Tutkimus: Lähes viidennes aikuisten kuolemista koko maailmassa johtuu fossiilisten poltto­aineiden aiheuttamista saasteista - Ulkomaat | HS.fi

Tutkimus: Lähes viidennes aikuisten kuolemista koko maailmassa johtuu fossiilisten poltto­aineiden aiheuttamista saasteista

Ilmansaasteet lyhentävät eurooppalaisten elinikää keskimäärin kahdeksalla kuukaudella. Kiinalaisten elinikä lyhenee niiden takia yli neljällä vuodella.

Katukuvaa Bangladeshin Dhakasta. Fossiilisten polttoaineiden aiheuttamia ilmansaasteisiin liittyviä kuolemia esiintyy eniten Aasiassa.­

9.2. 15:47 | Päivitetty 9.2. 16:24

Fossiilisten polttoaineiden aiheuttamat saasteet aiheuttivat yli kahdeksan miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuonna 2018, sanoo yliopistotutkijoiden tuore tutkimus. Luku on lähes viidennes aikuisten kuolleisuudesta koko maailmassa.

Puolet näistä kuolemista tapahtui Kiinassa ja Intiassa, ja noin miljoona tapahtui Bangladeshissa, Indonesiassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Puolessa tusinassa Aasian valtioita palavan öljyn, kaasun ja hiilen aiheuttamat hiukkaset aiheuttivat vähintään neljänneksen kuolemista.

”Puhumme usein fossiilisten polttoaineiden ilmastohaitoista, mutta emme kiinnitä huomiota terveyshaittoihin”, sanoi ympäristöepidemiologian professori Joel Schwartz Harvardin yliopiston T. H. Chanin kansanterveyden instituutista. Schwartz on yksi tiistaina julkaistun raportin tekijöistä.

Miljoonia ennenaikaisia kuolemia voisi välttää, ja Schwartzin mukaan tämän mahdollisuuden pitäisi olla päättäjille tarpeeksi painava lisäperustelu rajoittaa kasvihuonekaasujen päästöjä ja siirtää koko maailman painopistettä kohti puhtaampaa energiatuotantoa.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ilmansaasteet lyhentävät elinikää keskimäärin kahdella vuodella.

Tilanne on pahin Aasian maissa. Kiinassa ilmansaasteet lyhentävät elinikää 4,1 vuodella, Intiassa 3,9 vuodella ja Pakistanissa 3,8 vuodella. Tietyillä alueilla näissä maissa eliniänodote voi olla saasteiden takia jopa kaksi kertaa keskiarvoa lyhyempi.

Euroopassa tilanne on parempi. Ilmansaasteet lyhentävät eurooppalaisten elinikää keskimäärin kahdeksalla kuukaudella.

Uusi tutkimus osoittaa, että fossiilisten polttoaineiden aiheuttamiin ilmansaasteisiin kuolee noin kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin aiemmin on arvioitu. Tutkimus julkaistiin Environmental Research -tiedejulkaisussa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ilmansaasteisiin kuolee noin seitsemän miljoonaa ihmistä vuodessa. Heistä 4,2 miljoonaa kuolee WHO:n mukaan ulkoilman ilmansaasteisiin. Osapuilleen samat luvut esittää maailman kattavin tutkimus ihmisten kuolemansyistä, Global Burden of Disease -tutkimus.

Molemmat arviot perustuvat satelliittidataan ja maanpinnan havaintoihin. Ne eivät kuitenkaan pysty määrittelemään, mikä saaste tulee mistäkin ja mikä osuus on esimerkiksi pölyllä ja maasto- tai metsäpaloilla, sanoo Harvardin yliopiston ilmaston ja kemian asiantuntija Loretta Mickley, joka on yksi uuden raportin kirjoittajista. Hänen mukaansa satelliittidatalla näkee vain paloja koko palapelistä.

Mickley ja hänen kollegansa rakensivat ilmastokemiallisen 3d-mallin, joka jakaa maapallon 3 000 neliökilometrin osiin. Lisäämällä osiin muualta koottua dataa pystyttiin selvittämään tarkemmin, mitkä tekijät vaikuttavat missäkin.

Aiemmat laskelmat ovat aliarvioineet vaikutuksia, joten tarvittiin uudenlainen malli.

Kun vertaa muihin kuolemansyihin, ilmansaasteisiin kuolee joka vuosi 19 kertaa enemmän ihmisiä kuin malariaan, yhdeksän kertaa enemmän kuin aidsiin ja kolme kertaa enemmän kuin alkoholiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat