Merkel: Navalnyi vapautettava heti – Poliisi otti kiinni yli 1 400 mielen­osoittajaa, Kremlin mukaan poliisilla oli oikeus käyttää kovia otteita - Ulkomaat | HS.fi

Merkel: Navalnyi vapautettava heti – Poliisi otti kiinni yli 1 400 mielen­osoittajaa, Kremlin mukaan poliisilla oli oikeus käyttää kovia otteita

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Ylellä pitävänsä tuomiota kovana ratkaisuna.

2.2. 20:31 | Päivitetty 3.2. 12:33

Venäjän poliisilla oli oikeus käyttää kovia otteita oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vankeuteen tuomitsemista vastaustaneita mielenosoittajia kohtaan, sanoi Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Peskovin mielestä Navalnyin tukijoiden kutsuminen kaduille tiistaina oli provokaatio. Laittomasta mielenosoitustoiminnasta pitää tehdä loppu, hän sanoi.

Venäjällä toistui tiistaina viime viikonloppujen mielenosoituksista tuttu näytelmä, kun poliisi yritti estää oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukijoiden mielenilmaukset pidättämällä heitä joukoittain.

Navalnyin oikeudenkäynti keräsi moskovalaisen oikeustalon lähettyville satoja hänen tukijoitaan. Poliisi käytti kovia otteita Navalnyin tukijoita vastaan ja otti kiinni runsaasti ihmisiä mielenilmauksista ja niiden liepeiltä.

Ihmiset juoksivat mielenilmauksen aikana Moskovan keskustassa varhain aamuöllä keskiviikkona.­

Kiinniotettujen määrästä piti kirjaa mielenilmauksia seuraava kansalaisjärjestö OVD-info. Varhain keskiviikkona järjestö raportoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että siihen mennessä yli 1 400 ihmistä oli otettu kiinni eri puolilla Venäjää. Heistä yli 1 100 otettiin kiinni Moskovassa.

Moskovalaisessa oikeusistuimessa käsiteltiin tiistaiaamusta alkaen syyttäjän vaatimusta Navalnyin kolmen ja puolen vuoden ehdollisen tuomion muuttamisesta ehdottomaksi.

Oikeus muutti päätöksellään Navalnyin vanhan ehdollisen kolmen ja puolen vuoden tuomion ehdottomaksi, mutta laski hänen kärsimänsä kymmenen kuukauden arestit tuomitun hyväksi. Navalnyi istuu tuomiostaan siis kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Lue lisää: Oikeus muutti Aleksei Navalnyin ehdollisen tuomion ehdottomaksi, edessä yli kaksi ja puoli vuotta vankileiriä

Heti tuomion julistuksen jälkeen Navalnyin joukot kutsuivat ihmisiä mielenosoitukseen Moskovan keskustaan Maneesiaukiolle.

Poliisit ottivat kiinni miehen Moskovan keskustassa varhain keskiviikkon aamuyöllä, kun ihmiset osoittivat mieltään oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kohtelua vastaan.­

Navalnyin saama vankeusrangaistus herätti odotetusti pöyristyneitä reaktioita ulkomailla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi tiistai-iltana pitävänsä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tuomiota kovana ratkaisuna.

”Meidän oikeusperinteeseen eikä suomalaiseen oikeusjärjestelmään tuomio istu mitenkään”, Niinistö sanoi Ylelle.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti Twitterissä pitävänsä Navalnyin tuomiota mahdottomana hyväksyä. Englanninkielisessä twiitissään hän muistutti myös, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on todennut Navalnyin saaman rikostuomion mielivaltaiseksi ja kohtuuttomaksi.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mielestä Navalnyin tuomio sotii oikeustajua vastaan. Myös hän muistutti, että EIT on todennut Navalnyin tuomion perusteettomaksi.

Saksassa liittokansleri Angela Merkel vaati Navalnyin vapauttamista heti, kertoi Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Seibert Twitterissä.

”Aleksei Navalnyin tuomio on kaukana mistään oikeusvaltioperiaatteesta. Navalnyi on vapautettava välittömästi. Väkivallan rauhallisia mielenosoittajia vastaan on loputtava”, Merkel sanoi Seibertin mukaan.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas vaati niin ikään Navalnyin välitöntä vapauttamista. Hän nimitti tuomiota Twitterissä katkeraksi iskuksi perusoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta vastaan.

Britannia oli ensimmäisiä maita, jotka vaativat paitsi Navalnyin myös kaikkien parin viime viikon aikana pidätettyjen mielenosoittajien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab kutsui oikeudenkäyntiä kieroutuneeksi ja sanoi sen osoittavan, että Venäjä ei pysty vastaamaan edes perusvaatimuksiin, joita odotetaan miltä tahansa kansainvälisen yhteisön vastuulliselta jäseneltä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi Yhdysvaltojen olevan ”syvästi huolestunut” Venäjän viranomaisten päätöksestä tuomita Navalnyi vankilaan. Blinkenin mukaan Yhdysvallat aikoo keskustella liittolaistensa kanssa, miten Venäjän voi saattaa vastuuseen.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaati Venäjää vapauttamaan Navalnyin. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell twiittasi, että Navalnyin tuomitseminen on vastoin Venäjän kansainvälisiä sitoumuksia. Borrellin on määrä saapua Moskovaan torstaina.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tiistai-iltana uutistoimisto Tassin mukaan, että ulkomaiden vaatimukset Navalnyin vapauttamisesta ovat erillään todellisuudesta. Hän toisti, että muiden maiden ei pidä puuttua Venäjän sisäisiin asioihin.

Navalnyin oikeudenkäynti rajoitti liikkumista Moskovassa. Virkavalta sulki kaupunkilaisten pääsyn Punaiselle torille jo maanantai-iltana, kertoi Ria Novosti. Navalnyin joukot olivat etukäteen kehottaneet tukijoita saapumaan oikeustalolle.

Oikeudenkäyntiä seuraamaan tulleita ihmisiä pidätettiin ja kerättiin busseihin tiistaina päivällä Moskovassa.­

Moskovassa mellakkapoliisit sulkivat oikeustaloa ympäröivät kadut jo kahdeksalta aamulla ja ryhtyivät ottamaan ihmisiä kiinni jo ennen istunnon alkua. Oikeustalon ympärillä partioi satoja poliiseja, ja he saartoivat koko korttelin.

Venäläismedian mukaan poliisi kuljetti tiistaina iltapäivällä oikeustalon alueelta monta autollista pidätettyjä. Pidätetyistä ainakin neljä oli toimittajia, kertoi venäläinen RBK-lehti. Pidätetyt vietiin poliisilaitoksille Moskovan eri alueille. OVD-infon mukaan monilta pidätetyiltä oli poliisilaitoksilla otettu puhelimet pois tai heitä oli kielletty soittamasta.

Pietarissa poliisi oli varautunut mielenosoituksiin tuomalla poliisiautoja ja putkabussin näköisiä autoja kaupungin keskustaan jo päivällä ennen tuomion julkistamista.

Pietarilaisen Fontanka-lehden mukaan poliisin ajoneuvoja oli parkkeerattu Nevan valtakadun varrelle ja sen sivukaduille Vosstanijan aukiolta Amiraliteetille asti. Palatsiaukiolle oli kerääntynyt illalla poliisin Omon-erikoisjoukkoja.

Navalnyin tukimielenosoituksia on järjestetty ympäri Venäjää jo kahtena kuluneena viikonloppuna. Mielenosoituksiin on osallistunut kymmeniätuhansia ihmisiä. Viime sunnuntaina poliisi otti Venäjällä kiinni ennätykselliset yli viisituhatta mielensoittajaa.

Lue lisää: Kommentti: Navalnyin näytösoikeuden­käynnistä tuli Putinin loppukauden merkkipaalu

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat