Kaksi valko­venäläistä miestä on viettänyt Ruotsin Minskin-lähetystössä jo viisi kuukautta - Ulkomaat | HS.fi

Kaksi valko­venäläistä miestä on viettänyt Ruotsin Minskin-lähetystössä jo viisi kuukautta

Isä ja poika hankkiutuivat lähetystön alueelle syyskuussa. Lähetystön ulkopuolella heitä saattaa uhata pitkä vankeustuomio.

Presidentti Aljaksandr Lukašenkan vastainen mielenosoitus viime syyskuussa Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä.­

10.2. 11:40

Valkovenäläinen isä ja poika ovat viettäneet jo viisi kuukautta Ruotsin Minskin-suurlähetystön hoteissa, kertoo uutistoimisto AFP, jonka mukaan miehistä on tulossa Ruotsille ”diplomaattinen päänsärky”.

Ruotsin ulkoministeriöstä vahvistettiin tilanne viimeksi tiistaina. Viime viikonloppuna asiaa päivittivät uutistoimisto TT ja Ruotsin radio.

Vitali ja Vladislav Kuznetšiki pyrkivät Ruotsin suurlähetystöön syyskuussa, kun Valko-Venäjällä oli puhjennut mielenosoituksia presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastaan. Itsevaltainen Lukašenka oli voittanut elokuussa jatkokauden vilpillisissä presidentinvaaleissa.

Miehet yrittivät hakea lähetystöstä turvapaikkaa. Koska etuovi oli lukittuna, he kiipesivät aidan yli lähetystön pihalle.

Valkovenäläisten viestimien mukaan Valko-Venäjän viranomaiset tutkivat isä ja poika Kuznetšikia liittyen syyskuun mielenosoituksiin Vitebskin kaupungissa.

Viranomaiset ilmeisesti epäilevät miehiä osallisuudesta mielenosoittajien ja mellakkapoliisin yhteenottoon. Heitä uhkaa enimmillään kuuden vuoden vankeus.

Ruotsin ulkoministeriö yrittää ratkaista miesten tilanteen matalalla profiililla. Tällä hetkellä Kuznetšikit jakavat huoneen suurlähetystössä.

Yksi ratkaisu voisi olla, että miehet pääsevät ruotsalaisdiplomaattien saattamina Puolan tai Liettuan rajalle.

Ilman Valko-Venäjältä saatuja turvatakuita Ruotsi tuskin karkottaa miehiä lähetystön tiloista.

”Siitä voisi seurata ankaraa arvostelua täällä Ruotsissa”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Östgruppenin johtaja Martin Uggla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat