EU:n suututtanut Astra Zeneca lupaa nyt helmi­kuuksi lisä­rokotteita – Ministeri Kiuru kirjoitti yrityksen toimitusjohtalle - Ulkomaat | HS.fi

EU:n suututtanut Astra Zeneca lupaa nyt helmi­kuuksi lisä­rokotteita – Ministeri Kiuru kirjoitti yrityksen toimitusjohtalle

Suomen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vaati tiistaina yritykseltä luvattuja toimituksia. Lehtitietojen mukaan Belgian tuotantolaitoksessa on ongelmia.

Rokotukset Astra Zenecan rokotteella on jo aloitettu Britanniassa. Hoitaja valmisteli rokotusta Widnesissä Britanniassa tammikuun puolivälissä.­

26.1. 16:19 | Päivitetty 26.1. 17:41

Bryssel

Lääkeyhtiö Astra Zeneca lupasi tiistaina nopeuttaa Euroopan unionille tarkoitettujen koronarokotteiden tuotantoa helmikuussa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Rokote-eriä olisi saatavilla 7. helmikuuta alkaen kun aiempi lupaus koski helmikuun puoltaväliä. Helmikuun tuotantomääriä on myös nostettu, Reuters kertoo kahteen EU-lähteeseen viitaten. Maaliskuun tuotantomäärät ovat edelleen epäselviä.

Astra Zeneca ilmoitti viime viikon perjantaina, ettei se pysty toimittamaan Euroopan unionin jäsenmaille luvattuja rokoteannoksia luvatussa tahdissa.

Tätä ennen käsitys oli, että yrityksellä olisi rokotteita EU:ta varten jopa varastossa. EU-johtajat keskustelivat vielä päivää ennen lääkeyhtiön ilmoitusta mahdollisuudesta hankkia rokotteita varastoon ennen myyntilupaa.

Astra Zenecan ilmoitus tuli EU:lle yllätyksenä ja sokkina, sillä juuri Astra Zenecan rokotteen piti mahdollistaa jäsenmaissa pitkään toivotut massarokotukset.

Komissio solmi 300 miljoonan annoksen rokotesopimuksen Astra Zenecan kanssa ensimmäisenä kaikista EU-sopimuksista, viime vuoden elokuussa. Sopimukseen kuuluu sadan miljoonan rokotteen optio.

Reutersin tietojen mukaan EU-maiden piti saada maaliskuun loppuun mennessä 80 miljoonaa rokoteannosta, mutta yrityksen mukaan se pystyy toimittamaan vain 31 miljoonaa annosta.

Astra Zenecan HS:lle antaman lausunnon mukaan rokotteiden toimitusaikatauluun ei odoteta viiveitä sen jälkeen kun Euroopan lääkevirasto ja Euroopan komissio ovat hyväksyneet rokotteen. Lääkeviraston hyväksyntää odotetaan perjantaina.

”Rokotemäärät jäävät kuitenkin aiemmin kaavailtua alhaisemmiksi eurooppalaisen tuotantoketjumme vähäisemmän tuotantokapasiteetin vuoksi. Tuotamme Euroopan unionille kymmeniä miljoonia rokoteannoksia helmikuussa ja maaliskuussa, ja jatkamme tuotantokapasiteettimme nostamista”, yhtiön sähköpostitse välittämässä lausunnossa kerrotaan.

Astra Zeneca ei kommentoinut tarkemmin tuotantovaikeuksien syitä.

Suomen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru lähetti tiistaina kirjeen Astra Zenecan toimitusjohtajalle Pascal Soriotille, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessaan.

Kirjeessä Kiuru vetoaa yritykseen, jotta se tehostaisi rokotetuotantoaan ja pysyisi jäsenmaille luvatuissa rokote-erien toimitusmäärissä. Vaje heikentää Suomen mahdollisuuksia toteuttaa rokoteohjelmaa ja vaikeuttaa suunnittelua kunnissa.

Lehtitietojen mukaan Astra Zenecan ongelmat liittyisivät rokotteessa tarvittaviin ainesosiin, joita valmistetaan bioreaktoreissa. Bioviljelyssä saadut määrät eivät ole olleet odotusten mukaisia ja riittäviä.

Oxfordin yliopiston ja Astra Zenecan rokotteessa piikkiproteiinin valmistusohjeet viedään soluun viruskuljettimella. Tehtävässä käytetään muokattua adenovirusta. Adenovirus aiheuttaa ihmiselle lievää flunssaa.

Astra Zeneca kertoo verkkosivuillaan, että se tekee yhteistyötä koronarokotteen valmistamisessa yli 20 toimijan kanssa yli 15 maassa. Lisäksi sen käytössä on yli 20 analysointikeskusta rokotteiden laadun varmistamiseksi.

Astra Zeneca ei ole täsmentänyt, mihin tuotantolaitokseen EU:n rokote-ongelmat liittyvät. Muun muassa Reuters ja Wall Street Journal uutisoivat kuitenkin, että kuvatut ongelmat liittyisivät Belgiassa sijaitsevaan ranskalaisen lääkeyhtiön Novasepin Seneffen tehtaaseen.

Seneffen tehdas Belgiassa tuottaa Astra Zenecan rokotteisiin tarvittavia viruskuljettimia.­

Tehtaassa tuotetaan Astra Zenecan rokotteessa tarvittavia virusvektoreita. Novasep ilmoitti tammikuun puolivälissä myyvänsä Belgian kaksi tuotantolaitosta yhdysvaltalaiselle Thermo Fisher Scientificille 725 miljoonalla eurolla.

Euroopan komissio ja jäsenmaat ovat olleet tyytymättömiä Astra Zenecan antamiin vastauksiin tuotannon viivästymisestä. Jäsenmaiden rokoteasiantuntijat kuulivat yritystä maanantaina kahdesti, mutta eivät saaneet toivomaansa selitystä tuotantovajeelle.

Lue myös: Terveyskomissaari: ”EU haluaa tietää täsmälleen, mitä rokoteannoksia Astra Zeneca on tähän mennessä tuottanut ja missä”

Terveyskomissaari Stella Kyriakides painotti kokousten jälkeen, että EU haluaa, että rokotesopimusten ehdot täytetään.

”Euroopan unioni ei hyväksy uutta rokotetuotantoaikataulua”, Kyriakides sanoi.

”Haluamme edelleen ymmärtää, mitä on tapahtunut. Näemme, että annoksia menee muualle. Teimme sopimuksen elokuussa, joten luotamme, että annokset pitäisi voida toimittaa sovitusti tammikuun lopussa”, komission tiedottaja Eric Mamer sanoi tiistaina.

Komissio ja jäsenmaat kuulevat yhtiötä jälleen keskiviikkona.

Komissio ilmoitti maanantaina, että se aikoo jatkossa vaatia EU:ssa toimivilta yrityksiltä tarkempaa tietoa niiden rokoteviennistä kolmansiin maihin.

Komission terveysasioista vastaava tiedottaja Stefan de Keersmaecker painotti tiistaina, ettei kyseessä ole rokotevientikielto vaan prosessi, joka tähtää läpinäkyvyyden lisäämiseen.

De Keersmaeckerin mukaan EU:n rokotesopimusten tarkoitus on ollut myös sijoittaa tuotantokapasiteetin kasvattamiseen. EU on maksanut lehtitietojen mukaan tuotantokapasiteetin kasvattamisesta Astra Zenecalle yli 300 miljoonaa euroa.

”EU on ottanut sopimuksissaan riskiä rokotteiden kehittämisestä itselleen. Täten on normaalia, että EU haluaa valvoa, mitä sen rahoittamalla tuotantokapasiteetilla tehdään.”

Komission edustajat kieltäytyivät tiistaina kommentoimasta sitä, olisiko komissio valmis toimiin, mikäli rokotteita menisi suunniteltua enemmän EU:n ulkopuolelle. Ehdotus tarkentuu komission mukaan loppuviikosta.

Komissio ei myöskään kommentoinut väitettä, jonka mukaan EU:lle tarkoitettuja rokotteita olisi mennyt Britanniaan. Britannia antoi myyntiluvan Astra Zenecan rokotteelle joulukuussa ja on aloittanut rokotukset.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat