”Se oli venäläistä byrokratiaa absurdeimmassa muodossaan” – Navalnyi-protesteissa pidätetty pariskunta kertoo kokemuksestaan HS:lle - Ulkomaat | HS.fi

”Se oli venäläistä byrokratiaa absurdeimmassa muodossaan” – Navalnyi-protesteissa pidätetty pariskunta kertoo kokemuksestaan HS:lle

Poliisi otti moskovalaiset Azanovit kiinni Navalnyin vapauttamista vaativan mielenosoituksen yhteydessä. Kumpikin sanoo poliisin kirjoittaneen tapahtuneesta totuudenvastaiset pöytäkirjat.

Jegor Azanov ja Jekaterina Azanova opettavat työkseen meditaatiota. He päättivät lähteä mielenosoitukseen, vaikka eivät varsinaisesti kannata Aleksei Navalnyita.­

13.2. 2:00 | Päivitetty 13.2. 11:56

Moskova

Tammikuun viimeisenä päivänä moskovalaiset Jekaterina Azanova ja Jegor Azanov oppivat uutta omasta maastaan.

Kymmenissä venäläiskaupungeissa järjestettiin silloin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyita tukevia mielenosoituksia. Azanovien pariskuntakin lähti Moskovassa kadulle.

Poliisi otti molemmat kiinni. Kun heidät tuntien jälkeen päästettiin vapaaksi, kumpikin kertoo saaneensa poliisilta valheelliset raportit tapahtumien kulusta. Niiden perusteella heille annettiin myöhemmin sakkotuomiot.

”Opetamme meditaatiota, ja tämä oli meille todellinen testi: pystymmekö käyttäytymään inhimillisesti ihmisarvoa alentavassa tilanteessa?” Azanova sanoo perheen olohuoneessa Moskovassa.

Venäjällä on järjestetty kaksi laajaa mielenosoitusaaltoa sen jälkeen kun Navalnyi palasi tammikuun puolessavälissä Berliinistä Moskovaan. Hän oli Saksassa toipumassa novitšok-hermomyrkyllä tehdystä murhayrityksestä. Hänet pidätettiin rajalla ja tuomittiin helmikuussa vankeuteen.

Ensimmäiseen mielenosoitukseen 23. tammikuuta osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä yli sadassa kaupungissa. Moskovan keskustaan Puškininaukiolle ja sen ympäristöön kokoontui ainakin 40 000 mielenosoittajaa.

Seuraava mielenosoitus järjestettiin sunnuntaina 31. tammikuuta. Sitä varten poliisit eristivät käytännössä valtaosan Moskovan keskustaa estääkseen mielenosoittajia kokoontumasta yhteen paikkaan. Useita metroasemia suljettiin.

Azanovit tiesivät ydinkeskustan eristämisestä, joten he suuntasivat Suharevskaja-aukiolle keskustan reunalle.

Pariskunta oli joskus osallistunut viranomaisten sallimiin mielenosoituksiin ja käynyt edellisellä viikolla Puškininaukiolla ennen protestin alkua, mutta mielenosoittajina he olivat omien sanojensa mukaan aloittelijoita.

He eivät myöskään ole varsinaisesti Navalnyin kannattajia.

”En haluaisi hänen edustavan ääntäni. Viimeaikaiset tapahtumat, hänen myrkytyksensä ja tuomitsemisensa näyttivät minusta epäreiluilta. Ei ihmisiä niin saa kohdella”, Azanova sanoo.

Suharevskaja on pienehkö aukio, jonka katu jakaa kahteen osaan. Navalnyin lähipiiri oli ilmoittanut sen yhdeksi mielenosoituspaikaksi aivan viime hetkellä.

Puolilta päivin Azanovien saapuessa paikalle siellä oli joitakin satoja rauhallisia mielenosoittajia, jotka väistivät joukosta ihmisiä silloin tällöin noukkivia mellakkapoliiseja.

Azanovit kertovat päättäneensä pian jatkaa matkaa. He kulkivat pieniä sivukatuja Akateemikko Saharovin valtakadulle, jossa he yhden aikaan erosivat. Azanov jatkoi toiseen ilmoitettuun mielenosoituspaikkaan Krasnyje vorotalle, ja Azanova tilasi taksin lähteäkseen hakemaan lapset isovanhemmilta.

Hänen mukaansa valtakadulla oli hiljaista, mutta taksi pysähtyi vähän matkan päähän. Hänen kiiruhtaessaan sen luo joku huusi ”neiti”. Kansalliskaartin edustaja ilmoitti, että Azanova on otettu kiinni. Hän ehti lähettää miehelleen viestin ennen kuin puhelin takavarikoitiin.

Azanov löysi isommat mielenosoittajajoukot. Noin neljä tuntia myöhemmin hän päätti lähteä kotiin. Vähän matkan päässä poliisi otti hänet kiinni.

Asanovit eivät todellakaan olleet ainoita, sillä poliisit ottivat kahdessa mielenosoituksessa kiinni ainakin 10 000 ihmistä. Helmikuun alussa Navalnyin tuomiota vastustavissa protesteissa pidätettiin lisäksi pitkälti yli tuhat ihmistä.

Poliisit kantoivat mielenosoittajaa Moskovan keskustassa helmikuun alussa, kun ihmisiä kokoontui protestoimaan Aleksei Navalnyin aiemmin päivällä saamaa tuomiota. Tuomioistuin oli muuttanut Navalnyin ehdollisen tuomion ehdottomaksi. Jo alkuperäsitä tuomiota pidettiin poliittisena.­

Poliisit ovat myös ottaneet kiinni ennennäkemättömän määrän ihmisiä ”varotoimena” ennen protesteja.

”Haluan heti alkuun sanoa tärkeän varauman, jonka olisi hyvä olla mukana tekstissä: tällä kertaa tilastomme eivät ole kattavia”, sanoo pidätyksiä tilastoivan kansalaisjärjestön OVD-Infon analyytikko Grigori Durnovo puhelimitse.

Järjestön listalla ovat vain varmistetut kiinniotot. Nyt putkabusseista tuli niin paljon yhteydenottoja, ettei kaikkea tietoa ole saatu käytyä läpi.

Durnovo sanoo järjestön saaneen varmistettua 23. tammikuuta 4 051 kiinniottoa, joista 1 558 Moskovassa. Sunnuntaina 31. tammikuuta luvut olivat 5 754 ja 1 871. Oikeat luvut ovat hänen mukaansa suurempia.

”Koko meidän tarkkailuhistoriamme aikana näissä mielenosoituksissa poliisi on ottanut kiinni ennätysmäärät ihmisiä”, Durnovo sanoo.

Poliisit ottivat kiinni ja tuomioistuimet vangitsivat niin paljon ihmisiä kiinni, että sellit täyttyivät. Kuva on Saharovon pidätyskeskuksesta 4. helmikuuta.­

Määrät olivat niin suuria, ettei ihmisille ollut tilaa. Kun Moskovan poliisiasemat täyttyivät, putkabusseja alettiin ohjata Moskovan ulkopuolelle.

”Ihmisiä pidettiin busseissa tunteja ja jopa päiviä”, Durnovo sanoo.

Kiinni otetusta tehdään poliisiasemalla pöytäkirja osallistumisesta luvattomaan mielenosoitukseen. Jotkut pääsevät kotiin odottamaan oikeudenkäyntiä ja todennäköistä sakkoa. Toiset joutuvat pikaoikeudenkäyntiin, jossa he saavat usein 10–15 vuorokauden niin sanotun hallinnollisen vankeustuomion.

Näitä tuomioita jaettiin niin paljon, että sellit täyttyivät. Julkisuuteen tuli videoita, joista näkyi, että kahdeksan sängyn putkaan oli ahdettu kaksikymmentä ihmistä. Nurkassa oli avoin vessa, jossa tarpeet piti tehdä kyykyssä. Satoja vangittuja vietiin 80 kilometrin päässä Moskovasta sijaitsevan Saharovan luvattomien ulkomaalaisten pidätyskeskukseen, mutta sekin täyttyi.

Nyt näitä vangittuja alkaa päästä ulos. Viranomaiset ovat lisäksi avanneet kymmeniä rikostutkintoja, muun muassa liikenteen häiritsemisestä. Tuomiot voivat olla vuosien mittaisia.

Tammikuun viimeisen päivän mielenosoituksessa kiinniotettu Artjom Medvedev puhui toimittajille päästyään putkasta 5. helmikuuta. Moskovan sellien täytyttyä Medvedev oli tuotu Moskovan ulkopuolelle Saharovoon pidätyskeskukseen, joka on tarkoitettu maassa luvattomasti oleville ulkomaalaisille.­

Azanovit eivät vielä tienneet tästä. Azanova kertoo istuneensa poliisien taukopaikaksi tarkoitetussa bussissa puolitoista tuntia ennen kuin hänet siirrettiin putka-autoon. Se siirtyi keskustassa toiseen paikkaan, jossa poliisit keräsivät sen täyteen.

Noin neljältä heidät vietiin moskovalaiselle poliisiasemalle. Tutkittavaksi Azanova pääsi noin puoli kuudelta, siis samaan aikaan kuin poliisit ottivat Azanovin kiinni.

Azanovin putka-auto ajoi kaupungin ulkopuolelle, koska Moskovan poliisiasemat olivat jo täynnä.

”Siellä poliisi, jonka kanssa puhuin, sanoi, että mielenosoittajia tuotiin ensimmäistä kertaa hänen poliisiasemalleen. Hänestä se oli ihmeellistä ja kiinnostavaa”, Azanov kertoo.

”Minullekin se oli ensimmäinen kerta.”

Jegor Azanov esittelee puhelimestaan televisiokanava CNN:n julkaisemaa kuvaa, jossa poliisi on ottanut hänet kiinni 31. tammikuuta Moskovassa. Azanov korostaa nostaneensa heti poliisin kutsuttua häntä kätensä ylös ja kävelleensä itse putkabussiin.­

Alkoi pitkä odotus, jossa siis testattiin meditaatiota opettavan pariskunnan oppeja. Kiinni otettuja vietiin huoneesta toiseen puhutettaviksi.

”Se oli kauhean hidasta. Poliisit itsekin kärsivät siitä. Se oli venäläistä byrokratiaa absurdeimmassa ja väkevimmässä muodossaan”, Azanov sanoo.

Azanovan mukaan tilanne oli hankala. Koko ajan oli hälytystilassa mutta ei voinut kuin odottaa. He yrittivät pysyä rauhallisina, ja Azanov rauhoitteli muitakin. Hän päätti pysyä ystävällisenä ja myönteisenä.

Azanovien mukaan heitä ei kohdeltu missään vaiheessa julmasti. Julkisuuteen on tullut kuitenkin tietoja myös kiinni otettujen kaltoinkohtelusta ja uhkailusta, jopa kidutuksesta.

Lopulta pöytäkirjat valmistuivat.

Azanovan pöytäkirjan mukaan poliisi oli ottanut hänet kiinni Garnikovankadulla kolmelta, kun hän oli osana 5 000:n joukkoa, huusi iskulauseita ja häiritsi liikennettä. Azanovin pöytäkirjassa taas sanottiin hänen huutaneen 500 ihmisen kanssa ”Putin on varas”.

Kumpikin kiisti. Azanova sanoi, että hänethän oli otettu kiinni paljon aiemmin eri paikassa, jossa hän oli yksin. Azanov huomautti, että hänkin oli yksin kiinniottotilanteessa.

”En ole koskaan eläessäni huutanut ’Putin on varas’, jo periaatesyistä. En halua syytellä ihmisiä. En puhu ihmisistä pahaa. Sanoin ’Aleksei Navalnyi vapaaksi’. Sitä mieltä olen”, Azanov kertoo.

”Pöytäkirjat kopioitiin, kaikille samanlainen. Ymmärrän kyllä heitä. Jos kaikille kirjoitettaisiin tarkasti kuvaukset, olisimme vieläkin siellä.”

Molemmat pääsivät puolilta öin lähtemään kotiin.

”Se oli uusi ihmeellinen kokemus. Törmäys sellaiseen osaan elämästä, johon emme olleet aiemmin törmänneet”, Azanov sanoo.

Siinä vaiheessa Azanovit olivat vielä optimistisia. Pian olisi oikeus, jossa virheet saataisiin oiottua. Azanovan juristi alkoi kerätä dokumentteja ja todisteita, Azanova maksoi notaarille satoja euroja puhelimen viestikeskustelujen vahvistamisesta.

Todisteista ei ollut hyötyä – sakot tuli. Tuomari ei katsonut todisteita vaan päätti, että ”poliisin edustajien todistusta ei ole syytä epäillä”.

”Oikeutta ei kiinnostanut totuuden etsiminen”, Azanova sanoo.

Se loukkaa häntä, vaikka vähän huvittaakin. Sisäministeriö on kertonut mielenosoitukseen osallistuneen 2 000 ihmistä, mutta Azanovan tuomiossa puhutaan yhdessä paikassa olleen 5 000 mielenosoittajaa.

Kokemus ei tietenkään ole ainutlaatuinen. Tuomioistuimet ovat nuijineet tuomioita poliisien pöytäkirjojen mukaan. Putkat ovat täyttyneet mielenosoituksiin osallistuneiden lisäksi satunnaisista ohikulkijoista. Pietarissa oikeus sakotti kauppamatkalla ollutta kuuroa, joka poliisin mukaan huusi iskulauseita.

Azanov kävi vielä mielenosoituksessa oikeustalolla, kun Navalnyin ehdollinen muutettiin ehdottomaksi. Siellä Azanov otettiin taas kiinni. Hän kertoo jälleen menneensä rauhallisesti putkabussiin.

Tällä kertaa poliisiasemalla oli ”henkevää ja hauskaa”. Kiinni otetut tutustuivat toisiinsa.

”Nyt meillä on Telegramissa ryhmä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat