Lukuisista seksirikoksista syytetty suomalais-kanadalainen muotimiljonääri Peter Nygård ei pääse vapaaksi takuita vastaan - Ulkomaat | HS.fi

Lukuisista seksirikoksista syytetty suomalais-kanadalainen muotimiljonääri Peter Nygård ei pääse vapaaksi takuita vastaan

Nygård on valittanut, ettei hän saa oikeanlaista ravintoa vankilassa. Yhdysvallat nosti häntä vastaan yhdeksän syytettä laajassa seksirikosvyyhdissä. Ryhmäkanteessa kymmenet naiset syyttävät Nygårdin raiskanneen heidät.

Peter Nygård kuvattuna 2016.­

5.2. 17:34 | Päivitetty 5.2. 18:39

Laajasta seksirikosvyyhdistä syytetty suomalais-kanadalainen muotimiljonääri Peter Nygård, 79, ei pääse vapaaksi takuita vastaan Kanadassa, hänen oikeudenkäyntiään seuraavat kanadalaisviestimet kertovat.

Päätös vapauttamisesta tai vangitsemisen jatkamisesta liittyy luovutusoikeudenkäyntiin, jossa on määrä myöhemmin päättää, luovutetaanko Nygård Yhdysvaltoihin New Yorkissa odottavaa oikeudenkäyntiä varten.

Tuomari Shawn Greenbergin mukaan pelkona on, että jos Nygård pääsisi kotiinsa, hän yrittäisi vaikuttaa jutun todistajiin. Hän ei myöskään uskonut Nygårdin selvityksiin siitä, minkä verran hänellä on rahaa, kertovat oikeusistuntoa Winnipegissä seuraavat toimittajat.

Yhdysvaltain liittovaltion syyttäjä nosti yhdeksän eri syytettä Nygårdia vastaan joulukuun puolivälissä, minkä jälkeen hänet pidätettiin kotikaupungissaan Winnipegissä Kanadassa. Mailla on luovutussopimus.

Yhdysvaltain nostaman jutun mukaan epäiltyihin rikoksiin kuuluu muun muassa seksuaalirikoksia, seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää ihmiskauppaa ja talousrikoksia. Kymmenet naiset ainakin kuudesta eri maasta ovat väittäneet Nygårdin raiskanneen heidät.

Naisia erillisessä siviiliryhmäkanteessa edustava asianajaja Greg Gutzler iloitsi päätöksestä.

”Kiitämme tuomioistuinta siitä, että se ymmärsi välittömän uhan, minkä Nygård ja hänen lukemattomat rikoskumppaninsa aiheuttavat. Tämä on ensimmäinen askel oikeuteen sadoille viattomille uhreille”, Gutzler kertoi New Yorkista perjantai-iltana Suomen aikaa.

Nygårdin asianajajat vetosivat tammikuussa pidetyissä istunnoissa Nygårdin heikentyneeseen terveydentilaan. Heidän mukaansa Nygård on hengenvaarassa, koska hänen vankilassaan Headingley Correctional Centressä Winnipegin länsipuolella oli todettu kymmeniä uusia covid-19-tartuntoja tammikuun aikana.

Nygård kertoi oikeudelle antamassaan valaehtoisessa todistuksessaan, ettei hän saa vankilassa tarvitsemaansa ravintoa. Hänen kerrottiin laihtuneen ja kärsivän huimauksesta sekä käsien ja varpaiden turtumisesta.

Liput liehuivat Peter Nygårdin muotialan yhtiön päämajan edessä Kanadan Winnipegissä viime vuoden helmikuussa.­

Nygård kertoi tottuneensa terveelliseen ravintoon ja myös kantasoluhoitoihin, joiden avulla hän on aiemmin taistellut vanhenemista vastaan. Hän on aiemmin väittänyt jopa nuortuneensa fyysisesti hoitojen ansiosta.

Nygårdin mukaan vankilassa annettu ruoka ei sovi hänelle, koska hän on tottunut sokerista, hiilihydraateista ja säilöntäaineista vapaaseen ruokavalioon.

“Joka päivä kun Nygård viruu siellä [vankeudessa] hänen henkensä on vaarassa”, Nygårdin asianajaja Jay Prober totesi The Canadian Press -uutistoimiston mukaan tammikuun kuulemisessa.

Kanadan oikeusministeriön nimittämä asianajaja Scott Farlinger puolestaan sanoi oikeudelle, ettei Nygårdiin voi luottaa ja hänen voi uskoa pyrkiä pakenemaan maasta.

”Covid-tilanne ei ole mikään ’vapaudu vankilasta’ -kortti”, Farlinger kertoi CBC-kanavan mukaan.

Tähän argumenttiin uskoi tuomari Greenberg. ”Covid-19 on on yksi tekijä, kun mietitään pitkitettyä vangitsemista, mutta se ei ole ’vapaudu vankilasta’ -kortti”, hän oli sanonut Global Newsin toimittajan Brittany Greensladen mukaan.

Farlingerin mukaan myöskään Nygårdin puolesta oikeudessa puhuneet ja takuulupauksia antaneet ihmiset eivät ole luotettavia.

Nygårdin poika Kai Zen Bickle vetosi aiemmin viranomaisiin, että Nygårdia ei päästettäisi vapaaksi takuita vastaan. Hän uskoo, että Nygård ja tätä auttava lähipiiri yrittävät valmistella hänen pakoaan Kanadasta.

Bicklen mukaan Nygårdille voitaisiin sallia lisää sairaanhoitajakäyntejä vankilassa. ”Hänen on pysyttävä hengissä ja vankeudessa”, totesi Bickle, joka haluaa, että Nygårdin uhrit saavat oikeutta.

Bickle on tehnyt kuukausien ajan isältään salaa työtä, jolla hän on auttanut uhreja, viranomaisia ja asianajajia Nygårdin vastaisissa jutuissa. Asiasta kerrotaan tarkemmin tässä Bicklen HS:lle antamassa haastattelussa.

Nygårdin asianajajien mukaan Nygård pantaisiin tiukkaan valvontaan Winnipegin asunnossaan, eikä hänen pakenemistaan ole syytä pelätä. Nygårdia ympäröivä seksirikosjuttu on ollut julkisuudessa jo vuoden ajan, eikä hän sinä aikana jättänyt Kanadaa.

Peter Nygårdin muotiliikkeen ikkuna oli yritetty rikkoa Winnipegissä viime joulukuussa.­

Erillisessä siviilioikeudellisessa ryhmäkanteessa, jonka ensimmäinen versio nostettiin viime vuoden helmikuussa, 57 naista on väittänyt Nygårdia erilaisista seksirikoksista. Monet naiset ovat kertoneet olleensa alaikäisiä, kun Nygård väitetysti raiskasi heidät.

Nygård on tiedottajansa ja asianajajansa välityksellä kiistänyt kaikki häntä vastaan esitetyt syytökset.

”Nygård vakuuttaa syyttömyyttään ja aikoo puolustaa itseään ponnekkaasti oikeudessa”, Nygårdin tiedottaja kertoi HS:lle torstaina.

Tiedottajan mukaan Nygård ei anna haastatteluja. HS on esittänyt hänelle useita haastattelupyyntöjä viime vuoden aikana. Hän ei ole puhunut myöskään kanadalaiselle tai kansainväliselle medialle seksirikossyytöksistä.

Piirros Peter Nygårdista Kanadan Winnipegissä pidetystä oikeusistunnosta 6. tammikuuta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat