Donald Trumpille merkittävä voitto virkarikos­jutussa: 45 republikaania vaati jutun hylkäämistä, tuomitseminen senaatissa näyttää nyt hyvin epä­todennäköiseltä - Ulkomaat | HS.fi

Donald Trumpille merkittävä voitto virkarikos­jutussa: 45 republikaania vaati jutun hylkäämistä, tuomitseminen senaatissa näyttää nyt hyvin epä­todennäköiseltä

Republikaanien mielestä juttu on perustuslain vastainen, koska Trump on jo jättänyt tehtävänsä. Virkarikosoikeudenkäynti alkaa kahden viikon päästä, mutta äänestys kielii siitä, ettei Trumpin tuomitsemiseen löydy 17 republikaania.

Donald Trump 7. joulukuuta viime vuonna.­

26.1. 23:19 | Päivitetty 27.1. 1:10

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump sai merkittävän osavoiton virkarikosjutussaan Yhdysvaltain senaatissa myöhään tiistaina Suomen aikaa. Yhteensä 45 republikaanisenaattoria vaati jutun hylkäämistä perustuslain vastaisena, koska Trump ei ole enää virassa.

Vaikka republikaanien yritys peruuttaa oikeudenkäynti kaatui äänin 55–45, se oli hyvin selkeä merkki siitä, että republikaanisenaattorit eivät halua tuomita Trumpia ”kapinaan kiihottamisesta” kongressitalon valtaamisen yhteydessä loppiaisena.

Virkarikosoikeudenkäynti on määrä aloittaa kahden viikon päästä tiistaina. Trumpin tuomitseminen vaatisi ainakin 17 republikaanin tuen, jos kaikki demokraattipuolen 50 senaattoria äänestävät tuomitsemisen puolesta.

Tiistain äänestyksessä oli kyse siitä, että kentuckylainen republikaanisenaattori Rand Paul vaati äänestystä virkarikosjutun perustuslaillisuudesta. Hänen mukaansa virkarikosoikeudenkäynti on ”sekopäinen ja kostonhimoinen” hanke, koska se kohdistuu jo virkansa jättäneeseen presidenttiin.

Äänestyksen jälkeen hän kutsui koko juttua ”kuolleena syntyneeksi”.

”Virkarikosoikeudenkäyntiä käytetään virasta erottamiseen ja syytetty on tässä tapauksessa jättänyt virkansa”, Paul totesi puheessaan.

Trump on ensimmäinen presidentti, joka on haastettu valtakunnanoikeuteen kahdesti. Ensimmäisessä jutussa hänet vapautettiin syytteistä, kun vain yksi senaatin republikaani, Mitt Romney, äänesti hänen tuomitsemisensa puolesta viime vuoden helmikuussa.

Tiistain äänestyksessä Trumpia uhmaavia senaattoreita oli viisi: Romney, Ben Sasse, Susan Collins, Lisa Murkowski ja Pat Toomey.

Trumpin aiemmin puheissaan tuominnut senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell siis äänesti jutun kaatamisen puolesta. Aiemmin on arvuuteltu, voisiko McConnell taivutella muita republikaaneja äänestämään Trumpin tuomitsemisen puolesta.

Virkarikosoikeudenkäynnissä Trumpin tuomitseminen olisi lähinnä symbolinen asia, koska kyseessä on todellakin äänestys siitä, voiko joku jatkaa virassaan. Mutta mikäli hänet tuomittaisiin, voitaisiin äänestää erikseen siitä, voiko hän enää koskaan pyrkiä julkiseen virkaan.

Tiistain äänestys ennakoi sitä, että Trumpin on mahdollista pyrkiä presidentiksi vuonna 2024. Hänen aikeistaan ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa. Vain 29 prosenttia amerikkalaisista tuki Trumpia hänen jättäessään tehtävänsä 20. tammikuuta.

Mielenosoittajat tunkeutuivat väkivalloin Yhdysvaltain kongressin tiloihin loppiaisena 6. tammikuuta.­

Loppiaisena Trump piti kannattajilleen puheen, jossa hän väitti jälleen, että häneltä ryövättiin voitto marraskuun presidentinvaaleissa. Kannattajat hyökkäsivät kongressitaloon ja keskeyttivät Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamiskokouksen. Viisi ihmistä kuoli.

Viikkoa myöhemmin Trumpia vastaan nostettiin kongressin alahuoneessa eli edustajainhuoneessa virkarikossyyte kapinaan kiihottamisesta. Syytettä tuki kymmenen republikaania ja vastusti 197. Neljä jätti äänestämättä.

Demokraateista kaikki 222 äänestivät syytteiden nostamisen puolesta. Viikko syytteen nostamisen jälkeen Biden vannoi virkavalansa ja Trump muutti Floridaan.

Tämän viikon maanantaina virkasyyte toimitettiin virallisesti senaattiin, joka on jutussa tuomarin roolissa. Tuomareita on sata, joista tasan puolet on demokraatteja ja puolet republikaaneja. Tuomioon tarvittaisiin kahden kolmasosan enemmistö eli 67 ääntä.

Senaatin oikeudenkäynti on määrä aloittaa tiistaina 9. helmikuuta.

Virkarikosoikeudenkäynti on hyvin poikkeuksellinen, sillä senaatin jäsenet ovat jutussa sekä tuomareiden että uhrien rooleissa. Senaattorit, edustajainhuoneen kongressiedustajat ja varapresidentti Mike Pence ehdittiin evakuoida turvaan vain hetkeä ennen kuin väkivaltainen joukko tunkeutui kongressin kokoussaleihin.

Ennen tiistaita pidettiin vielä teoreettisena mahdollisuutena, että Trump saattaisi saada tuomion senaatissa. Teoria perustui seuraaviin numeroihin:

Kukaan demokraateista ei ole ilmaissut, että he äänestäisivät Trumpin vapauttamisen puolesta, mikä tarkoittanee 50 ääntä tuomitsemisen puolesta. The New York Times -lehden kartoituksen mukaan 27 republikaania oli sanonut äänestävänsä Trumpin tuomitsemista vastaan.

Republikaaneista seitsemän ei ollut kommentoinut asiaa mitenkään ja 16 oli ilmaissut tavalla tai toisella, etteivät he ole lyöneet kantaansa lukkoon. Siten Trumpin tuomiolle näytti olevan – teoriassa – haluja jopa 73 senaattorilla.

Kuitenkin republikaanien parissa alkoi levitä ajatus, että oikeudenkäynti on perustuslain vastainen, koska Trump on jättänyt virkansa. Tästä vallitsee oikeustieteilijöiden keskuudessa vastakkaisia näkemyksiä.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell ja demokraattien kollega Chuck Schumer kongressin istuntosalissa 6. tammikuuta.­

Jotkut senaattorit ovat aiemmin ilmaisseet, että oikeudenkäynti on turhan lisäksi kansaa repivä.

Monella ovat myös mielessä Trumpin kannattajat. Maanantaina julkaistu Monmouth-yliopiston kysely näytti, että republikaaniäänestäjistä vain yksitoista prosenttia haluaa, että senaatti tuomitsee Trumpin. Heistä 53 prosenttia ajatteli, että Trumpin käytös ennen kongressitalon valtausta oli sopimatonta mutta ei kuitenkaan virkarikossyytteitä edellyttävissä määrin.

Arkansasin osavaltion republikaanisenaattori Tom Cotton oli yksi niistä, joiden mielestä virkarikosjuttu on sekä perustuslain vastainen että hyödytön. Hän totesi uutistoimisto AP:lle, että näin on alkanut ajatella yhä useampi senaatin republikaaneista.

”Uskon, että monien amerikkalaisten mielestä on outoa, että senaatti käyttää aikaansa tuomitakseen ja siirtääkseen virasta miehen, joka jätti tehtävänsä viikko sitten”, Cotton oli sanonut.

Trumpin on kerrottu hautovan kostoa kaikkia niitä republikaaneja vastaan, jotka asettuvat häntä vastaan virkarikosjutussa. Hän on myös vihjaillut perustavansa uuden puolueen, joka voisi viedä republikaaniäänestäjiä.

Presidentti Joe Biden totesi maanantaina CNN-kanavan haastattelussa, ettei hän uskonut seitsemäntoista republikaanin asettuvan demokraattien rinnalle Trumpia vastaan. Hän viittasi vastauksessaan myös pitkään kokemukseensa senaattorina vuosina 1973–2009.

”Senaatti on muuttunut niistä ajoista kun minä olin siellä, mutta ei se niin paljon ole muuttunut.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat