Bidenin virkaan­astujaiset murensivat Qanon-salaliitto­teoreetikkojen kuvitelmat: ”Meitä on jymäytetty” - Ulkomaat | HS.fi

Bidenin virkaan­astujaiset murensivat Qanon-salaliitto­teoreetikkojen kuvitelmat: ”Meitä on jymäytetty”

Joe Bidenin virkaanastujaiset olivat järkytys tuhansille salaliittoteoreetikoille, jotka olivat luottaneet ”eliitin salajuonesta” perille päässeen Donald Trumpin määräävän demokraattien eturivin poliitikkoja pidätettäviksi.

Qanon-salaliittoteorian tunnuslippu liehui Donald Trumpin kannattajien tilaisuudessa Georgian pääkaupungissa Atlantassa marraskuussa.­

22.1. 9:30

Qanon-salaliittoteorian kannattajien keskuudessa leviää epäusko.

Keskiviikkona tehtävänsä jättäneen Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin seuraaja Joe Biden sai vannoa virkavalansa ilman, että tilaisuudessa tehtiin ainoatakaan näyttävää kiinniottoa. Sotilaiden mukaan eivät lähteneet Biden, varapresidentti Kamala Harris, edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi eivätkä entinen presidenttipari Barack ja Michelle Obama. Qanonin mukaan näin piti käydä – ovathan demokraattipuolueen nimipoliitikot salaliittoteorian mukaan osa eliitin saatanallista pedofiilirinkiä.

”Haluan vain oksentaa”, yksi Qanonin seuraaja kuvaili Telegram-viestisovelluksessa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan. ”Olen niin kyllästynyt harhaanjohtaviin tietoihin ja turhaan toivoon.”

”Meitä on jymäytetty”, sanoi toinen.

Bidenin virkaanastujaisten jälkeen Qanonin suosimat keskustelufoorumit täyttyivät tuhansista tilannetta äimistelevistä kommenteista. Keskiviikon tapahtumat olivat järkytys niille, jotka olivat luottaneet ”eliitin salajuonesta” perille päässeen Trumpin määräävän sen keskushahmot pidätettäviksi.

Suomeenkin levinneen perättömän salaliittoteorian kannattajat uskovat, että maailmaa johtavat pahat voimat ja että Trump toimii eräänlaisena messiaana, joka taistelee niitä vastaan.

Teoria sai alkunsa 4chan-kuvafoorumilta vuonna 2017, ja se on levinnyt laajalle. Qanonin kannattajat olivat tuttu näky Trumpin kampanjatilaisuuksissa, ja heidät on liitetty myös loppiaisena tapahtuneeseen Yhdysvaltain kongressitalon valtaukseen sekä sitä seuranneisiin varoituksiin väkivallan uhasta Bidenin virkaanastujaisten yhteydessä.

Qanon-tunnuspaitaan pukeutunut tunkeutuja kongressitalossa Washingtonissa 6. tammikuuta.­

Lue lisää: Mitä tehdä, jos läheinen sukeltaa salaliittoteorioiden maailmaan? ”On vaikeaa keskustella, mutta maksaa silti vaivan yrittää”

Liike ei ole yhtenäinen, eivätkä suinkaan kaikki uskoneet, että Bidenin virkaanastujaisissa tapahtuisi mitään tavallisesta poikkeavaa. Moni kuitenkin luottaa siihen lähes sokeasti.

Qanonin toimintaa seuraava disinformaatiotutkija Jared Holt kertoi torstaina uutistoimisto Reutersille, ettei hän ole koskaan nähnyt sen harhakuvitelmien särkyvän tällä tavoin.

”Q:hun uskovat ovat roikottaneet itseään mukana petetystä lupauksesta toiseen.”

”Q” viittaa Qanon-teoriassa samannimiseen hahmoon, joka alkoi syksyllä 2017 kirjoitella 4chaniin vihjailevia viestejä Trumpista ja Yhdysvaltain politiikasta. Salaliittoteoreetikot arvelivat nimimerkki Q:n tarkoittavan korkeaa henkilökohtaista turvaluokitusta, sillä Q uskotteli työskentelevänsä sisäpiirissä puolustushallinnon tai tiedustelun parissa.

Q kehotti keskustelijoita ”seuraamaan suunnitelmaa”. Niin tehtiin, kunnes suunnitelma ei keskiviikkona toteutunutkaan.

”Virkaanastujaiset eivät käy järkeen. Luulimme, että saisimme suunnitelman avulla maamme takaisin”, 200 000 seuraajaa Twitter-tililleen kerännyt Qanon-vaikuttaja totesi BBC:n mukaan.

Osa laittoi pillit pussiin, mutta kaikkia Bidenin presidenttiys ei lannistanut. Yhdysvaltalaislehti The Washington Postin haastatteleman kahden lapsen äidin mukaan Qanonin matka on vasta alussa: Trumpin vaalitappio oli osa suurempaa suunnitelmaa vaalivilppiin syyllistyneiden paljastamiseksi.

Torstaina internetissä levisikin kasa uusia perättömiä teorioita, joiden mukaan Yhdysvaltoja johtaa Bidenin sijaan armeija, Biden ja Trump olisivat vaihtaneet päikseen kasvojaan ja todelliset – Trumpin – virkaanastujaiset järjestetään maaliskuussa. Qanonin hajanaisuutta ovat hyödyntäneet muut oikeistolaiset ääriryhmät, jotka ovat houkutelleet heitä omiin riveihinsä.

Oikaisu 26.1. klo 12.41: Jutussa käytettiin aiemmin sanamuotoa ”satanistinen” pedofiliarinki. Oikea käännös on ”saatanallinen”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat