EU alkaa rajoittaa korona­rokotteiden vientiä ulos unionista: Britannia on rajoitus­listalla - Ulkomaat | HS.fi

EU alkaa rajoittaa korona­rokotteiden vientiä ulos unionista: Britannia on rajoitus­listalla

Euroopan unionin mahdolliset rokotevientirajoitukset tulevat voimaan lauantaina. Yritysten on pyydettävä lupaa koronarokotevientiin.

Komissaari Stella Kyriakidesin mukaan rajoiteperusteena käytetään EU:n tekemiä ennakko-ostosopimuksia ja sijoituksia tuotantoon.­

29.1. 19:00

Bryssel

Euroopan unioni aloittaa koronarokotteiden mahdolliset vientirajoitukset lauantaina. Koronarokotetuottajien pitää jatkossa saada lupa jäsenmaalta ja komissiolta rokotteiden viennille.

Rokotetuottajien pitää kertoa oman maansa tulliviranomaisille vientiaikeistaan. Vienti onnistuu vain, jos saa luvan. Jäsenmaat ja komissio ovat luvanneet vientiluvan 48 tunnin kuluessa.

Komissio on kieltäytynyt kutsumasta vientiluvan vaatimista vientikielloksi, vaan on painottanut sen lisäävän läpinäkyvyyttä.

”Mekanismi on rakennettu luottamuksen, läpinäkyvyyden ja vastuun korostamiseksi. Tekemiämme ennakko-ostosopimuksia pitää kunnioittaa”, terveyskomissaari Stella Kyriakides sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Kyriakidesin mukaan rajoiteperusteena käytetään EU:n tekemiä ennakko-ostosopimuksia ja sijoituksia tuotantoon.

”Komissio on sijoittanut suuria summia rokotevalmistajiin, minkä tarkoituksena on taata rokotteiden nopea toimittaminen EU-kansalaisille. Meidän piti pystyä valvomaan, että näitä ehtoja kunnioitetaan.”

Komission mukaan vienti-ilmoitusvelvoite koskee kaikki rokotetehtaita. Sen voi kuitenkin nähdä liittyvään EU:n viimeaikaisiin kiistoihin lääkeyhtiö Astra Zenecan kanssa. Astra Zeneca yllätti EU:n ilmoittamalla vakavasta tuotantovajeesta.

EU:n ja Astra Zenecan kiista koskee myös sitä, missä rokotteet piti tuottaa. Yhtiö kertoi viivytyksistä Belgian tuotantolaitoksessa samalla kun Britannian tuotantolaitokset toimivat paremmin.

Komission ja Astra Zenecan rokotesopimuksen yksityiskohtia julkistettiin perjantaina.

Lue myös: EU:n ja Astra Zenecan julkaistusta sopimuksesta käy ilmi, että yhtiö sopii ”tekevänsä parhaansa”

Vientirajoituksen ulkopuolelle jää 92 maan lista. Lista ei koske EU:n naapurustoa idässä ja etelässä eikä matalan tulotason tai kehitysmaita. Rajoitukset eivät koske rokotteiden vientiä humanitaarisissa tarkoituksissa. EU:n tarkoituksena on jakaa tai myydä ylijäämärokotteitaan muille.

Myöskin Euroopan vapaakauppajärjestön Eftan jäsenet Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi ovat rajoituslistan ulkopuolella. Britannia sen sijaan on vientirajoitusten piirissä.

Viime keväänä EU otti käyttöön vastaavan vientilupamenettelyn suojavarusteissa. Koronarokotteita koskeva vientilupamenettely on voimassa kolme kuukautta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat