”Poliittisesti motivoitu, vasemmiston käynnistämä noita­vaino”, Trumpin puolustus käytti vain kolme tuntia sille varatusta puhe­ajasta – Senaatti saattaa äänestää tuomiosta jo lauantaina - Ulkomaat | HS.fi

”Poliittisesti motivoitu, vasemmiston käynnistämä noita­vaino”, Trumpin puolustus käytti vain kolme tuntia sille varatusta puhe­ajasta – Senaatti saattaa äänestää tuomiosta jo lauantaina

Virkarikosoikeudenkäynti on edennyt odotettua nopeammin. Senaatti saattaa äänestää Trumpin tuomiosta jo lauantaina.

12.2. 18:54 | Päivitetty 13.2. 10:23

Washington / Helsinki

Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä oli perjantaina puolustuksen puheenvuoro. Trumpin asianajajat käyttivät puolustukseen vain kolme tuntia heille varatusta 16 tunnista. Sen jälkeen oli senaattorien vuoro esittää kysymyksiä, joihin syyttäjät ja puolustus vastasivat

Trumpia syytetään kapinaan kiihottamisesta, koska hänen kannattajansa valtasivat 6. tammikuuta Yhdysvaltain kongressin ja keskeyttivät vaalituloksen vahvistamisen. Hän on Yhdysvaltain historian ainoa presidentti, joka on virkarikossyytteessä jo toista kertaa.

Trumpin puolustusasiantuntijat pyrkivät osoittamaan, että virkasyytteessä on kyse ainoastaan demokraattien poliittisesta pelistä. He väittivät syytettä hätiköidyksi ja perustuslain vastaiseksi. Heidän mukaansa Trump on aina vastustanut väkivaltaa. Jos hänet tuomittaisiin, se rajoittaisi puolustuksen mukaan sananvapautta.

”Historia muistaa tämän häpeällisen yrityksen demokraattipuolueen tahallisena yrityksenä tahrata ja sensuroida ei vain presidentti Trump, vaan 75 miljoonaa amerikkalaista jotka äänestivät häntä”, Trumpin puolustusasianajaja Michael van der Veen sanoi.

Puolustusasianajaja Michael van der Veen puhui Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä perjantaina.­

Van der Veen aloitti puheenvuoronsa kutsumalla virkarikosoikeudenkäyntiä ”poliittisesti motivoiduksi, vasemmiston käynnistämäksi noitavainoksi”. Van der Veenin mukaan virkarikosoikeudenkäynti ja se että sitä ylipäätään käydään, on ”perustuslaillista cancel-kulttuuria”.

”Tämä ei ole oikea aika tällaiselle kostokampanjoinnille vaan tänä aikana pitää ajatella kansankunnan yhtenäisyyttä ja etua”, van der Veen sanoi.

Asianajajat käyttivät perjantaina aikaa esittelemällä demokraattien julkisia esiintymisiä ja kyseenalaista retoriikkaa perustellakseen, ettei Trumpin retoriikka ole ollut sen kummempaa vaan poliittiset puheet ovat ylipäätään koventuneet.

”Säästäkää meidät tekopyhyydeltä”, van der Veen sanoi.

Esimerkkeinä käytetyt demokraattiedustajat kuuntelivat keskittyneinä, monet päätään pudistellen, kertoo uutiskanava CNN.

Asianajajat korostivat erityisesti, kuinka kuinka tiheästi demokraattiedustajat ovat käyttäneet sanaa ”fight”, joka tarkoittaa suomeksi taistelua tai taistelemista.

Trump käytti sanaa puheessaan loppiaisena, kun hän vaati kannattajiaan taistelemaan ja näyttämään voimansa vaalituloksen kumoamiseksi.

Loppiaisena 6. tammikuuta kongressirakennuksen valtauksen yhteydessä kuoli viisi ihmistä. Poliisi ampui yhden valtaajista kuoliaaksi, ja yksi poliisi kuoli mellakoitsijoiden käsissä. Keskiviikkona alkaneessa virkarikosoikeudenkäynnissä syyttäjät pyrkivät muistuttamaan, että olisi voinut käydä vielä paljon pahemmin – ja heidän mukaansa vastuu on Trumpin.

Syyttäjien mukaan Trump ei ole osoittanut tapahtuneen jälkeen minkäänlaista katumusta. Syyttäjät ovat käyneet tarkasti läpi paitsi Trumpin puheen, jonka hän piti ennen kongressirakennuksen valtausta sekä Trumpin vanhoja puheita jo ensimmäisen presidentinvaalikampanjan ajalta osoittaakseen, että Trump on systemaattisesti ja tietoisesti kannustanut kannattajiaan väkivaltaan.

Trumpin puolustuksen keskeinen argumentti on se, ettei Trumpin suorasta vastuusta kongressitalon tapahtumiin ole näyttöä tai ainakaan riittäviä todisteita.

Sen jälkeen, kun puolustusasianajat päättivät osuutensa, senaattorit saavat esittää kysymyksiä. Ensimmäisinä demokraatit Chuck Schumer ja Dianne Feinstein kysyivät syyttäjiltä, olisiko kongressin valtausta tapahtunut ilman Trumpin toimia.

Syyttäjä, demokraattien kongressiedustaja Joaquin Castro argumentoi, ettei olisi. Tapahtumien pohjana olivat Trumpin väitteet siitä, että vaalitulos oli väärennetty. Hänen Washingtoniin kutsumansa kannattajat olivat raivoissaan, koska ajattelivat, että heiltä oli viety äänioikeus, Castro sanoi.

”Valtaaja valtaajan jälkeen sanoi seuraavansa Trumpin käskyjä.”

Republikaanisenaattorit Lisa Murkowski ja Susan Collins pyysivät Trumpin asianajajia avaamaan mahdollisimman yksityiskohtaisesti, milloin Trump kuuli hyökkäyksestä kongressiin ja mitä hän teki sen pysäyttämiseksi. Murkowski ja Collins edustavat republikaanien maltillista laitaa. He saattavat äänestää Trumpin tuomion puolesta.

Asianajaja van der Veenin mukaan he eivät tiedä, mitä Trump teki ja milloin, koska virkasyyteprosessi on ollut hätiköity eivätkä syyttäjät tutkineet asiaa kunnolla.

Valtaus oli maailmanlaajuinen uutinen. Julkisesti Trump ei tehnyt mitään ennen kuin noin kaksi tuntia sen alkamisen jälkeen, jolloin hän Twitterissä pyysi kannattajiaan lähtemään kotiin.

Myöhemmässä vastauksessa van der Veen väitti, ettei Trump olisi missään vaiheessa tiennyt varapresidentti Mike Pencen olleen vaarassa. Pence evakuoitiin kongressista suunnilleen samaan aikaan, kun senaattori Tommy Tuberville kertoi puhuneensa Trumpin kanssa puhelimessa ja maininneensa evakuoinnista tälle.

Monet kysymyksistä olivat johdattelevia ja muistuttivat siitä, ettei tuomaristo ole puolueeton vaan koostuu poliitikoista.

Oikeudenkäynti jatkuu lauantaina kello 17 Suomen aikaa. Toistaiseksi todistajia ei ole kutsuttu. Luvassa ovat ainakin loppupuheenvuorot, joille on varattu neljä tuntia. On mahdollista, että myös tuomiosta äänestetään jo lauantaina.

Tuomioon vaaditaan, että kaksi kolmannesta senaatin edustajista kannattaa tuomitsemista. Jos Trump tuomitaan, senaatti voi vielä sen jälkeen äänestää siitäkin, että Trump määrätään kelvottomaksi hakemaan jatkossa mihinkään liittovaltion virkaan. Tähän tarvitaan yksinkertainen enemmistö eli yli puolet senaatin äänistä.

Perjantain istunnon päätteeksi senaatti esitti kongressin korkeinta kunniamerkkiä poliisi Eugene Goodmanille, jonka rohkea ja neuvokas toiminta loppiaisena saattoi pelastaa poliitikot joutumasta valtaajien käsiin.

Donald Trumpin puolustusasianajajat Bruce Castor ja Michael van der Veen saapuivat Yhdysvaltain senaattiin Capitol-kukkulalla perjantaina 12. helmikuuta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat