Biden allekirjoittaa neljä uutta määräystä, joilla hän pyrkii irti Trumpin rotu­jännitteiden perinnöstä - Ulkomaat | HS.fi

Biden allekirjoittaa neljä uutta määräystä, joilla hän pyrkii irti Trumpin rotu­jännitteiden perinnöstä

Biden pyrkii puuttumaan ”systeemiseen rasismiin ja syrjintään taloudessamme, laeissamme ja instituutioissamme”. Ensimmäisenä virkapäivänään hän lakkautti Trumpin 1776-komission, jolla valkopestiin historiaa orjuuden ajoista.

Joe Biden on allekirjoittanut monia määräyksiä, joilla irtisanoudutaan Donald Trumpin presidenttivuosista.­

26.1. 22:05

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoittaa tiistaina neljä presidentin määräystä, joilla hän pyrkii ottamaan pesäeroa edeltäjänsä Donald Trumpin rotujännitteitä kasvattaneeseen perintöön.

Bidenin mielestä uudet määräykset yhdistettynä hänen viime viikon päätöksiinsä puuttuvat ”systeemiseen rasismiin ja syrjintään taloudessamme, laeissamme ja instituutioissamme”.

Ehkä näkyvin määräyksistä on se, jolla Biden komentaa oikeusministeriön lopettamaan jatkossa kaikki sopimukset yksityisten vankiloiden kanssa. Bidenin hallinnon mukaan yksityisvankiloiden voitontavoittelu johtaa siihen, että vankien ja vanginvartijoiden elämä on vaarallisempaa.

”Yli kaksi miljoonaa ihmistä on tällä hetkellä vankeudessa Yhdysvalloissa ja kohtuuttoman suuri osa näistä ihmisistä on värillisiä”, Valkoisen talon tiedotteessa kerrotaan.

Biden ilmoittaa tavoitteekseen sekä vähentää vankilaväestön määrää että lisätä amerikkalaisyhteisöjen turvallisuutta. Joidenkin aktivistien mielestä yksityisvankiloiden määrä kasvattaa vankilaan tuomittujen määrää, mutta yhteys ei ole ainakaan Kalifornian UCLA-yliopiston selvityksen mukaan ilmeinen.

Yksityisvankiloissa on noin kahdeksan prosenttia Yhdysvaltain vankilaväestöstä.

Kolme muuta Bidenin allekirjoittamaa määräystä koskevat liittovaltion asuntopolitiikkaa, alkuperäisasukkaiden suvereniteettia sekä aasialaistaustaisiin ja Tyynenmeren saarten taustoista tulevien ihmisten syrjintään.

Uuden Valkoisen talon mukaan liittovaltion asuntopolitiikka on ollut ”syrjivää” ja ”tuhoisaa” ja se on lisännyt rodullista syrjintää maassa.

Donald Trump halusi korostaa Yhdysvaltain syntytarinan suuruutta. Hänet kuvattiin Mount Rushmorella 3. heinäkuuta viime vuonna.­

Biden on heti virkakautensa alussa pyrkinyt osoittamaan, että hän suhtautuu Yhdysvaltain rodullisiin jännitteisiin hyvin eri tavalla kuin Trump. Viime kesänä Yhdysvalloissa nähtiin monia mielenosoituksia ja mellakoita, jotka kumpusivat mustiin kohdistuvasta poliisiväkivallasta.

Trump kävi omaa kulttuurisotaansa Yhdysvaltain kansallisesta luonteesta esimerkiksi perustamalla 1776-komission, jonka oli määrä tukea ”isänmaallista opetusta”. Ohjenuorana oli esimerkiksi kiillottaa Yhdysvaltain syntytarinaa orjuudesta, kuten tehtiin 18. tammikuuta julkaistussa pamfletissa.

Biden lakkautti Trumpin komission ensimmäisenä virkapäivänään 20. tammikuuta, mikä mainittiin erikseen tiistaina. Valkoisen talon tiedotteen mukaan komissio oli osa ”vahingollista politiikkaa”.

Trump tunnettiin itsensä estottomasta kehumisesta, ja Bidenin Valkoinen talo näytti tiistaina ainakin jossain määrin noudattavan edeltäjänsä perintöä.

”Nämä [Bidenin] määräykset rakentuvat sille toiminnalle, johon presidentti ryhtyi ensimmäisenä työviikkonaan – oikeudenmukaisuuden edistämiseen. Historioitsijat ovat kutsuneet tätä yhdeksi vankimmista yrityksistä edistää rodullista oikeudenmukaisuutta minkään uuden hallinnon ensimmäisinä viikkoina”, Valkoinen talo tiedotti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat