Terveys­komissaari: ”EU haluaa tietää täsmälleen, mitä rokote­annoksia Astra Zeneca on tähän mennessä tuottanut ja missä” - Ulkomaat | HS.fi

Terveys­komissaari: ”EU haluaa tietää täsmälleen, mitä rokote­annoksia Astra Zeneca on tähän mennessä tuottanut ja missä”

EU tivaa lääkeyhtiö Astra Zenecalta uutta selitystä rokotetoimitusten viivästymisestä. ”Erittäin huolestuttava tilanne”, sanoo pääministeri Sanna Marin.

Britannian pääministeri Boris Johnson kantoi maanantaina Astra Zeneca rokotteita lontoolaisen Barnet FC -jalkapalloseuran stadionille, jota käytetään joukkorokotuskeskuksena.­

25.1. 16:17 | Päivitetty 25.1. 19:34

Euroopan unioni tivaa lääkeyhtiö Astra Zenecalta maanantai-iltana uutta selvitystä sille, miksi yhtiö on leikannut ensimmäisiä rokotetoimituksiaan unionille ja viivästyttänyt rokotteiden saamista EU-maihin.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen soitti uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan aiemmin maanantaina lääkeyhtiön toimitusjohtaja Pascal Soriot'lle ja muistutti häntä yhtiön unionille tekemistä sopimuksista.

EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides kertoo Twitterissä, että komissio ei ole tyytyväinen yhtiön selityksiin ja EU-väki aikoo vielä maanantai-iltana tavata uuteen otteeseen Astra Zenecan edustajia rokotteiden tiimoilta.

”EU haluaa tietää täsmälleen, mitä rokoteannoksia Astra Zeneca on tähän mennessä tuottanut ja missä, ja jos tai kenelle niitä on toimitettu”, Kyriakides sanoi.

Astra Zeneca aiheutti perjantaina ison takapakin EU:n rokotussuunnitelmille ilmoittamalla, että se vähentää 60 prosentilla vuoden ensimmäisen kolmanneksen rokotetoimituksiaan unionille.

Brittiläis-ruotsalainen Astra Zeneca ilmoitti kykenevänsä vain 31 miljoonan annoksen toimituksiin maaliskuun loppuun mennessä. EU on sopinut Astra Zenecan kanssa elokuussa alustavasti yhteensä 300 miljoonan rokoteannoksen ostamisesta, ja sopimusta täydentää 100 miljoonan annoksen optio.

Samalla valahtivat hiekkaan Suomenkin toiveet joukkorokotusten pikaisesta aloittamisesta.

”Erittäin huolestuttava tilanne, johon yritetään puuttua EU-tasolla yhteisesti. Tällaisesta tilanteesta ei ole ollut mitään ennakkotietoa”, totesi pääministeri Sanna Marin (sd) tiedotustilaisuudessaan maanantaina.

Lue lisää: Joukkorokotusten aloittaminen uhkaa lykkääntyä Suomessa lääkeyhtiö Astra Zenecan ongelmien takia: ”Onhan tämä suuri pettymys”

Astra Zeneca perusteli rokotetoimitustensa viivästystä tuotantovaikeuksilla belgialaisen alihankkijan Novosepin tehtaalla.

EU:ssa väite tuotantovaikeuksista hämmentää, sillä unioni on maksanut ennakkoon tilaamistaan rokotteista ainakin 336 miljoonan euron etumaksun. Unionin etumaksu on tarkoitettu juuri tuotantokapasiteetin varmistamiseen.

Etumaksulla oli määrä nimenomaan varmistaa, että yhtiö pystyisi aloittamaan rokotteen valmistamisen varastoon jo hyvissä ajoin ennen myyntiluvan saantia.

Novasep ja Astra Zeneca sopivat tuotannon aloittamisesta marraskuussa, ja Novasepin silloisen tiedotteen mukaan tehtaan oli tarkoitus rokotetuotannon varmistamiseksi lisätä henkilöstöään 280:sta lähelle 400:aa.

Astra Zenecalla on omaa tuotantoa muun muassa Britanniassa.

Manner-Euroopassa monet tahot hermostuivat pahoin lääkeyhtiön ilmoituksesta, ja esimerkiksi Italiassa väläytettiin suoraan yhtiön haastamista oikeuteen. Komissio kuitenkin korosti vielä maanantaina päivällä, että tapaamisessa tähdätään kaikin voimin siihen, että luvatut rokoteannokset saadaan.

”Hutera perustelu, jonka mukaan tuotantoketjussa on ongelmia EU:n suuntaan mutta ei muualle, ei ole vedenpitävä”, sanoo Saksan kristillisdemokraatteja edustava europarlamentaarikko Peter Liese Reutersin mukaan.

”Ei pitäisi olla mitään ongelmaa tuoda rokotetta Britanniasta mannermaalle.”

Lue lisää: EU painostaa lääkeyhtiöitä kunnioittamaan sopimuksia – ”Mutta eihän rokotteiksi voi muuttua, jos niitä ei ole”, sanoo THL:n asiantuntija

Reutersin EU-lähteen mukaan unionissa katsotaan, että sillä on sopimusrikkomusta epäiltäessä oikeus tarkastaa yhtiön tuotantoa ja jakelua koskeva kirjanpito.

Maanantaina Reuters kertoi omien lähteidensä kertoneen, että EU alkaa vaatia alueellaan rokotteita tuottavia lääkevalmistajia rekisteröimään etukäteen kaikki rokotteiden viennit unionin ulkopuolelle. Vientilupia annetaan humanitäärisiin tarkoituksiin.

Unioni ei ole vielä antanut myyntilupaa Oxfordin yliopistossa kehitetylle ja Astra Zenecan valmistamalle rokotteelle.

Euroopan lääkevirasto EMA antaa ehdollisen myyntilupansa perjantaina, arvioi Saksan terveysministeriö Reutersin mukaan. Tämän jälkeen lupa pitää vielä myöntää komissiossa. Rokotteiden toimitukset voitaisiin aloittaa 15. helmikuuta.

Astra Zenecan rokotteen toimintamekanismi on erilainen kuin jo käytössä olevien Pfizerin ja Biontechin rokotteen sekä Modernan rokotteen. Astra Zenecan rokotteessa käytetään adenovirusta viruskuljettimena, joka vie ohjeet piikkiproteiinin valmistamiseksi soluun. Jos koronavirus myöhemmin pääsee ihmisen sisään, puolustusjoukot ovat valmiina estämään piikkien toiminnan ja torjumaan taudin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat