Presidentti Niinistö: Tilanne Venäjällä on vakava – Ulkoministeri Haavisto vaatii Navalnyi-mielenosoituksissa pidätettyjen vapauttamista - Ulkomaat | HS.fi

Presidentti Niinistö: Tilanne Venäjällä on vakava – Ulkoministeri Haavisto vaatii Navalnyi-mielenosoituksissa pidätettyjen vapauttamista

EU:n ulkoministerit keskustelevat Venäjän viimeisimmistä tapahtumista tulevana maanantaina.

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoivat lauantaisia mielenosoituksia Venäjällä.­

23.1. 19:46 | Päivitetty 23.1. 21:55

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) vaatii Venäjällä pidätettyjen mielenosoittajien vapauttamista. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi viestipalvelu Twitterissä tilanteen olevan vakava.

Venäjällä on lauantaina otettu kiinni tuhansia ihmisiä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyita tukevissa mielenosoituksissa. Mielenosoituksiin on osallistunut kaikkiaan kymmeniätuhansia ihmisiä ympäri Venäjää.

Lue lisää: Yli 2 100 ihmistä otettu kiinni ympäri Venäjää, Moskovassa kymmeniätuhansia mielenosoittajia – Video näyttää Navalnyin vaimon kiinnioton

Ulkoministeri Haavisto vaatii ulkoministeriön julkaisemassa lausunnossaan pidätettyjen vapauttamista. Kiinniotettujen joukossa on ollut Navalnyin puoliso Julia Navalnaja.

”Julia Navalnajan ja muiden rauhanomaisten mielenosoittajien pidätykset tänään Venäjällä eivät hyväksyttäviä”, Haavisto sanoo.

Haavisto kertoi lisäksi, että EU:n ulkoministereiden on määrä keskustella tilanteesta tulevana maanantaina 25. tammikuuta.

Presidentti Niinistö sanoo Twitterissä tilanteen Venäjällä olevan vakava. Niinistö vaatii lisäksi EU:n ulkoministereiltä yhtenäistä toimintalinjaa asiassa viitaten maanantaina käytävään keskusteluun.

Puhemies Anu Vehviläisen (kesk) on jakanut Niinistön viestin ja kommentoi katsovansa tilannetta ”vakavin mielin”.

”Opposition toimintamahdollisuudet ja demokraattiset arvot ovat nyt koetteilla”, Vehviläinen kirjoitti Twitterissä.

Myös ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr) kommentoi tuoreeltaan Twitterissä, että ”Moskovan tämänpäiväiset tapahtumat eivät ole hyväksyttävissä”.

Sekä Niinistö että Haavisto viittaavat lausunnoissaan EU:n ulkosuhdejohtajan Josep Borrellin twiittiin, jossa hän kertoo seuraavansa Venäjän tapahtumia huolissaan.

”Pidän valitettavina laajamittaisia pidätyksiä, suhteetonta voimankäyttöä, internetin ja puhelinyhteyksien katkaisemista”, Borrell kirjoitti.

Yhdysvallat vaati lauantaina illalla kiinniotettujen mielenosoittajien ja toimittajien vapauttamista sekä itse Navalnyin ”ehdotonta” vapauttamista, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Vaadimme Venäjän viranomaisia vapauttamaan kaikki, jotka on otettu kiinni heidän harjoittaessaan yleisiä ihmisoikeuksiaan”, Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustaja Ned Price sanoi lausunnossa.

Lisäksi maailmalla esimerkiksi Britannian ulkoministeriö on kommentoinut Venäjän tapahtumia.

”Olemme syvästi huolissamme rauhallisten mielenosoittajien pidätyksistä ja jatkamme tilanteen seuraamista tarkasti”, maan ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

”Kannustamme Venäjän hallitusta kunnioittamaan ja noudattamaan sen kansainvälisiä sitoumuksia ihmisoikeuksiin ja vapauttamaan kansalaiset, jotka on pidätetty rauhallisissa mielenosoituksissa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat