Navalnyin näytös­oikeuden­käynnistä tuli Putinin loppu­kauden merkkipaalu - Ulkomaat | HS.fi

Navalnyin näytös­oikeuden­käynnistä tuli Putinin loppu­kauden merkkipaalu

Putinin Venäjä on singahtanut omaan avaruuteensa, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Pekka Hakala.

2.2. 20:03 | Päivitetty 3.2. 6:54

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on istunut vuosien varrella yhteensä pitkiä aikoja tutkintavankeudessa, 15 vuorokauden mittaisissa aresteissa ja kotiaresteissa. Tiistain tuomio oli odotettu mutta silti hätkähdyttävä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Navalnyi passitetaan oikeasti vankileirille tuomion jälkeen.

Hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Oikeus muutti päätöksellään Navalnyin vanhan ehdollisen kolmen ja puolen vuoden tuomion ehdottomaksi mutta laski hänen kärsimänsä kymmenen kuukauden arestit tuomitun hyväksi.

Lue lisää: Oikeus muutti Aleksei Navalnyin ehdollisen tuomion ehdottomaksi, edessä yli kaksi ja puoli vuotta vankileiriä

Syytetyn jyrkkäsananainen loppupuheenvuoro osoitti, että ainakaan hänellä ei ollut mitään harhakuvitelmia oikeudenkäynnin lopputuloksesta. Navalnyi sätti presidentti Vladimir Putinia olan takaa eikä selvästikään puhunut tuomarille vaan yleisölle ja sielläkin lähinnä omille kannattajilleen.

On vaikea kuvitella että valitustuomioistuimet muuttaisivat päätöstä ainakaan syytetyn eduksi tai että mahdollinen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen uusi kanta vaikuttaisi venäläisiin tuomareihin millään tavalla. Tai että presidentti käyttäisi armahdusoikeuttaan.

Viimeksi mainittu tosin on mahdollinen siinä tapauksessa, että Navalnyi saa uusia syytteitä ja vielä pidemmän vankeusrangaistuksen. Presidentti Putin voisi jossain vaiheessa päätyä armahdukseen sillä ehdolla, että Navalnyi suostuisi häipymään koko maasta. Tuskin suostuu.

Navalnyi on siis onnistunut pysymään suurimmaksi osaksi vapaalla jalalla koko lähes kaksikymmentä vuotta kestäneen poliittisen uransa ajan. Tiistaina tähän tuli loppu ja päätöksestä tuli merkkipaalu Putinin valtakauden viimeisessä jaksossa. Tämä jakso alkoi vuosi sitten perustuslain muutoksen valmistelulla ja jatkui elokuussa Navalnyin myrkytyksellä.

Itse oikeudenkäynti oli näytösoikeutta parhaimmillaan tai pahimmillaan. Ehdollisen tuomion kuuden vuoden valvontajaksosta oli jäljellä kaksi päivää joulukuussa, kun rikosseuraamusvirasto lähetti Navalnyille virallisen vaatimuksen ilmoittautumisesta ehdonalaisvalvojalle. Koko maailma rikosseuraamusvirastoa lukuun ottamatta näytti tietävän, missä Navalnyi on.

Alueoikeuden tuomaria vaihdettiin juuri ennen istuntoa. Alkuperäisen, niin sanotun Yves Rocher -tuomion lavasteluonteeseen ei kiinnitetty mitään huomiota. Eikä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kantaan, jonka mukaan vuoden 2014 tuomio oli ”mielivaltainen ja perusteeton” ja siitä seurannut kotiaresti ”poliittisesti motivoitunut”.

Millä tavalla tiistain esitys sitten erosi diktaattori Josif Stalinin 1930-luvulla järjestämistä näytösoikeudenkäynneistä? No, radioasema Eho Moskvyn päätoimittaja Aleksei Venediktov huomautti, että Stalin lähetti ulkovaltojen edustajille kutsuja ja ilmaislippuja näytösoikeudenkäynteihin.

Tiistaina sekä Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov että ulkoministeriön tiedotuspäällikkö Marija Zaharova julmistelivat EU-maille, jotka olivat kehdanneet lähettää diplomaattejaan oikeussaliin yleisöksi.

Putinin Venäjä on singahtanut aivan omaan avaruuteensa.

Aleksei Navalnyi oikeudessa tiistaina.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat