Kiinalaisella bottiverkostolla oli merkittävä rooli disinformaation levittämisessä USA:n vaalien aikaan, kertoo tuore tutkimus – Myös Eric Trump jakoi verkoston tekemän valevideon - Ulkomaat | HS.fi

Kiinalaisella bottiverkostolla oli merkittävä rooli disinformaation levittämisessä USA:n vaalien aikaan, kertoo tuore tutkimus – Myös Eric Trump jakoi verkoston tekemän valevideon

Kiina on omaksumassa samanlaisia propagandan levittämisen keinoja kuin Venäjä, brittiyliopiston tutkimus paljastaa.

Bottiverkosto jakoi muun muassa huijaukseksi osoitettua, myös Donald Trumpin pojan Eric Trumpin Twitterissä jakamaa videota, jonka väitettiin esittävän äänestyslipukkeiden polttamista Yhdysvalloissa.­

28.1. 17:40

Kiinalaisella bottiverkostolla oli merkittävä rooli valheellisen tiedon levittämisessä internetissä ennen ja jälkeen Yhdysvaltain presidentinvaalien, tuore tutkimus paljastaa.

Verkosto jakoi muun muassa huijaukseksi osoitettua, myös Donald Trumpin pojan Eric Trumpin Twitterissä jakamaa videota, jonka väitettiin esittävän äänestyslipukkeiden polttamista Yhdysvalloissa.

Videolla mies väittää varastaneensa 80 Trumpille annettua ääntä ja kuvaa niiden polttamista. Äänestyslipukkeet eivät kuitenkaan olleet aitoja. Video levisi internetissä laajasti sen jälkeen, kun Eric Trump oli jakanut sen Twitter-tilillään.

Videon uskottiin olevan peräisin tililtä, joka kytkeytyy salaliittoteoria Qanonin kannattajiin. Cardiffin yliopiston selvityksen mukaan kaksi Kiinaan kytkeytyvää tiliä oli kuitenkin jakanut videon jo ennen tätä.

Tutkimuksesta uutisoi brittilehti The Guardian keskiviikkona.

Sama kiinalainen verkosto jakoi internetissä Yhdysvaltain-vastaista propagandaa myös juuri ennen tammikuun 6. päivää. Tuolloin Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressirakennukseen Washingtonissa yrityksenään estää Bidenin vahvistus Yhdysvaltain presidentiksi. Viesteissä kehotettiin turvautumaan väkivaltaan Trumpin toisen kauden turvaamiseksi.

Tileillä oli myös jaettu viestejä, joissa verrattiin Washingtonin mellakoita Hongkongin demokratiaa vaativiin mellakoihin.

Tileiltä oli aiemmin lähetetty vihamielisiä viestejä sekä Trumpiin että Joe Bideniin liittyen. Tileillä jaettiin myös väitteitä vaalivilpiistä Yhdysvaltain vaaleissa.

Cardiffin yliopiston rikollisuuden ja turvallisuuden tutkimuksen instituutin johtajan, professori Martin Innesin mukaan avoimiin lähteisiin pohjautuva selvitys tuli siihen tulokseen, että tilien jäljet johtavat Kiinaan.

Aluksi tutkijat arvelivat, että disinformaatiota levittävä verkosto ei ollut kovin mutkikkaasti järjestäytynyt. Tutkimuksen edetessä selvisi kuitenkin, että kyseessä oli ”sofistikoitunut ja järjestäytynyt” verkko-operaatio, The Guardian kertoo.

Tilit eivät julkaisuissaan käyttäneet aihetunnisteita todennäköisesti yrittäessään vältellä Twitter-palvelun vastatoimia. Disinformaatiota jaettiin kiinalaisina työaikoina. Taukoja julkaisuissa oli vain silloin, kun Kiinassa vietettiin kansallista vapaapäivää. Julkaisuissa oli käytetty konekääntäjää kääntämään viestejä englanniksi.

Venäjän pyrkimykset vaikuttaa Yhdysvaltojen vaaleihin vuoden 2016 vaaleissa tunnetaan hyvin. Esimerkiksi erikoissyyttäjä Robert Muellerin selvityksessä esiteltiin yksityiskohtaisesti, kuinka Pietarissa sijaitsevasta ”trollitehtaasta” jaettiin disinformaatiota, joka kohdistui demokraattien presidenttiehdokkaaseen Hillary Clintoniin.

Tuoreessa selvityksessä tutkinnan alla olleita, Kiinaan kytkeytyviä tilejä ei voi kiistattomasti yhdistää Kiinan hallintoon. Tavallisilla kiinalaisille ei kuitenkaan ole pääsyä esimerkiksi Twitteriin. Tämän vuoksi tutkijat pitävät mahdollisena, että Kiinan hallinnolla on asian kanssa jotakin tekemistä, ja että Kiina pyrkii omaksumaan Venäjän aiemmin käyttämiä vaikutuskeinoja.

Viime vuonna yliopiston tutkimusryhmä paljasti yli 400 epäilyttävää tiliä, jotka Twitter sulki nopeasti. Nyt vaikuttaa siltä, että toimivia tilejä on yhä jäljellä, ja että verkosto on sitkeämpi kuin aiemmin luultiin.

Tutkijoiden mukaan verkoston kytkökset Kiinaan hallintoon vaikuttavat vahvoilta, sillä niiden jakama sisältö mukailee Kiinan kommunistisen puolueen ajatuksia ja tavoitteita. Niissä on muun muassa hyökätty presidentti Trumpia vastaan, koska hän on kutsunut koronavirusta ”Kiina-virukseksi”.

Verkosto päätavoite oli ”synnyttää eripuraa” Yhdysvalloissa, tutkimuksessa todetaan. Vaikka monet Trumpia koskevat twiitit olivat sisällöltään negatiivisia, osa niistä oli positiivisia.

Trumpiin positiivisesti suhtautuvissa viesteissä yhdysvaltalaisia kehotettiin muun muassa tarttumaan aseisiin ja ”taistelemaan demokratian puolesta” tai ”kutsumaan asemiehet kokoon” Trumpin vaalivoiton varmistamiseksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat