Tanskan demari­pääministeri asetti tavoitteeksi ”nolla turvapaikan­hakijaa” - Ulkomaat | HS.fi

Tanskan demari­pääministeri asetti tavoitteeksi ”nolla turvapaikan­hakijaa”

Vuosien tiukka ulkomaalaispolitiikka on vähentänyt Tanskaan pyrkijöiden määrää selvästi.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen osallistui Euroopan neuvoston kokoukseen Brysselissä joulukuussa.­

22.1. 21:12

Tanskan sosialidemokraattinen pääministeri Mette Frederiksen julisti perjantaina Tanskan tavoitteeksi, että maahan ei tulisi ainoatakaan turvapaikanhakijaa. Frederiksen ilmaisi kantansa vastatessaan oikeistopopulistisen Kansanpuolueen kunniapuheenjohtajan, 73-vuotiaan Pia Kjærsgaardin aihetta koskeneeseen kysymykseen.

”Näin on, se on tavoitteemme”, Frederiksen sanoi sanomalehti Berlingsken mukaan. ”Tietenkään emme voi antaa siitä mitään lupausta.”

”Emme voi antaa lupausta nollasta turvapaikanhakijasta mutta voimme esittää näkemyksemme kuten teimme jo ennen viime vaaleja”, Frederiksen jatkoi. ”Nimittäin että haluamme uuden turvapaikkajärjestelmän ja teemme sitten mitä voimme päästäksemme tavoitteeseen.”

Viime vuonna yhteensä 1 547 ihmistä haki turvapaikkaa Tanskasta, mikä on tilastojen alhaisin luku ainakin sitten 1990-luvun lopun.

Suomen maahanmuuttovirastolle jätettiin viime vuonna vielä vähemmän turvapaikkahakemuksia, kaikkiaan 1 275. Molemmat luvut ovat pienet ennen kaikkea koronaviruspandemian vuoksi.

Tanskan lähes koko viime vuosikymmen kiristynyt turvapaikka- ja ulkomaalaispolitiikka näkyy myös tilastoissa.

Ennätysvuonna 2015 Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Samana vuonna Tanskasta haki turvapaikkaa vain runsaat 21 000 henkilöä eli noin kahdeksasosa Ruotsiin tulleiden turvapaikanhakijoiden määrästä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat