Intian maanviljelijöiden protestiliike laajenee – Delhin mielenosoitus äityi väkivaltaiseksi yhteenotoksi, poliisi käytti kyynelkaasua - Ulkomaat | HS.fi

Intian maanviljelijöiden protestiliike laajenee – Delhin mielenosoitus äityi väkivaltaiseksi yhteenotoksi, poliisi käytti kyynelkaasua

Intian maanviljelijät ovat osoittaneet mieltään pääministeri Narendra Modin hallituksen maatalousuudistuksia vastaan jo parin kuukauden ajan.

26.1. 17:44

Mumbai

Kyynelkaasu suihkusi ja pamput heiluivat tiistaina Intian pääkaupungissa Delhissä, kun kymmenientuhansien maanviljelijöiden alun perin rauhanomainen mielenosoitus äityi väkivaltaiseksi yhteenotoksi Punaisen linnakkeen alueella Delhissä.

Ainakin yksi mielenosoittaja kuoli pudottuaan traktorin päältä. Intian hallitus sulki osan internetpalveluista estääkseen levottomuuksien yltymisen.

Suurin osa mielenosoittajista pysyi etukäteen sovitulla reitillä kaukana keskustasta, mutta parikymmentä traktoria irtosi pääkulkueesta ja eteni betoni- ja muita esteitä kaataen aina Punaiselle linnakkeelle Delhin vanhassakaupungissa.

Intian maanviljelijät ovat osoittaneet mieltään pääministeri Narendra Modin hallituksen maatalousuudistuksia vastaan jo marraskuun lopulta lähtien. Ensimmäiset mielenosoittajat olivat Punjabin ja Haryanan osavaltioista. Suurin osa protesteista on sujunut välikohtauksitta, mutta poliisi on pariin otteeseen turvautunut vesitykkeihin ja kyynelkaasuun.

Intialaisviljelijöiden traktorikulkue ruuhkautti Delhiin johtavia teitä tiistaina.­

Mielenosoitukseen osallistui maanviljelijöiden mukaan 100 000 traktoria. Poliisin arvio oli 30 000.

Tiistain mielenosoitus oli historiallinen, sillä samaan aikaan protestien kanssa Intian puolustusvoimat pullisteli sotilaallisia muskeleitaan tasavallan päivän mahtipontisessa juhlaparaatissa samassa kaupungissa. Tasavallan päivä juhlistaa Intian perustuslakia, joka muun muassa takaa kaikille kansalaisille yhtäläiset mahdollisuudet, oikeudenmukaisuuden ja vapauden.

Lukuisat ja uuvuttavat neuvottelukierrokset maanviljelijöiden etujärjestöjen ja hallituksen välillä ovat kerta toisensa jälkeen päättyneet umpisolmuun. Samaan aikaan mielenosoituksia on järjestetty yhä useammilla paikkakunnilla ympäri Intiaa. Maanviljelijät ovat saaneet tukea vaatimuksilleen myös muilta ammattikunnilta aina akateemisista piireistä Bollywoodin tähtiin ja teollisuustyöntekijöihin.

Noin 60 prosenttia Intian yli 1,4 miljardista asukkaasta saa toimeentulonsa maanviljelystä. Viljelymenetelmät ovat useimmissa osavaltioissa alkeellisia, tuottavuus heikkoa ja kannattavuus lähes olematonta. Työn tekijät ja heidän usein suuret perheensä sinnittelevät surkeilla tuloilla.

Mielenosoittajat kokoontuivat Delhin Punaisen linnoituksen edustalle.­

”Kuusi vuotta sitten Modi lupasi, että jos äänestämme häntä, tulomme nousevat 50 prosenttia”, sanoi maanviljelijäaktivisti Vijay Javandiya puhelinhaastattelussa. Hän oli ajamassa kohti kotiaan osallistuttuaan Delhin protesteja paljon rauhallisempaan, alueelliseen mielenosoitukseen Mumbain ja Kolkatan puolivälissä.

”Meillä oli mukana 200 traktoria ja 5 000 maanviljelijää”, puuvillaa kasvattava Javandiya sanoo.

Hän on perusteellisen pettynyt hallituksen maatalouspolitiikkaan, jota hän kutsuu maanviljelijöiden vastaiseksi.

”Lupauksia ei ole lunastettu. Päinvastoin. Isot yhtiöt päästetään markkinoilla riistämään viljelijöitä”, hän lähes huutaa puhelimessa ja vannoo, ettei Modille heru ääniä seuraavissa vaaleissa maaseudulta.

Maanviljelijöiden äänet ovat tärkeä saalis Intian vaaleissa.

”Hän on osoittanut, että hän ei ole demokraattinen johtaja. Tyytymättömyys on nousussa muutenkin, sillä olot kurjistuvat ja työttömyys kasvaa”, Javandiya sanoo.

Konfliktin ytimessä on kolmen lakimuutoksen nippu, joka runnottiin läpi Intian parlamentissa syyskuussa keskellä koronakaaosta.

Intian parlamentti ei ollut maaliskuun jälkeen kokoontunut kertaakaan, mutta 18 päivän kiireellisessä istunnossa hyväksyttiin lait, jotka hallituksen mukaan vapauttaisivat markkinat ja nostaisivat maanviljelijöiden tuloja.

Viljelijöiden mukaan lait johtavat siihen, että valtio lakkaa ostamasta maataloustuotteita minimihintaan ja luovuttaa markkinat isoille yrityksille, jotka maksavat viljelijöille pohjahinnan ja keräävät kuluttajilta hyvät rahat.

Hallitus on suostunut lykkäämään jonkin verran lakien voimaantuloa, mutta se ei ole riittänyt maanviljelijöille. Jos seuraavissa neuvotteluissa ei ylletä sopuun, viljelijät uhkaavat marssia Delhiin entistä suuremmalla joukolla helmikuun ensimmäisenä päivänä, kun hallitus esittelee ensi vuoden budjettinsa.

Tammikuun viimeisinä päivinä voidaan kuitenkin päätyä ratkaisuun, uskoo ay-johtaja.

”Olemme varmoja, että historiallinen, suuren kannatuksen saanut ja rauhanomainen liike onnistuu tavoitteessaan”, sanoo Intian maataloustyöntekijöiden ammattiliiton pääsihteeri Vikram Singh puhelinhaastattelussa.

Maanviljelijöiden ja maatyöläisten liike toimii hänen mukaansa rauhanomaisesti ja neuvotellen.

”On kuitenkin mahdollista, että mielenosoittajat joutuvat virkavallan väkivallan kohteeksi”, hän sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat