Bidenin korona­neuvonantaja lyttää Ruotsin Tegnellin: Kuolemien aiheuttajalle annetaan yleensä potkut tai häntä kutsutaan natsiksi - Ulkomaat | HS.fi

Bidenin korona­neuvonantaja lyttää Ruotsin Tegnellin: Kuolemien aiheuttajalle annetaan yleensä potkut tai häntä kutsutaan natsiksi

Bidenin korona-asiantuntijana aloittava Andy Slavitt ei arvosta vanhojen twiittiensä perusteella Ruotsin koronastrategiaa. Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci taas on kertonut, että on vapauttavaa keskittyä tieteeseen ilman pelkoa seurauksista nyt, kun Donald Trump on jättänyt virkansa.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell.­

22.1. 11:01

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin korona-asiantuntijana työnsä aloittavan Andy Slavittin joulukuun alussa julkaisema useiden Twitter-viestien ketju on nyt noussut uutisaiheeksi ruotsalaisissa medioissa.

Twitterissä Slavitt arvostelee kovin sanoin Ruotsin koronavirusstrategiaa. Hänen mukaansa se kuuluu kategoriaan ”yksinkertaisesti vain unohda se”.

Slavitt vertaa Ruotsin valtionepidemiologia Anders Tegnelliä yhdysvaltalaiseen Scott Atlasiin, joka joutui viime marraskuussa eroamaan silloisen presidentin Donald Trumpin koronaneuvonantajan tehtävästä ehdotettuaan hitaampaan testausvauhtia ja Yhdysvaltain rajojen nopeampaa avaamista. Tegnell on Slavittin mukaan ”nero Ruotsin strategian takana”.

”Jos sinulla on ihmisten kuolemiin johtava strategia, sinulle yleensä lopulta annetaan potkut tai sinua verrataan natsiin. Tai molempia”, Slavitt kirjoitti Twitterissä 3. joulukuuta.

”Jos Tegnellin ja Atlasin haave oli, että 200 000 ihmistä päivässä saisi koronavirustartunnan, nyt se on toteutunut.”

Slavitt kannattaa tiukkoja rajoituksia ja yhteiskunnan toimintojen sulkemista pandemian leviämisen rajoittamiseksi.

Tuore presidentti Biden on luvannut palauttavansa tieteen ja tutkimuksen keskiöön pandemian voittamisessa.

”Siksi te tulette kuulemaan tulevina viikkoina paljon enemmän asiantuntijoita kuin presidenttiä. Asiantuntijoita, joiden on saatava tehdä työtään ilman pelkoa poliittisesta painostuksesta”, presidentti jatkoi.

Yhdysvaltain johtavan tartuntatautiasiantuntija Anthony Faucin mukaan onkin vapauttavaa keskittyä tieteeseen ilman pelkoa seurauksista nyt, kun ex-presidentti Donald Trump on jättänyt virkansa. Faucin näkemyksistä kertoi muun muassa uutistoimisto AFP.

Bidenin korkea-arvoisin koronaneuvonantaja Fauci kommentoi asiaa Bidenin hallinnon ensimmäisessä Valkoisen talon koronatilannekatsauksessa.

Fauci oli koronatyöryhmässä myös edellisen hallinnon aikana. Hän joutui useaan otteeseen poikkiteloin Trumpin kanssa.

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa 21. tammikuuta 2021.­

Torstaina toimittajille puhunutta Faucia pyydettiin vertailemaan kokemustaan edellisen hallinnon ajalta Bidenin tuoreeseen hallintoon. Hän kertoi hänelle tulleen selväksi, että uuden hallinnon aikana aiotaan olla täysin läpinäkyviä, avoimia ja rehellisiä.

Hän arvioi myös, ettei asioiden mennessä pieleen aiota osoitella sormella, vaan korjataan asiat, joissa on epäonnistuttu. Lisäksi hän painotti, että jatkossa kaikki toimet pyritään pohjaamaan tieteeseen.

Faucin mukaan se, että hän voi nousta toimittajien eteen kertomaan siitä, minkä hän tuntee ja antaa tieteen puhua on vapauttava tunne.

Tartuntatautiasiantuntija painotti, ettei hän saanut iloa joutuessaan väittämään Trumpille vastaan ja sanoi, ettei hänestä ikinä tuntunut siltä, että asioista voisi sanoa ilman seurauksia.

Edellisen hallinnon aikana Fauci muun muassa kertoi rehellisesti siitä, miten Yhdysvallat oli epäonnistunut saamaan koronaepidemiansa hallintaan. Asiantuntijan rehellisyys vei hänet törmäyskurssille Trumpin kanssa, joka ilmoitti useaan kertaan ennenaikaisesti saaneensa voiton viruksesta. Trump hyökkäsi Faucia vastaan myös Twitterissä.

Trump vähätteli koronapandemian vakavuutta toistuvasti ja presidenttinä ollessaan muun muassa kyseenalaisti kasvomaskien käyttöä ja eristystoimia. Lisäksi hän antoi tukeaan lukuisille ihmelääkkeille, joiden toimivuudesta ei ollut takeita.

Fauci kertoi torstaina joidenkin entisen hallinnon kertomien asioiden olleen epämukavia, sillä ne eivät perustuneet tieteellisiin faktoihin. Esimerkkinä hän viittasi muun muassa väitteisiin malarialääke hydroksiklorokiinin tehosta. Trump oli presidenttinä ollessaan kyseisen lääkkeen puolestapuhuja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat