Maoripoliitikko heitettiin ulos Uuden-Seelannin parlamentista: Piti ”kolonialistiseksi hirtto­silmukaksi” kutsumansa kravatin sijaan perinne­korua - Ulkomaat | HS.fi

Maoripoliitikko heitettiin ulos Uuden-Seelannin parlamentista: Piti ”kolonialistiseksi hirtto­silmukaksi” kutsumansa kravatin sijaan perinne­korua

Kravattikiistaan on ottanut kantaa jo Uuden-Seelannin pääministeri. Hänen mukaansa parlamentilla olisi tärkeämpääkin väiteltävää.

Rawiri Waititi puhui tiedotusvälineiden edustajille Uuden-Seelannin parlamenttikauden avajaisissa viime marraskuussa.­

9.2. 18:48

Uuden-Seelannin alkuperäiskansa maorien puolueen toinen puheenjohtaja Rawiri Waititi heitettiin ulos parlamentin istuntosalista eli omalta työpaikaltaan, sillä hänellä ei ollut kravattia. Kravatin sijaan Waititilla oli kaulassaan maorien perinnekoru.

Asiasta kertovat esimerkiksi NZ Herald ja The Guardian.

Kiista liittyy Uuden-Seelannin parlamentin pukeutumiskoodiin, jonka puhemies Trevor Mallard määräsi pidettäväksi voimassa, vaikka osa toivoi rennompaa pukeutumista. Pukeutumiskoodiin kuuluu miehillä pikkutakki ja kravatti. Maoripuolueen toinen puheenjohtaja Debbie Ngarewa-Packer otti kravatin käyttöön.

Yksi kravattipakon vastustajista on Waititi. Hän on aiemmin kutsunut kravattia ”kolonialistiseksi hirttosilmukaksi”. Myös parlamentin vihreät ovat kannattaneet tiukkana pitämänsä pukukoodin höllentämistä.

Uuden-Seelannin parlamentti aloitti työnsä marraskuun lopulla. Kun keskustelu pukeutumiskoodista käynnistyi, puhemies Mallard pyysi edustajia ottamaan yhteyttä ja kertomaan ajatuksistaan. Mallardin mukaan valtaosa häneen yhteydessä olleista edustajista kannatti pukeutumissääntöjen pitämistä ennallaan, eli kravattipakon jatkamista.

Tiistaina Rawiri Waititi yritti saada puhemies Mallardilta puheenvuoron parlamentin puhujanpöntössä. Mallard huomautti, että Waititi on päättänyt jättää noudattamatta pukeutumiskoodia, eikä näin ollen pääse pitämään puheenvuoroa. Kun Waititi tästä huolimatta jatkoi puhumista, Mallard määräsi hänet ulos istuntosalista.

”Ei kyse ole kravateista vaan kulttuuri-identiteetistä”, Waititi sanoi marssiessaan ulos.

Maoreille perinteinen kaulakoru eli hei tiki on keskeinen osa kulttuuria. Hei tiki on arvoesine, joka kulkee usein suvussa perintönä. Maorien perimätiedon mukaan hei tiki muodostaa yhteyden esivanhempiin ja sen kantaminen voi tuoda hedelmällisyyttä.

Istuntosalin ulkopuolella Waititi perusteli paikalliselle medialle, että hänen pukeutumisensa on maorikulttuurin mukaista bisnespukeutumista ja puhemiehen käytös kohtuutonta.

Myös Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on ottanut kravattikiistaan kantaa. Adrern on sanonut, ettei henkilökohtaisesti vastusta sitä, että parlamentissa oltaisiin ilman kravattia, mutta parlamentilla olisi tärkeämpääkin väiteltävää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat