Astra Zeneca tyrmää saksalaismedian tiedot rokotteensa heikosta tehosta - Ulkomaat | HS.fi

Astra Zeneca tyrmää saksalaismedian tiedot rokotteensa heikosta tehosta

Bildin saamien tietojen mukaan rokotteen teho olisi yli 65-vuotiailla alle kymmenen prosenttia. Saksan terveysministerin mukaan tästä ei ole näyttöä.

Astra Zenecan mukaan rokotteen odotetaan olevan yhtä tehokas kaikkien ikäryhmien kohdalla.­

26.1. 2:00 | Päivitetty 26.1. 14:12

Lääkeyhtiö Astra Zenecan mukaan mediatiedot yhtiön rokotteen heikosta tehosta ovat ”täysin virheellisiä”, uutistoimisto Reuters kertoo.

Saksalaislehdet Bild ja Handelsblatt kertoivat maanantaina saksalaisten hallituslähteiden perusteella, että Astra Zenecan rokotteen teho yli 65-vuotiailla olisi alle 10 prosentin luokkaa. Bildin mukaan yhtiö olisi tämän vuoksi saamassa myyntiluvan ainoastaan alle 65-vuotiaiden ihmisten rokotuksiin.

Handelsblattin hallituslähteistä saamien tietojen mukaan rokotteen tehon odotetaan olevan yli 65-vuotiailla vain noin kahdeksan prosenttia.

Tämä ei olisi lähelläkään esimerkiksi Pfizerin ja Biontechin ja Modernan ilmoittamaa yli 90 prosentin tehokkuutta.

Euroopan lääkevirasto EMA:n odotetaan antavan arvionsa rokotteesta tämän viikon perjantaina 29. tammikuuta.

Tiistaina Saksan terveysministeri Jens Spahn totesi, ettei rokotteen heikosta tehosta ikäihmisillä ole näyttöä. Hänen ministeriönsä mukaan mediatiedoissa vaikuttaa menneen sekaisin kaksi asiaa: eri ikäryhmien osuus rokotteen testihenkilöistä ja rokotteen teho eri ikäryhmissä, kertoo uutistoimisto AFP.

Handelsblattin tietojen mukaan Saksan terveysministeriö selvitti jo maanantaina, miten rokotusjärjestystä pitäisi mukauttaa. Alun perin Saksa oli suunnitellut käyttävänsä Astra Zenecan rokotetta nimenomaan iäkkäiden rokottamiseen, mutta tätä pitäisi nopeasti muuttaa, jos myyntiluvan ehdot eivät sitä suosittele.

Rokotteella on tarkoitus immunisoida myös suuri osa suomalaisista.

Astra Zeneca vastasi Bildin kommenttipyyntöön sunnuntaina ja kertoi, että rokotteesta ensimmäisenä julkaistut tutkimustulokset perustuvat 18–55-vuotiailta koehenkilöiltä saatuihin tuloksiin. Yhtiön mukaan rokotteen odotetaan kuitenkin olevan yhtä tehokas kaikkien ikäryhmien kohdalla.

Yhtiö ja yliopisto julkistivat marraskuussa tuloksia, joissa rokotteen teho vaihteli huomattavasti annetun rokoteannoksen ja rokotteensaajan iän mukaan.

Koehenkilöt, jotka saivat ensin puolikkaan annoksen ja kuukauden kuluttua kokonaisen annoksen, saivat 90-prosenttisen suojan taudilta.

Kun myös ensimmäinen annos annettiin koehenkilöille kokonaisena, rokote antoi tautia vastaan 62-prosenttisen suojan. Yhdistetyn analyysin perusteella molempien annostelutapojen keskimääräinen tehokkuus on 70 prosenttia.

Astra Zeneca ilmoitti viime viikolla, ettei se kykene toimittamaan EU:lle alkukevään aikana läheskään niin suurta määrää rokotteita kuin oli tarkoitus. Bildin mukaan Astra Zeneca pystyy toimittamaan ainoastaan 31 miljoonaa rokoteannosta lupaamastaan 80 miljoonasta.

Euroopan unioni on vaatinut Astra Zenecaa selvittämään toimitusvajeen syyt ja toimittamaan lupaamansa rokotteet.

EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides kertoi maanantaina Twitterissä, että komissio ei ole tyytyväinen yhtiön selityksiin ja EU-väki aikoo vielä maanantai-iltana tavata uuteen otteeseen Astra Zenecan edustajia rokotteiden tiimoilta.

”EU haluaa tietää täsmälleen, mitä rokoteannoksia Astra Zeneca on tähän mennessä tuottanut ja missä, ja jos tai kenelle niitä on toimitettu”, Kyriakides sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat