Rouva Judinan tapaus osoittaa, ettei Venäjä ole vielä Valko-Venäjä - Ulkomaat | HS.fi

Rouva Judinan tapaus osoittaa, ettei Venäjä ole vielä Valko-Venäjä

Törkeä poliisiväkivalta tyrmistyttää tavallisia venäläisiä, mutta jos asiat menevät huonosti, niin siihenkin turtuu, kirjoittaa entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

26.1. 18:18 | Päivitetty 26.1. 18:59

Pekka Hakala­

Vastarinnan aukiolla Pietarin keskustassa sattui viime lauantai-iltana mielenkiintoinen välikohtaus. Kolmen mellakkapoliisin ryhmä talutti nuorta mielenosoittajapoikaa ilmeisesti kohti pidätysautoa, kun keski-ikäinen nainen astui heidän eteensä.

Jalkakäytävällä tapahtumaa seurannut, Irina-nimellä myöhemmin esittäytynyt kansalainen kuvasi kännykkäkamerallaan tapauksesta muutaman sekunnin otoksen. Siinä kadulle astunut nainen ehtii huutaa poliiseille ”mitä te oikein teette”. Poliisien ryhmä ei hidasta vauhtiaan. Laitimmainen heistä potkaisee saappaallaan naista suoraan vatsaan. Tämä lentää kirkaisten selälleen katuun.

Irinan otos levisi sunnuntaina sosiaalisesta mediasta useisiin venäläisiin tiedotusvälineisiin.

Videon julkaisivat paitsi sellaiset kriittiset kanavat kuin Fontanka.ru myös valtamedian edustajat, kuten iltapäivälehti Moskovski Komsomolets. Valtiollinen uutistoimisto Ria Novostikin uutisoi tapauksen. Myös uutistoimisto Reuters välitti videon tapauksesta.

Pietarin Navalnyi-tukimielenosoituksessa lauantaina kuvatussa kännykkävideossa näkyy, kuinka kiinni otettua mielenosoittajaa kuljettava poliisi potkaisee poliiseja puhutellutta naista.­

Maahan potkaistu 54-vuotias Margarita Judina vietiin paikalta tajuttomana ensiapuun, jossa häntä hoidettiin päähän tulleen vamman vuoksi. Judina antoi myöhemmin haastattelun uutissivusto Meduzalle ja kertoi tarinansa.

Ylä-Laukaasta Suomenlahden etelärannalta kotoisin oleva yksinhuoltajaäiti kertoo haastattelussa pelänneensä joitakin vuosia sitten kolmen lapsensa huostaanottoa ”muka huonon toimeentulon vuoksi” ja muuttaneensa tuttaviensa luokse Saksaan, jossa hän elätti itseään käännöstöillä.

Judina kertoo palanneensa Venäjälle vuonna 2017 ja elättäneensä itseään ja perhettään sekalaisilla hommilla. Pojat ovat aikuisia, tytär käy etälukiota, ja hoidettavana on kaksi lainaa. Kuukausibudjetti on kuulemma 4 000–10 000 ruplaa eli 45–110 euroa kuussa. Toisin sanoen: jos Judina pääsee 55-vuotiaana kansaneläkkeelle, hänen elintasonsa nousee selvästi.

Navalnyin seuraamisen Judina kertoo aloittaneensa vuonna 2011 tai 2012, tuolloisten suurmielenosoitusten aikaan.

”Minä olen vainotusta perheestä, isä oli jo toisinajattelija”, Judina sanoo.

”Ärsyttää kansan kurjistuminen, terveydenhuollon romahtaminen ja television aivopesu.”

Väkivaltaisen välikohtauksen loppunäytös on aika yllättävä. Judinan mukaan hänet todettiin ensiavussa pian terveeksi mutta pidettiin osastolla niin kauan, että häntä potkaissut poliisimies saatiin paikalle pyytämään anteeksi. Poliisi tuli lopulta paikalle kukkapuskan kanssa.

”Annoin anteeksi, pehmeäluontoinen kun olen”, Judina kertoi.

Valokuvat ja videot lauantain pamputuksista Venäjällä ovat karua katsottavaa.

Tutkintakomitea on nostamassa rikossyytteitä useita mielenosoittajia vastaan, ja oppositiossa pelätään ”uutta Bolotnajan juttua”. Tällä viitataan kymmeniin vankeustuomioihin toukokuun 2012 mielenosoituksen jälkeen.

Koko Venäjällä pidätettiin lauantaina uutistoimistojen mukaan noin kolmetuhatta ihmistä. Määrä on sattumoisin melko sama kuin oli pidätettyjen määrä Valko-Venäjällä elokuun vaalipäivän mielenosoituksissa.

Sittemmin Valko-Venäjän poliisiväkivalta yltyi uusiin ulottuvuuksiin ja joitakin on piesty hengiltä. Yhteensä viime vuoden mielenosoituksissa Valko-Venäjällä pidätettiin ihmisoikeusjärjestö Vjasnan mukaan 33 000 protestoijaa. Suurin osa sai niin sanotun hallinnollisen putkarangaistuksen ja sakot. Yli yhdeksääsataa vastaan on nostettu rikossyyte.

Minskissä pieksämisistä ei ole jaksettu pitää suurta elämää enää kuukausiin. Judinan tapauksen julkinen puiminen osoittaa, ettei Venäjä ole vielä Valko-Venäjä.

Suunta tosin on sama.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat