Yhdysvallat ja Venäjä sopivat ydin­aseita rajoittavan sopimuksen jatkosta, mitä seurasi Bidenin ja Putinin ensimmäinen puhelin­keskustelu - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvallat ja Venäjä sopivat ydin­aseita rajoittavan sopimuksen jatkosta, mitä seurasi Bidenin ja Putinin ensimmäinen puhelin­keskustelu

Strategisia ydinaseita rajoittava niin sanottu Uusi Start -sopimus on viimeinen sopimus, joka on jäljellä kylmän sodan aikana rakennetusta aserajoitusjärjestelmästä. Venäjän parlamentti ratifioi sopimuksen jatkon pikavauhtia keskiviikkona.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden­

26.1. 20:38 | Päivitetty 27.1. 13:28

Moskova

Venäjä ja Yhdysvallat ovat jatkaneet strategisia ydinaseita rajoittavaa niin sanottua Uusi Start -sopimusta viidellä vuodella.

Maat vaihtoivat asiasta nootteja tiistaina. Keskiviikkona Venäjän parlamentin molemmat kamarit ratifioivat sopimuksen jatkon.

Pian noottien vaihdon jälkeen tiistai-iltana Suomen aikaa Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin puhuivat ensimmäistä kertaa puhelimessa.

Uusi Start -sopimus oli raukeamassa ensi viikon perjantaina. Se on viimeinen sopimus, joka on jäljellä kylmän sodan aikana rakennetusta aserajoitusjärjestelmästä. Sen kohtaloa on seurattu tarkkaan, sillä umpeutumisen on pelätty johtavan kilpavarusteluun.

Valkoisen talon mukaan Biden otti esille oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tilanteen, esitti ”vahvan tuen Ukrainan suvereniteetille” ja puhui valtavasta Solar Wind -hakkeroinnista, josta Yhdysvallat epälee Venäjää.

Kremlin mukaan aiheina olivat muun muassa Venäjän aloite YK:n turvaneuvoston pysyvien maiden huippukokouksesta, Iran ja Open Skies -sopimus.

Biden puhui myös sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa. Valkoisen talon mukaan Biden painotti Yhdysvaltain olevan sitoutunut yhteiseen puolustukseen.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat neuvotelleet sopimuksen jatkamisesta viidellä vuodella pitkään, viime lokakuussa myös Helsingissä. Neuvottelut kuitenkin kangertelivat Yhdysvaltain edellisen hallinnon aikana.

Yhdysvallat olisi halunnut uuteen sopimukseen myös koko ajan vahvistuvan Kiinan, josta on tulossa sille aiempaa selvempi vastustaja. Kiina kuitenkin kieltäytyi.

Nykyisen presidentin Joe Bidenin tiedettiin suhtautuvan sopimukseen edeltäjäänsä suopeammin. Venäläiset asiantuntijat arvelivat sopimuksen jatkamisen olevan yksi harvoista Venäjän kannalta myönteisistä asioista Bidenin kaudella.

Neuvottelut strategisten ydinaseiden vähentämisestä aloitettiin Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillä jo vuonna 1982. Sopimus allekirjoitettiin vuonna 1991. Se rajoitti molempien maiden ydinohjusten taistelukärkien määrän alle kuuteentuhanteen.

Osapuolet jatkoivat sopimalla lisärajoituksista Start II -sopimuksessa, mutta tämä sopimus ei käytännössä koskaan tullut voimaan Yhdysvaltain ohjustorjuntajärjestelmästä syntyneen kiistan vuoksi.

Venäjän silloinen presidentti Dmitri Medvedev ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sopivat kuitenkin lisärajoituksista vuonna 2011 niin sanotulla Uusi Start -sopimuksella.

Ensimmäisenä sovusta sen jatkamisesta ja noottien vaihdosta kertoi tiistai-iltana venäläislehti Kommersant. Aiemmin tiistaina lehti kertoi, että Venäjän parlamentin alahuone duuma oli valmistautunut ratifioimaan sopimuksen nopeutetulla aikataululla.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Dmitri Medvedev allekirjoittivat Start II -sopimuksen Prahassa 8. huhtikuuta 2010, mutta tämä sopimus ei käytännössä koskaan tullut voimaan Yhdysvaltain ohjustorjuntajärjestelmästä syntyneen kiistan vuoksi.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat