YK:n kysely 50 maassa: Kaksi kolmas­osaa ihmisistä ajattelee ilmaston­muutoksen olevan maailman­laajuinen hätätila - Ulkomaat | HS.fi

YK:n kysely 50 maassa: Kaksi kolmas­osaa ihmisistä ajattelee ilmaston­muutoksen olevan maailman­laajuinen hätätila

YK:n kehitysohjelman mukaan kysely antaa poliittisille päättäjille selvän mandaatin suuren luokan ilmastotoimiin.

Ilmastolakkoon osallistuvat mielenosoittajat kulkivat Turun keskustassa syksyllä 2019. Eturintamassa oli Puolalan koulun musiikkiluokkalaisia.­

27.1. 12:28 | Päivitetty 27.1. 12:33

Lähes kaksi kolmasosaa 1,2 miljoonasta ihmisestä ilmoitti kansainvälisessä kyselyssä ajattelevansa, että ihmiskuntaa uhkaa ilmastohätätila, kertovat uutistoimistot.

YK:n ja Oxfordin yliopiston keskiviikkona julkaisema tutkimus on suurin koskaan tehty ilmastoaiheinen kysely. Vastauksia kerättiin 50 maasta, ja ne painotettiin maan väkiluvun mukaan.

Suomalaiset eivät olleet kyselyssä mukana, mutta vastauksia kerättiin muun muassa Angry Birds -pelin lomassa puhelinten näytöille ponnahtavilla kaavakkeilla. Näin vastaajien joukkoon saatiin tavallista enemmän nuoria.

Vastaajia pyydettiin kertomaan suhtautumisestaan ilmastonmuutokseen ja valitsemaan lisäksi, millä keinoilla päättäjien tulisi taistella sitä vastaan.

Kyselyn tulokset yllättivät tutkijat: näyttäisi siltä, että merkittävä osa maailman ihmisistä pitää ilmastonmuutosta tärkeänä uhkana, johon tulee vastata. Näin oli siitä huolimatta, että kysely toteutettiin viime vuoden syksyllä koronapandemian keskellä.

”Huoli ilmastohätätilasta on levinnyt paljon laajemmalle kuin tiesimmekään”, kommentoi kyselyä suunnitellut Oxfordin yliopiston sosiologi Stephen Fisher uutistoimisto AFP:lle.

”Suuri enemmistö niistä, jotka tunnustavat ilmastohätätilan, haluaa myös välittömiä ja laajoja toimia.”

YK:n kehitysohjelman mielestä kysely antaakin poliittisille päättäjille selvän mandaatin suuren luokan ilmastotoimiin.

Ajelehtivia jäälauttoja Pohjoisella jäämerellä viime syyskuussa.­

Huolestuneimmat vastaajat löytyivät Britanniasta, Italiasta ja Japanista, joissa noin 80 prosenttia katsoi ilmastokriisin olevan maailmanlaajuinen hätätila (global emergency). Ranskassa, Saksassa ja Kanadassa näin ajatteli yli 75 prosenttia vastaajista, samoin ilmastonmuutoksen pahiten uhkaamissa saarivaltioissa.

Yhdysvaltojen, Venäjän ja Brasiliankin vastaajista kaksi kolmasosaa tunnusti ilmastohätätilan.

Vastaukset korreloivat tulotason ja koulutuksen mukaan. Rikkaampien ja koulutetumpien maiden asukkaat pitivät ilmastonmuutosta merkittävämpänä uhkana kuin matalan koulutustason köyhien maiden asukkaat. Kaikissa ryhmissä ilmastonmuutosta piti hätätilana kuitenkin yli puolet vastaajista.

”Kiireellisillä ilmastotoimilla on laaja tuki ympäri maailmaa, kaikkien kansojen, ikäryhmien, sukupuolten ja koulutustasojen parissa”, tiivisti YK:n kehitysohjelman johtaja Achim Steiner.

Lehmän raato makasi maatilan kuivuneella maalla Meksikossa viime syyskuussa.­

Erityisesti Yhdysvalloissa ja Kanadassa naiset olivat miehiä huolestuneempia ilmaston tilasta, mutta globaalisti miehet menivät naisista ohi. Tämä saattaa johtua naisten merkittävästi miehiä alemmasta koulutustasosta useissa kyselymaissa, huomauttaa brittilehti The Guardian.

Kuten monissa mielipidekyselyissä ympäri maailmaa, tässäkin kyselyssä nuoret pitivät ilmastokriisiä merkittävämpänä uhkana kuin vanhat. Alle 18-vuotiaista vastaajista lähes 70 prosenttia piti ilmastonmuutosta maailmanlaajuisena hätätilana, kun alle 60-vuotiaissa luku putosi alle 60 prosenttiin.

Myös kansalaisten suosimat keinot kriisin selättämiseksi vaihtelivat maasta toiseen.

Fossiilisiin polttoaineisiin tukeutuvissa maissa kuten Yhdysvalloissa, Australiassa ja Venäjällä vastaajat kannattivat uusiutuvaan energiaan siirtymistä. Metsiään nopeasti tuhoavissa Brasiliassa ja Indonesiassa puolestaan vastaajat keskittyisivät metsien suojeluun.

Metsien ja luonnon suojelu oli myös maailmanlaajuisesti kyselyn 18 vaihtoehdosta suosituin ilmastotoimi 54 prosentin kannatuksella. Kasvissyönnin lisäämistä kannatti pienin vastaajajoukko, noin 30 prosenttia.

Maastopalon tuhoaman talon raunioita Australiassa viime vuoden tammikuussa.­

YK:n kehitysohjelman Cassie Flynnin mukaan päättäjien kannattaisi ottaa kyselyn tulokset merkkinä tuesta kunnianhimoisille ilmastotoimille, joita monet valtiot ovat luvanneet tehdä osana koronapandemiasta toipumiseen suunnattuja pakettejaan.

”Tämä tarjoaa ennennäkemättömän katsauksen paitsi siihen, uskovatko ihmiset ilmastokriisiin, myös siihen, miten he haluavat ratkaista sen”, Flynn sanoo.

Rohkaisua tarvitaan. Tähän mennessä yksikään valtio ei ole onnistunut pitämään kiinni ilmastotavoitteistaan, ja kansainvälisen tutkijaryhmän viime viikolla julkaisema artikkeli ekokriisistä maalaa synkkää kuvaa myös tulevaisuuden suunnasta.

Lue lisää: Toimettomuus ilmastonmuutoksen edessä on suuri sukupolvien välinen pyramidihuijaus, sanovat kylmäävän ympäristöraportin laatijat

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat