Kim Jong-un räyhäsi hallitukselleen ja erotti vain kuukauden virassaan olleen ministerin – valtion tv-kanavan uutisvideo näyttää tapahtumat - Ulkomaat | HS.fi

Kim Jong-un räyhäsi hallitukselleen ja erotti vain kuukauden virassaan olleen ministerin – valtion tv-kanavan uutisvideo näyttää tapahtumat

Kim Jong-unin mielestä hallituksen taloussuunnitelma ei ole riittävän innovatiivinen.

12.2. 12:47 | Päivitetty 12.2. 15:18

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on arvostellut hallitustaan kovin sanoin hallitsevan puolueen nelipäiväisen kokouksen päätteeksi. Kim myös erotti valtiovarainministerinsä, joka nimitettiin virkaansa tammikuussa. Asiasta kertoo valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Valtion television lähetyksessä Kim Jong-un nähtiin ”huutamassa, osoittelemassa sormella ja paukuttamassa puhujanpönttöä” puhuessaan kokouksessa. Ote lähetyksestä on katsottavissa tämän artikkelin yhteydessä.

Viime kuussa julkistettiin puolueen viisivuotinen taloussuunnitelma. Kim Jong-un syytti hallitusta siitä, ettei suunnitelmassa ollut riittävän isoja muutoksia aiempiin viisivuotissuunnitelmiin verrattuna. Nämä aiemmatkin ovat ”epäonnistuneet surkeasti lähes jokaisella osa-alueella”.

Suunnitelmasta puuttuivat ”innovatiiviset näkökulmat ja selkeät toimenpiteet”.

Kim Jong-un osallistui puoluekokoukseen. Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA julkaisi kuvan 12. helmikuuta.­

Kim Jong-unin tiukkasävyiset puheet ovat jatkoa maan poikkeuksellisen rehelliselle arviolle siitä, ettei taloudella menee niin hyvin kuin Pohjois-Korea on halunnut uskotella.

Elokuussa Kim Jong-un ilmoitti keskuskomitealle kutsuvansa puolueen harvinaiseen kongressiin, joka järjestettiin tammikuussa. Keskuskomitean kokouksessa todettiin, että talouden parantamista koskevat tavoitteet ovat pahasti jäljessä eikä elintaso ole parantunut.

Talousvaikeuksiin ovat vaikuttaneet muun muassa maalle ydinaseiden kehittämisestä määrätyt YK-pakotteet sekä koronaviruspandemian aiheuttama heikentynyt kaupankäynti Kiinan kanssa.

Uutistoimisto AP:n mukaan asiantuntijat arvioivat ongelmien olevan niin pahoja, että ne saattaisivat aiheuttaa maan kansalaisissa paniikkia ja levottomuutta. Ongelmien takia Pohjois-Korean on ollut pakko myöntää julkisesti, etteivät aiemmat suunnitelmat ole toimineet riittävästi. Kim Jong-un on ilmeisesti päättänyt myöntää virheet, mutta syyttää niistä muita.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat