Navalnyin tuki­mielen­osoituksissa otettiin kiinni enemmän ihmisiä kuin koskaan nyky-Venäjän historian aikana, viranomaiset puolustelevat kiinniottoja - Ulkomaat | HS.fi

Navalnyin tuki­mielen­osoituksissa otettiin kiinni enemmän ihmisiä kuin koskaan nyky-Venäjän historian aikana, viranomaiset puolustelevat kiinniottoja

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksissa otettiin kiinni yli 3 500 ihmistä, joista osa väkivaltaisesti. Pietarissa sisäministeriö on aloittanut tutkinnan sairaalaan joutuneen 54-vuotiaan naisen pahoinpitelystä.

Poliisi pidätti miehen Pietarin mielenosoituksessa. Poliisi otti lauantaina Pietarissa kiinni lähes 500 mielenosoittajaa.­

24.1. 11:57 | Päivitetty 24.1. 16:46

Venäjällä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksissa lauantaina otettiin kiinni enemmän ihmisiä kuin koskaan nyky-Venäjän historian aikana, arvioi uutistoimisto AFP.

Poliisi otti kiinni kaikkiaan yli 3 500 ihmistä. Eniten kiinniottoja tapahtui suurimpien kaupunkien Moskovan ja Pietarin jopa kymmeniätuhansia ihmisiä keränneillä marsseilla. Moskovassa poliisi otti kiinni yli 1 400 ihmistä ja Pietarissa yli 500, tilastoi OVD-info.

Poliisi käytti paikoin kovia otteita mielenosoittajia vastaan. Moskovassa ja Pietarissa suuri joukko ihmisiä sai mielenosoituksissa erilaisia vammoja.

Moskovassa poliisi otti lauantaina kiinni yli 1300 ihmistä.­

Videokuvassa poliisien ja mielenosoittajien yhteenotto Strastnoy-bulevardilla Moskovassa näyttää hallitsemattomalta jengitappelulta, jossa kaikki keinot ovat sallittuja. Poliisin on myös kerrottu hakanneen mielenosoittajia pampulla busseissa, joihin kiinniotetut ihmiset on kuljetettu.

Lue myös: ”Jos nyt pelkää, aina saa pelätä” – HS seurasi, kun kymmenet­tuhannet osoittivat mieltään Moskovassa suurimmassa mielen­osoituksessa moneen vuoteen

Venäjän mukaan suurin osa kiinni otetuista olisi jo vapautettu sunnuntai-iltapäivään mennessä. Kremlin ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Valeri Fadejev myös puolusti kiinniottoja. Hänen mukaansa protestit olivat laittomia, koska ne järjestettiin koronaviruspandemian aikana.

Hän myös syytti kiinalaista nuorten suosimaa videosovellus Tiktokia protestien lietsomisesta. Hänen mukaansa palvelussa olisi kannustettu alaikäisiä osallistumaan lauantain protestiin.

”Tämä vaatii tutkintaa”, hän sanoi.

Venäjän viranomaiset ovat kertoneet tutkivansa viikonlopun aikana ilmennyttä ”virkavallan vastustamista” ja ”huliganismia”.

”Viranomaiset jatkavat laajan kuva- ja videomateriaalin tutkimista”, kertoo rikostutkinnoista vastaava Venäjän federaation tutkintakomitea.

Sekä Yhdysvaltain ulkoministeriö että EU ovat vaatineet niin Navalnyin kuin protestissa kiinni otettujen vapauttamista ja tuominneet poliisin voimankäytön. Poliisi muun muassa pamputti mielenosoittajia, jotka puolestaan heittelivät raskaasti varustautuneita poliiseja lumipalloilla.

Venäjä puolestaan syytti sunnuntaina Yhdysvaltoja maan ”sisäisiin asioihin sekaantumisesta”. Venäjä antoi kannanottonsa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli antanut turvallisuusvaroituksen maassa oleskeleville kansalaisilleen ja kehottanut välttämään protesteja.

”Totta kai tällaiset kannanotot ovat epäsopivia”, Putinin edustaja Dmitri Peskov kommentoi valtionkanavalle.

Peskov myös syytti mielenosoittajia ”veneen keikuttamisesta” ja totesi heitä olleen paikalla vain vähän verrattuna Putinin kannattajien määrään.

”Monet äänestivät Putinin puolesta”, Peskov totesi AFP:n mukaan.

Yhdysvaltain edustuston tiedottaja kommentoi AFP:n mukaan Peskovin syytöksiä toteamalla, että Yhdysvaltain suurlähetystöt ja konsulaatit ympäri maailmaa lähettävät säännöllisesti turvallisuusviestejä Yhdysvaltain kansalaisille.

"Tämä on yleinen, rutiininomainen käytäntö useiden maiden diplomaattisissa edustustoissa", hän kommentoi AFP: lle sunnuntaina.

Yhdysvaltain Moskovan suurlähetystö ilmoitti myös lauantaina, että Washington tukee "kaikkien ihmisten oikeutta rauhanomaiseen mielenosoitukseen".

Pietarissa Venäjän sisäministeriö ilmoitti lauantai-iltana verkkosivullaan aloittavansa tutkinnan tapauksesta, jossa 54-vuotias nainen joutui tehohoitoon sairaalaan poliisin potkaistua häntä mahaan. Pietarilainen Fontanka julkaisi tilanteesta videon verkkosivullaan, minkä jälkeen sisäministeriö tiedotti tutkivansa virkavallan toiminnan.

Pietarilainen nainen oli yrittänyt lauantai-iltana pysäyttää kolme vastaan tullutta Omon-joukkojen työntekijää Ploštšad Vosstanijalla ja kysynyt heiltä, miksi he retuuttavat niin kovakouraisesti nuorta miestä.

”Mitä te teette? Te olette kansaa vastaan. Nämähän ovat lapsianne”, hän oli sanonut Fontankan mukaan.

Vastauksena yksi poliiseista potkaisi naisen mahaan. Hän kaatui ja löi päänsä asfalttiin. Hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan, missä hänellä on todettu ainakin aivotärähdys ja päävamma.

Venäläismedian tietojen mukaan naisen tila on huonontunut lauantaiaamuna. Nainen on parhaillaan tehohoidossa ja häntä hoitavan sairaalan mukaan kriittisessä tilassa.

Venäjän tutkintakomitea on nostanut mielenosoittajia vastaan rikossyytteitä muun muassa hyökkäyksestä virkavaltaa vastaan, huliganismista ja omaisuuden vahingoittamisesta.

Mielenosoittajat marssivat lauantaina paitsi Navalnyin ja hänen vapauttamisensa puolesta myös yleistä tyytymättömyyttään ja presidentti Vladimir Putinia vastaan.

Poliisi otti lauantaina Pietarissa kiinni lähes 500 mielenosoittajaa.­

Mellakkapoliisi ja mielenosoittajat vastakkain Pietarissa lauantaina.­

Poliisi ja mielenosoittajat kahakoivat Moskovassa lauantaina.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat