Yhdysvaltain senaatti päätti, että Trumpin virkarikos­oikeudenkäynti on perustuslain mukainen – yksi republikaani muutti mieltään - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvaltain senaatti päätti, että Trumpin virkarikos­oikeudenkäynti on perustuslain mukainen – yksi republikaani muutti mieltään

Oikeudenkäynti jatkuu keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

9.2. 19:02 | Päivitetty 10.2. 8:52

Washington

Oikeudenkäynti Yhdysvaltain entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan on alkanut Yhdysvaltain senaatissa. Trumpia syytetään kapinaan kiihottamisesta. Hänen kannattajansa valtasivat loppiaisena väkivalloin Yhdysvaltain kongressin ja keskeyttivät presidentinvaalien tuloksen vahvistamisen tuntien ajaksi. Viisi ihmistä kuoli.

Bill Cassidy­

Tiistain istunnon päätteeksi senaatti äänesti siitä, onko entisen presidentin oikeudenkäynti perustuslain mukainen. 56 senaattoria äänesti perustuslaillisuuden puolesta ja 44 sitä vastaan. Puolesta äänestäneitä oli yksi enemmän kuin viime viikolla. Mieltään muutti Louisianan republikaanisenaattori Bill Cassidy.

Trump on kolmas valtakunnanoikeuteen joutunut presidentti Yhdysvaltain historiassa. Ensimmäistä kertaa oikeudenkäynti käydään presidenttikauden jo päätyttyä. Trumpin puolustus väitti, että tämä on perustuslain vastaista, koska entistä presidenttiä ei voida enää tuomita viralta. Sen mukaan virkasyyte loukkaa lisäksi Trumpin perustuslaillista oikeutta sananvapauteen.

Puolustus vaati siksi virkasyytteen välitöntä hylkäämistä. Koska vaatimus hylättiin, oikeudenkäynti jatkuu keskiviikkona kello 19 Suomen aikaa.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump.­

Lue myös: HS vastaa keskeisiin kysymyksiin oikeuden­käynnistä

Pääsyyttäjänä toimiva edustajainhuoneen demokraattijäsen Jamie Raskin on entinen perustuslakiin erikoistunut oikeustieteen professori. Hänen mukaansa puolustus yritti pysäyttää oikeudenkäynnin ennen todisteiden kuulemista.

Jamie Raskin Yhdysvaltain senaatissa tiistaina.­

”Syytteemme perustuu kylmille, koville faktoille”, Raskin sanoi.

”Trump on lähettänyt asianajajansa tänne estääkseen senaattia kuulemasta faktoja.”

Raskinin mukaan puolustuksen kanta oikeudenkäynnin perustuslain vastaisuudesta tarkoittaisi, ettei presidentin valtaa rajoittaisi tämän presidenttikauden viimeisinä viikkoina mikään.

”Kuka tahansa ymmärtää, miten vaarallista se olisi”, Raskin sanoi oikeudenkäynnin aluksi.

Syyttäjät perustelivat kantaansa perustuslain tekstillä, Yhdysvaltain perustajien kirjoituksilla ja ennakkotapauksilla. Entisen presidentin virkarikosoikeudenkäynti on ennennäkemätön, mutta vuonna 1876 sotaministeri William Belknap erosi tehtävästään, kun häntä vastaan oltiin nostamassa virkasyyte. Virkasyyte nostettiin silti ja senaatti piti oikeudenkäynnin, jossa Belknap vapautettiin syytteistä.

Faktojen lisäksi demokraatit vetosivat tunteisiin. Syyttäjät aloittivat oikeudenkäynnin näyttämällä videokoosteen loppiaisen tapahtumista.

Syyttäjien osuus päättyi Raskinin tunteelliseen puheenvuoroon loppiaisen tapahtumista. Raskin kertoi, että oli silloin kutsunut tyttärensä ja vävynsä kongressiin seuraamaan vaalituloksen vahvistamista.

Perheen keskimmäisen pojan hautajaisia oli vietetty edellisenä päivänä. Tytär ja vävy olivat kuulleet Trumpin koolle kutsumasta mielenosoituksesta ja olivat etukäteen kysyneet, olisiko Capitol-kukkulalla turvallista.

”Tietenkin on. Se on Capitol”, Raskin kertoi vastanneensa.

Kun mellakoitsijat valtasivat kongressin, tytär ja vävy joutuivat muiden mukana piiloutumaan tunkeutujilta ja olivat Raskinin mukaan pelänneet kuolevansa. Tapahtumien jälkeen Raskin oli vakuuttanut nuorille, ettei vastaavaa tule tapahtumaan enää koskaan. Mutta tytär vastasi, ettei halua ikinä palata kongressiin.

Tästä kertoessaan Raskin puhkesi kyyneliin.

”Tämä ei voi olla Amerikan tulevaisuus.”

Oikeudenkäynnin lopputulos on etukäteen käytännössä varma. Senaatin odotetaan vapauttavat Trumpin syytteistä. Niinpä demokraatit yrittävät oikeudenkäynnillä ennen muuta saada kansan puolelleen.

Ensimmäisenä puhunut Trumpin puolustusasianaja Bruce Castor sen sijaan vaikutti pelaavan aikaa. Castorin puheenvuoro oli sekava ja polveileva. Siitä oli vaikea erottaa lainopillisia argumentteja.

Trumpia tämän ensimmäisessä virkarikosoikeudenkäynnissä puolustanut Alan Dershowitz kritisoi Castorin puheenvuoroa konservatiivisella Newsmax-kanavalla.

”Minulla ei ole aavistustakaan, mitä hän tekee”, Dershowitz sanoi.

Toinen puolustusasianajaja David Schoen väitti oikeudenkäyntiä poliittiseksi. Hän syytti demokraatteja pelottelusta ja radikaalista perustuslain tulkinnasta, joka mahdollistaisi kenen tahansa virkamiehen syyttämisen virkarikoksesta milloin tahansa.

Trumpin puolustusasianajaja David Schoen.­

”Tämä oikeudenkäynti repii maamme kahtia tavalla, jonka olemme ehkä nähneet vain kerran aiemmin historiassa”, Schoen viittasi 1800-luvulla käytyyn sisällissotaan.

Hänen mukaansa perustuslaissa puhutaan presidentin tuomitsemisesta. Koska Trump ei ole enää presidentti, tätä ei voida Schoenin mukaan tuomita.

Myös puolustuksen puheenvuoro näytti päättyvän liikutukseen. Schoenin ääni särkyi, kun hän luki lopuksi Abraham Lincolnin lempirunon.

Lue myös kirjeenvaihtajan kommentti: Yllyttikö Trump kannattajansa valtaamaan kongressin? Valtaajat ainakin uskoivat niin

Keskiviikosta alkaen syyttäjillä ja puolustuksella on kummallakin 16 tuntia aikaa perustella kantansa. Todistajien kutsumisesta äänestetään erikseen. Oikeudenkäynti voi olla ohi alle viikossa.

Trump itse on kieltäytynyt todistamasta. Politico-lehden mukaan hän on valmistautunut oikeudenkäyntiin suunnittelemalla paluutaan parrasvaloihin. Hän ei ole huolissaan lopputuloksesta.

”Juuri nyt Trump ajattelee, että hänellä on 45 ääntä ja hän voi keskittyä golfaamiseen ja olemaan tekemättä mitään”, Trumpin avustaja kertoi nimettömästi lehdelle.

Donald Trump kuvattuna golfkentällä 8. helmikuuta.­

Tuomioon tarvittaisiin senaattoreiden kahden kolmasosan enemmistö, ja on äärimmäisen epätodennäköistä, että niin moni republikaani kääntyisi Trumpia vastaan.

The Washington Post -lehden haastatteleman Trumpin tiedottajan Jason Millerin mukaan Trump on oikeudenkäynnin alla kuitenkin ollut säännöllisessä yhteydessä osaan senaatin republikaaneista ja keskustellut asianajajiensa kanssa päivittäin.

”Trump vapautetaan syytteistä ensi viikolla”, Miller sanoi haastattelussa.

Hänen mukaansa Trump aikoo katsoa oikeudenkäyntiä televisiosta ”jossakin vaiheessa”.

Istuva presidentti Joe Biden pysyttelee etäällä edeltäjänsä oikeudenkäynnistä. Bidenin kerrotaan keskittyvän lainsäädännön edistämiseen, ennen kaikkea uuteen talouden elvytyspakettiin.

”Presidentti kertoisi teille, että pidämme hänet kiireisenä ja hänen aikataulunsa on tällä viikolla täysi”, Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki sanoi maanantaina.

”Hän jättää valtakunnanoikeuden prosessin, mekaniikan ja tahdin kongressin jäsenille.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat