Rokoteyhtiö Astra Zenecan toimitusjohtajan mukaan yhtiö ei missään vaiheessa luvannut EU:lle tarkkaa toimitusaikataulua – ”Sanoimme, että teemme parhaamme” - Ulkomaat | HS.fi

Rokoteyhtiö Astra Zenecan toimitusjohtajan mukaan yhtiö ei missään vaiheessa luvannut EU:lle tarkkaa toimitusaikataulua – ”Sanoimme, että teemme parhaamme”

Rokoteyhtiön toimitusjohtaja Pascal Soriot puolustautui EU-maiden syytöksiä vastaan italialaisen La Repubblican haastattelussa. Hän totesi haastattelussa, että EU teki sopimuksensa kolme kuukautta myöhemmin kuin Britannia.

Astra Zenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot.­

27.1. 13:10

Brittiläis-ruotsalaisen lääkeyhtiön Astra Zenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot vastasi tiistaina italialaislehti La Repubblican haastattelussa Eurooppaa kuohuttaneisiin viivästyksiin yhtiön kehittämän koronavirusrokotteen jakelussa.

Soriot kuittasi viivästyspuheet yksinkertaisesti sanomalla, että Euroopan unionin jäsenmaita koskeva rokotesopimus tehtiin kolme kuukautta myöhemmin kuin Britanniassa, jossa rokotukset on jo aloitettu. Britanniassa tilapäinen käyttöönottolupa Astra Zenecalle heltisi joulukuussa. Euroopan lääkeviraston (EMA) hyväksyntää on odotettu mahdollisesti tällä viikolla.

Kun Soriotilta kysyttiin, allekirjoittiko EU sopimuksensa liian myöhään, hän ei halunnut kommentoida asiaa sellaisenaan.

”Voin puhua vain faktoista, ja fakta on se, että sopimus Britannian kanssa tehtiin kolme kuukautta Eurooppaa aikaisemmin.”

Ero on Soriotin mukaan merkittävä siksi, että Britannia sai näiden kuukausien aikana mahdollisuuden korjata tuotanto- ja jakeluketjuissa havaittuja muutostarpeita, mistä muualla Euroopassa ollaan saman verran jäljessä.

Astra Zenecan rokote on muita rokotteita halvempi ja helpompi kuljettaa, minkä vuoksi odotukset sitä kohtaan ovat suuria kaikkialla maailmassa.

Suomessa iso osa massarokotussuunnitelmista on laskettu nimenomaan Astra Zenecan rokotteen varaan.

La Repubblican haastattelussa Soriot sälytti osan vastuusta EU:n suuntaan. Kun rokotteiden jakelusta sovittiin, EU toivoi saavansa ne käytännössä yhtä aikaa Britannian kanssa huolimatta siitä, että sopimukset solmittiin kuukausien erolla toisistaan.

”Sanoimme, että teemme parhaamme, mutta emme voi sitoutua siihen sopimustasolla, koska olemme kolme kuukautta Britanniaa jäljessä.”

Tätä lausuntoa hän toisti: EU:n kanssa tehty sopimus ei ollut tae rokotteiden saamisesta pyydetyssä aikataulussa vaan siitä, että Astra Zeneca yrittää parhaansa.

Astra Zeneca varoitti viime perjantaina, että se ei pysty toimittamaan Eurooppaan ensivaiheessa niin paljon koronavirusrokotteita kuin oli alun perin lupailtu.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan EU-maiden piti saada maaliskuun loppuun mennessä 80 miljoonaa rokoteannosta, mutta Astra Zeneca pystyy toimittamaan tästä vain 31 miljoonaa. Soriot kertoi La Repubblicalle viivästyksen liittyvän kaksivaiheisen tuotantoprosessin ensimmäiseen puoliskoon, jossa on kyse itse rokoteaineen valmistuksesta. Tuotteen viimeistelyssä ei hänen mukaansa ole tällä hetkellä ongelmia.

132 500 annosta Astra Zenecan koronarokotetta saapui viime sunnuntaina Filippiineille Manausin lentokentälle.­

Seuraavaksi Astra Zeneca odottaa EMA:n hyväksyntää rokotteen päästämiseksi Euroopan markkinoille. Sen jälkeen jäsenmaihin lähtee ”välittömästi” ainakin kolmen miljoonan rokoteannoksen erä, Soriot sanoo.

Helmikuussa sitä seuraa kaksi muuta lähetystä niin, että rokoteannoksia kertyisi kuun loppuun mennessä noin 17 miljoonaa – jos tavoitteet toteutuvat.

Odotettua pienemmästä rokotemäärästä huolestuneissa EU-maissa on virinnyt keskustelua siitä, olisiko jäsenmaille tarkoitettuja rokotteita päätynyt Britanniaan tai myyty kalliimmalla muihin valtioihin.

”Hutera perustelu, jonka mukaan tuotantoketjussa on ongelmia EU:n suuntaan mutta ei muualle, ei ole vedenpitävä”, saksalainen europarlamentaarikko Peter Liese totesi alkuviikosta.

Lue lisää: HS pääsi tutustumaan Intiassa tehtaaseen, joka toimittaa koronarokotetta luultavasti myös Suomeen: eniten yllätti toimitusjohtajan Airbus-työhuone

Pascal Soriot kielsi tiistaina voitontavoittelun tai muun vilunkipelin. Hänen mukaansa viivästysten taustalla on lähinnä huonoa tuuria. Ne verkoston osaset, joiden tehokkuus on tällä hetkellä alinta, ovat samoja, jotka hankkivat rokotteita Eurooppaan. Rokotteita ei evätä EU-mailta siksi, että ne voitaisiin myydä toisaalla.

”Emme tee tätä tahallamme”, hän totesi.

Soriot huomautti myös, että EU-maiden äänenpainot rokotekehittelyn nopeudesta ja jakelun tarpeesta ovat muuttuneet pandemian edetessä. Viime vuonna Astra Zenecalta ja muilta rokotekehittelijöiltä vaadittiin malttia eikä minkään sortin oikopolkuja katsottu hyvällä. Vielä joulukuussa Britannian arvioitiin ottaneen riskin, kun se antoi Astra Zenecan rokotteelle tilapäisen käyttöönottoluvan.

Nyt rokotevalmistajat saavat pyyhkeitä hitaudestaan.

EU asettui lisäksi näkyvästi sen taakse, että rokotteita tulisi jakaa tasa-arvoisesti kaikkialle maailmaan ja että pandemia ei ole ohi ennen kuin tautitilanne on saatu kuriin globaalisti.

”Sitä me olemme tekemässä. - - Maailmassa on 7,5 miljardia ihmistä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat