Viro voisi testata Suomeen matkaavat työn­tekijät, sanoo Viron ulkoministeri HS:lle – Haavisto: Suomi toden­näköisesti sulkee rajansa keskiviikkona ehdotuksesta huolimatta - Ulkomaat | HS.fi

Viro voisi testata Suomeen matkaavat työn­tekijät, sanoo Viron ulkoministeri HS:lle – Haavisto: Suomi toden­näköisesti sulkee rajansa keskiviikkona ehdotuksesta huolimatta

Viron hallitus toivoo Suomen harkitsevan vielä keskiviikkona voimaan tulevia ankaria matkustusrajoituksia. Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu kertoo HS:lle, että Viro on ehdottanut Suomelle mallia, joka helpottaisi Suomen vastuuta työntekijöiden testaamisesta.

Viron virkaatekevä ulkoministeri Urmas Reinsalu.­

23.1. 17:25 | Päivitetty 23.1. 22:09

Suomen päätös sulkea rajat muulta kuin välttämättömältä liikenteeltä on aiheuttanut suurta huolta Virossa. Päätös koskettaa jopa kymmeniätuhansia virolaisia, jotka matkustavat maiden välillä töiden ja perheen takia.

Viron virkaatekevä ulkoministeri Urmas Reinsalu kertoo HS:lle puhelimitse, että Viro pyytää mitä voimakkaimmin painotuksin Suomea vielä harkitsemaan keinoja, joilla rajoituksilta voisi välttyä.

”Emme tietenkään kyseenalaista Suomen oikeutta tehdä omia päätöksiään, mutta tilanteeseen voisi löytää jonkinlaista tasapainoa”, Reinsalu sanoo.

Viro on jo kehittänyt oman ehdotuksensa, jonka avulla työperäistä matkustamista voisi jatkaa.

Tavallinen työrytmi virolaisille on olla viisi päivää Suomessa töissä ja palata viikonlopuksi kotiin Viroon.

Reinsalun mukaan Viro on valmis testaamaan kaikki Suomesta kotiin tulevat työntekijät heidän palatessaan sekä testaamaan heidät vielä uudestaan ennen kuin he lähtevät takaisin Suomeen.

Työntekijöiden testaaminen olisi siis Viron vastuulla, eikä se kuormittaisi Suomen testauskapasiteettia.

”Ymmärsin ministeri [Maria] Ohisalon lehdistötilaisuuden perusteella, että yksi syy vähentää työmatkaliikennettä on helpottaa testauspainetta rajoilla. Me voisimme ottaa osan taakasta kantaaksemme”, Reinsalu sanoo.

Ulkoministeri kertoo keskustelleensa aiheesta Suomen ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa. Reinsalu aikoo lähettää ehdotuksensa vielä kirjallisena Suomen hallitukselle.

”Haavisto on erittäin kohtelias mies ja totesi, että ehdotuksemme vaatii harkintaa. Toivon, että esityksemme päätyy Suomen hallituksen pöydälle maanantaina”, Reinsalu sanoo.

Viron ehdotuksesta huolimatta Suomi tulee mitä todennäköisimmin sulkemaan rajansa keskiviikkona, Suomen ulkoministeri Haavisto kertoo HS:lle.

”Viron ehdotus on toimitettu eteenpäin asianomaisille ministeriöille ja pääministerin kansliaan tiedoksi. Yhteiset testi- ja rokotuskäytännöt ovat varmasti tärkeitä tulevaisuudessa, mutta selvästi ei olla ihan vielä siinä vaiheessa, että yhteisiä käytäntöjä löytyisi nopeasti”, Haavisto sanoo.

Täyttä tyrmäystä Viron ehdotus ei kuitenkaan saa.

”Kaikki hyvät ehdotukset ovat tervetulleita, vaikka niitä ei ihan heti saataisi käyttöön.”

Haaviston mukaan meneillään on vaikea hetki, kun kilpajuoksua käydään rokottamisten ja uusien virustartuntojen välillä.

”Tämä on se syy, miksi Suomessakin näihin aika voimakkaasti rajapäätöksiin on päädytty, vaikka ne ovatkin väliaikaisia.”

Reinsalun mukaan järjestelmä olisi mahdollista pistää pystyyn välittömästi. Viron ulkoministeri muistuttaa, että suinkaan kaikki Suomessa työskentelevät virolaiset eivät käy viikoittain kotimaassaan.

Rankkojen rajoitusten välttäminen olisi Reinsalun mukaan tärkeää sekä Suomen talouden kannalta, mutta myös inhimillisistä syistä.

”Me muistamme, kuinka kipeä kokemus viime kevät oli, kun kovasti työskentelevät ihmiset joutuivat valitsemaan, menettävätkö he työnsä vai ovatko he pitkän ajan erossa perheestään. Se oli traumaattista, ja ilahduimme, kun saimme tilanteen purettua tautitapausten vähennyttyä”, Reinsalu sanoo.

Ulkoministeri Haavisto sanoo ymmärtävänsä virolaisten perheiden ahdingon, joka oli jo viime keväänä esillä. Haavisto sanoo Suomen tunnistavan virolaisten työntekijöiden merkityksen ja arvon Suomen taloudelle, sekä suomalaisten turistien merkityksen Viron taloudelle.

Siksi rajapäätökset eivät ole helppoja.

”Pandemia tuottaa suuria taloudellisia vaikeuksia kaikille maille. Tarkoituksena ei ole aiheuttaa harmia, ja siksi nämä ovat hankalia päätöksiä”, Haavisto sanoo.

Yksi merkittävä syy Suomen matkustusrajoitusten tiukentamiselle on muuntuneen viruksen leviämisen estäminen. Reinsalun mukaan Virossa ei ole juurikaan havaittu muuntunutta virusta.

”En näe, että virolaiset työmatkaajat olisivat merkittävä uhka mutatoituneen viruksen superlevittäjinä.”

Ulkoministeri Haaviston mukaan virusmutaatioita on tavattu Suomessa jo useilta kymmeniltä ihmisiltä, eikä niiden leviäminen matkaajien joukossa olisi yllätys. Jotkut Suomessa havaituista mutaatioviruksista on löydetty Virosta tulleilta ihmisiltä, mutta Haavisto ei haluaisi osoittaa ketään syyttävällä sormella.

”Suomessa ollaan oltu enemmän valmistautuneita näihin uusiin virusmutaatioihin, niiden osalta ei Virossa ole vielä niin paljon keskusteluja käyty”, Haavisto sanoo.

”On myös tärkeää, että virusmutaatiota ei leviä Suomesta Viroon.”

Koronavirus on kuitenkin levinnyt suomalaisilla rakennustyömailla, joiden työvoimasta merkittävä osa tulee Virosta. Joitakin rakennustyömaita on jouduttu jopa sulkemaan koronavirustapausten takia.

Pitäisikö esimerkiksi rakennusalalla työskenteleviä ihmisiä sitten rokottaa etunenässä? Haaviston mukaan tästä on käyty keskustelua, kuin myös raja-alueilla tiheään matkustavien ihmisten rokottamisesta.

Käytännössä tätä olisi kuitenkin vaikea toteuttaa. Rokotejärjestyksen muuttaminen olisi ”Pandoran lippaan” avaamista, Haavisto sanoo. Samalla tavalla esimerkiksi opettajia voisi ehdottaa rokotejärjestyksessä korkeampaan asemaan. Asiassa on syytä noudattaa terveysviranomaisten suosituksia, Haavisto sanoo.

Lue myös: Vantaalaisella työmaalla poikkeuksellinen tartuntaryväs, lähes puolet työntekijöistä sairastunut

Suomen perjantainen ilmoitus matkustusrajoitusten kiristämisestä kirvoitti joitakin ankaria kommentteja Virossa. Muun muassa Tallinkin toimitusjohtaja Paavo Nõgene ja europarlamentaarikko Urmas Paet kyseenalaistivat Suomen päätöksen ja sanoivat sen rikkovan vapaan liikkuvuuden periaatteita.

Onko Suomen päätös vahingoittanut maiden välisiä suhteita?

”Suomen ja Viron suhteet ovat pomminvarmat. Mikään ei voi vahingoittaa niitä”, Reinsalu vakuuttaa.

Haavisto sanoo, että vapaan liikkuvuuden arvo on Suomelle tärkeä, mutta Schengen-järjestelmässä ei ole otettu huomioon tarttuvien tautien aiheuttamia tilanteita. Tilapäisiä hätäratkaisuja joudutaan siis terveyssyistä tekemään, Haavisto sanoo.

”Tarkoitus on, että voimakkaat toimet olisivat mahdollisimman lyhytaikaisia”, Haavisto sanoo.

Ensi viikolla Virossa astuu valtaan uusi hallitus, joka muodostuu reformipuolueesta ja keskustapuolueesta. Isänmaa-puoluetta edustava Reinsalu ei siis jatka ulkoministerinä seuraavassa koalitiossa. Ulkoministeri Haavistoa hän haluaa kiittää ”hyvästä yhteistyöstä haastavina korona-aikoina”.

Reinsalu ei usko vallan vaihtumisen juuri vaikuttavan Viron koronaviruspolitiikkaan.

”Koronaviruksen voittaminen on kansallinen tahtomme. Se ei tule muuttumaan, vaikka hallitus muuttuu.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat