Ruotsi aikoo lopettaa noin 1,3 miljoonaa kanaa lintu­influenssan pysäyttämiseksi, puolustus­voimatkin avuksi operaatioon - Ulkomaat | HS.fi

Ruotsi aikoo lopettaa noin 1,3 miljoonaa kanaa lintu­influenssan pysäyttämiseksi, puolustus­voimatkin avuksi operaatioon

Lintuinfluenssaa on havaittu useissa Euroopan maissa. Viime viikolla Ruokavirasto tiedotti, että H5N8-tyypin virusta oli havaittu fasaaneissa Suomessa.

25.1. 20:30

Ruotsin viranomaiset aikovat lopettaa noin 1,3 miljoonaa kanaa lintuinfluenssan pysäyttämiseksi, kertoo Ruotsin Maatalousvirasto verkkosivuillaan.

Kanojen lopettamiseen on kutsuttu avuksi myös Ruotsin puolustusvoimat. Tartuntoja on havaittu Mönsteråsissa, joka sijaitsee Kaakkois-Ruotsin Kalmarin läänissä.

Viranomaisten mukaan huolena on kaksi korkeapatogeenista virustyyppiä: H5N5 ja H5N8. Ne tarttuvat nopeasti ja aiheuttavat siipikarjassa korkeaa kuolleisuutta.

Samoja virustyyppejä on havaittu viime aikoina useassa eri Euroopan maassa.

Suomen Ruokavirasto tiedotti viime viikolla, että Kanta-Hämeen Janakkalassa oli havaittu luontoon istutetuissa fasaaneissa H5N8-tyypin lintuinfluenssaa. Asia kävi ilmi, kun fasaaneissa oli havaittu poikkeuksellisen suurta kuolleisuutta.

”Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen”, Ruokavirasto kertoo verkkosivuillaan.

Aftonbladet-lehti kertoo, että viime vuoden lopulla lintuinfluenssaa tavattiin joillakin tiloilla Skånessa Etelä-Ruotsissa. Tuolloin lopetettiin noin 1,4 miljoonaa kanaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat