Yhdysvaltain senaatti käsittelee Trumpin virkasyytettä sittenkin vasta parin viikon kuluttua - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvaltain senaatti käsittelee Trumpin virkasyytettä sittenkin vasta parin viikon kuluttua

Perjantaina uutisoitiin ensin, että senaatti saisi virkasyytteen käsiteltäväkseen jo maanantaina.

Senaattori Chuck Schumer osallistui Joe Bidenin virkaanastujaistilaisuuteen Washingtonissa 20. tammikuuta 2021.­

22.1. 17:58 | Päivitetty 24.1. 19:43

Yhdysvaltain senaatti alkaa käsitellä edustajainhuoneen laatimaa virkasyytettä entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan reilun kahden viikon kuluttua. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Perjantaina uutisoitiin, että senaatti saisi virkasyytteen käsiteltäväkseen jo maanantaina. Asiasta kertoi tällöin senaatin demokraattiryhmän uusi johtaja Chuck Schumer Washingtonissa, kertoivat Reuters ja televisiokanava CNBC. Myöhemmin hän täsmensi, että edustajainhuoneen on aikataulun mukaan tarkoitus toimittaa virkasyyte senaatille maanantaina. Käsittely alkaa senaatissa vasta helmikuun toisella viikolla.

Senaatin republikaaniryhmän johtaja Mitch McConnell oli ollut heti Schumerin ilmoituksen jälkeen huolissaan tiukasta aikataulusta. Hänen mukaansa Trumpilla ei olisi riittävästi aikaa puolustuksensa valmistelemiseen. McConnell on kannattanut syytettä mutta esittänyt, että senaatti ottaisi sen käsittelyyn vasta maanantaita myöhemmin.

Schumerin mukaan uusi aikataulu antaa muun muassa lisää aikaa keskittyä hetkeksi muihinkin ajankohtaisiin asioihin, kuten presidentti Joe Bidenin hallinnon nimityksiin sekä korona­virus­elvytys­pakettiin.

Kongressin edustajainhuone hyväksyi Trumpin syytteen viime viikon keskiviikkona. Päätös syntyi äänin 232–197, kun demokraattiedustajien lisäksi kymmenen republikaania äänesti syytteen puolesta.

Senaatti toimii viraltapanosyytteessä tuomioistuimena korkeimman oikeuden puheenjohtajan valvonnassa. Jotta syyte menisi läpi, olisi 17 republikaanisenaattorin käännyttävä Trumpia vastaan ja kaikkien demokraattien pysyttävä syytteen takana.

Trumpia syytetään kiihotuksesta kapinaan tammikuun 6. päivänä. Hän kehotti kannattajiaan menemään kongressirakennukselle osoittamaan mieltä, kun kongressin kamarit olivat koolla hyväksymässä presidentti Bidenin vaalivoittoa. ”Maata ei saada takaisin ilman taistelua”, Trump sanoi.

Trump on kaikkien aikojen ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on saanut viraltapanosyytteen kahdesti. Häntä syytettiin vuosi sitten virka-aseman väärinkäytöstä Bidenin mustamaalaamiseksi. Yksikään republikaaniedustaja ei puoltanut syytettä ja se kaatui.

Viraltapanosyyte virkansa jättänyttä presidenttiä vastaan on mahdollinen, ja se saattaisi merkitä erillisen äänestyksen jälkeen Trumpin julistamista virkakelvottomaksi. Näin hän ei voisi osallistua esimerkiksi vuoden 2024 presidentinvaaleihin.

Oikaisu 24.1.2021 kello 19.42: Artikkelissa sanottiin Trumpin yllyttäneen kannattajiaan hyökkäämään kongressirakennukseen. Trump ei kuitenkaan puheessaan suorin sanoin kehottanut kannattajiaan hyökkäämään rakennukseen. Senaatti tulee harkitsemaan, yllyttikö Trumpin puhe väkivaltaan ja tunkeutumiseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat