Qanon-salaliitto­teorioita levittänyt republikaani­edustaja Marjorie Taylor Greene erotettiin kongressin valiokunnista - Ulkomaat | HS.fi

Qanon-salaliitto­teorioita levittänyt republikaani­edustaja Marjorie Taylor Greene erotettiin kongressin valiokunnista

Marjorie Taylor Greene vakuutti ennen äänestystä pidetyssä kuulemisessa, että hänen aiemmat kommenttinsa ovat ”menneisyyden sanoja, jotka eivät edusta minua”.

Marjorie Taylor Greene saapui edustajainhuoneen kuulemiseen maskissa, jossa viitataan sananvapauteen.­

5.2. 7:14

Republikaanien tuore kongressiedustaja Marjorie Taylor Greene on menettänyt paikkansa edustajainhuoneen opetus- ja budjettivaliokunnissa salaliittoteorioiden levittämisen takia.

Yhdysvaltain edustajainhuone äänesti asiasta torstaina. Demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneen paikoista. Äänet jakaantuivat 230–199. Erottamisen puolesta äänestäneistä 11 oli republikaaneja ja loput demokraatteja.

Tavallisesti puoluejohtajat päättävät valiokuntien jäsenyyksistä. Kyseessä onkin ensimmäinen kerta nykyaikana, kun kongressiedustaja erotetaan tehtävistään edustajainhuoneen enemmistön eikä puoluejohtajan päätöksellä.

Keskiviikkona republikaanipuolue päätti olla rankaisematta Greeneä tämän aiemmista puheista. Tapaus on jakanut puoluetta, joka pyrkii tasapainoilemaan Greenen puheita paheksuvien perinteisten republikaanien ja entistä presidenttiä Donald Trumpia kannattavien republikaanien välillä.

Lisäksi osa republikaaneista pelkää, että Greenen erottamisesta tulee vaarallinen ennakkotapaus. Jos edustajainhuoneen enemmistö erottaa vähemmistöpuolueen edustajan, se estää vähemmistöpuolueen mahdollisuuksia vaikuttaa lainsäädäntötyöhön.

Lue lisää: Republikaanit eivät rangaisseet Qanon-salaliitto­teorioita levittänyttä kongressi­edustajaa, mutta risti­riidat repivät yhä puoluetta

Greene on tullut tunnetuksi Qanon-salaliittoteorioita levittävänä ja tukevana edustajana. Tunnetuimman teorian mukaan maailmaa pyörittää saatanaa palvovien pedofiilien ja demokraattien salaliitto.

Hän on muun muassa väittänyt, että Yhdysvalloissa tapahtuneet kouluampumiset ovat olleet aselakien kiristämistä vaativien ihmisten ennalta järjestämiä ja että syyskuun 11. päivän terrori-isku olisi ollut hallituksen organisoima.

Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kommenteissa Greene oli ennen edustajaksi valintaansa tukenut tunnettujen demokraattien teloittamista.

Ennen äänestystä Greene perui aiempia puheitaan edustajainhuoneen kuulemisessa. Hän sanoi, että terrori-isku ja kouluampumiset olivat ”ehdottomasti todellisia” ja ”tapahtuivat ehdottomasti”, kertoo The New York Times.

Greenen puheita ei kuitenkaan pidetty täysin vakuuttavina: hän oli pukeutunut tilaisuudessa kasvomaskiin, jossa luki ”Free Speech” eli sananvapaus. Hän ei myöskään pyytänyt anteeksi puheitaan vaan totesi, että ne ovat ”menneisyyden sanoja, jotka eivät edusta minua”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat