeihin ja karanteeneihin.

Suomessa hallitus kokoontuu perjantaina neuvottelemaan rajaliikenteestä. HS:n tietojen mukaan rajarajoitukset tulevat entisestään kiristymään, ja esimerkiksi työmatkaliikennettä rajattaisiin entisestään.

”Suomelle rajaliikenteen kokonaisuus on ollut koko ajan keinovalikoimassa ja ollut yksi syy sille, miksi tautitilanne on pysynyt parempana kuin monissa muissa Euroopan maissa”, Marin sanoi.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan johtajat keskustelivat torstaina matkustamisen rajoituksista. Tämä voi von der Leyenin mukaan pitää sisällään myös uuden jaottelun kartassa punaisiin ja tummanpunaisiin alueisiin.

”Tummanpunaisilta alueilta lähtijöille voitaisiin velvoittaa testiä ennen matkustamista ja vaatia karanteenia. Kaikki paitsi välttämätön matkustaminen olisi erittäin epätoivottua”, von der Leyen kuvasi tiedotustilaisuudessa kokouksen jälkeen.

Von der lupasi komissiolta uuden matkustamisen rajoituksia ja käytäntöjä koskevan esityksen lähiaikoina. Samalla hän painotti, että avoimet rajat ovat tärkeitä sisämarkkinoiden toiminnan kannalta, ja monet maat ovat riippuvaisia rajat ylittävistä työntekijöistä.

Yksi matkustamiseen liittyvistä aloitteista on ollut esimerkiksi Kreikan ja Portugalin ajama hanke koronarokotepassista, jonka avulla EU:ssa voisi matkustaa vapaasti.

Marinin mukaan Suomi kannattaa ajatusta kehittää yhteinen tai yhteisesti hyväksyttävä rokotustodistus. Todistuksen käyttöä esimerkiksi matkustamisessa on kuitenkin Marinin mukaan vielä liian aikaista pohtia.

”Vielä ei ole sellainen aika, että voisimme ajatella, että kun yksittäinen ihminen on rokotettu, niin hän voisi vapaasti matkustaa.”

Yksi suurimmista EU-maita huolestuttaneista kysymyksistä on ollut rokotteiden toimitukset. Marinin mukaan suurin pullonkaula rokottamisessa on ollut se, etteivät valmistajat ole toimittaneet maahan niin paljon rokotteita kuin valmistajat ovat viime vuoden puolella arvioineet ja luvanneet.

Marin kirjoitti komissiolle viime viikolla kirjeen, jossa hän pyysi komissiota käymään keskusteluita valmistajien kanssa.

Johtajat saivat torstaina myös tilannekatsauksen siitä, miten kolmannen rokotteen hyväksymiskäsittely etenee Euroopan lääkevirastossa. Johtajille kerrottiin, että hyväksyminen on aikataulussa ensi viikolla. Aiemmin on uutisoitu, että lääkevirasto käsittelisi hyväksymistä kokouksessaan 29. tammikuuta.

”Kolmannen rokotteen myyntilupa on Suomen kannalta iso kysymys. Käsitykseni mukaan rokotetta on jo varastossa niin, että sitä saataisiin nopeammin ja suurempia määriä kuin mitä nyt saamme Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteita.”

”Tuolloin pääsisimme aloittamaan rokotuksen massoissa.”

Näin THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi rokotusten edistymisestä 21. tammikuuta:

Marinin mukaan kokouksessa keskusteltiin Tanskan johdolla siitä, voisivatko jäsenmaat hankkia Astra Zenecan rokotetta varastoihinsa jo ennen rokotteen hyväksymistä. Päätöksiä ei kuitenkaan asiasta tehty.

”Kokonaisuudesta käytiin keskustelua ja se jatkuu. Suomi on osa EU:n rokoteyhteishankintaa, ja tältä osin on tärkeää menetellä yhdenmukaisesti.”

Euroopan komissio julkaisi tiistaina suositukset rokottamisesta ja muuntautuneiden virusten testaamisesta. Sen mukaan tavoite pitäisi olla, että 70 prosenttia EU-maiden aikuisväestöstä olisi rokotettu kesään mennessä. Myös positiivisten testien jälleentestaamista virusmuunnosten varalta olisi lisättävä sen mukaan merkittävästi.

EU-johtajat keskustelivat myös siitä, miten EU:n hankkimia rokotteita myydään tai toimitetaan edelleen lähialueille ja kehittyville maille. EU:lla on sopimus 2,3 miljardista rokoteannoksesta.

Pfizer on ilmoittanut tammikuussa useista viivästyksistä rokotteiden toimittamisessa. Italia on kertonut harkitsevansa oikeustoimia amerikkalaista lääkeyhtiötä vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Pfizer ilmoitti Italialle viime viikolla pystyvänsä toimittamaan vain 70 prosenttia luvatuista rokoteannoksista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat