Estonia-dokumentin tekijät saivat vapauttavan tuomion vuonna 1994 uponneen laivan hautarauhan rikkomisesta - Ulkomaat | HS.fi

Estonia-dokumentin tekijät saivat vapauttavan tuomion vuonna 1994 uponneen laivan hautarauhan rikkomisesta

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vuonna 1994 uponneen Estonian hautarauhan rikkomista on käsitelty oikeudessa.

Dokumentaristi Henrik Evertssonin johtama ryhmä lähetti sukellusrobotin hylylle syksyllä 2019.­

8.2. 12:00 | Päivitetty 8.2. 12:18

Tukholma

Kohutun Estonia-dokumentin tekijät eivät rikkoneet uponneen laivan hautarauhaa elokuvan kuvauksia tehdessään, päätti Göteborgin käräjäoikeus maanantaina.

Syyttäjä vaati dokumentin ohjaajalle Henrik Evertssonille ja vedenalaisesta kuvauksesta vastanneelle Linus Anderssonille ehdollista vankeustuomiota ja päiväsakkoja. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vuonna 1994 uponneen Estonian hautarauhan rikkomista on käsitelty oikeudessa.

Käräjäoikeuden mukaan ratkaisevaa tapauksessa oli se, että kuvausryhmä liikkui kansainvälisillä vesillä aluksella, joka matkusti Saksan lipun alla. Saksa ei ole allekirjoittanut kansainvälistä sopimusta Estonian hautarauhasta toisin kuin Ruotsi, Suomi ja Viro.

Syyskuussa 2019 tehdyllä matkalla Evertsson ja Andersson laskivat mereen sukellusrobotin, joka kuvasi videomateriaalia hylystä. Video oli osa Evertssonin ohjaamaa dokumenttielokuvaa Estonia – Mullistava löytö.

Sukellusrobotti tallensi videolle Estonian kyljessä olleen reiän, joka herätti suurta huomiota dokumentin julkaisun jälkeen. Dokumentissa esitettyjen tietojen seurauksena Viron, Suomen ja Ruotsin viranomaiset sopivat kartoittavansa mahdollista tarvetta jatkotutkimuksille.

Ruotsissa hautarauhalakia ollaan muuttamassa siten, että tutkimussukellukset hylylle olisivat mahdollisia.

Syytettyjen puolustuksen mukaan ryhmä on tehnyt tärkeää journalistista työtä lisätiedon hankkimiseksi.

”Tämä oli ilmiselvästi anteeksiannettava teko, johon ryhdyttiin ilmaisun- ja informaationvapauden vuoksi”, perusteli kaksikon asianajaja Johan Eriksson aiemmin käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan Evertsson ja Andersson rikkoivat Ruotsin allekirjoittamaa ja lainsäädäntöönsä sisällyttämää sopimusta Estonian hautarauhasta, olivatpa motiivit kuinka ylevät tahansa.

”Rikosoikeudellisessa maailmassamme asiat ovat joko sallittuja tai kiellettyjä. Jos kyseessä on ollut hyvä tarkoitus, käräjäoikeus voi siinä tapauksessa ottaa sen huomioon määrätessään rangaistusta”, perusteli syyttäjä Helene Gestrin.

Ohjaaja Henrik Evertssonin dokumentti palkittiin Ruotsissa Suurella journalistipalkinnolla. Dokumentti on saanut myös kritiikkiä siitä, että materiaalia on valittu tarkoitushakuisesti.

HS haastatteli ohjaaja Evertssonia dokumentin ilmestymisen jälkeen.

Voit lukea jutun tästä: Kun Henrik Evertsson lähti kuvaamaan Estonian hylkyä, suomalaiset odottivat uppoamispaikalla – ”Joku oli antanut poliisille vihjeen”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat