Koronakriisi teki terveysministeristä Espanjan valovoimaisimman poliitikon, ja juuri siksi hän erosi - Ulkomaat | HS.fi

Koronakriisi teki terveys­ministeristä Espanjan valo­voimaisimman poliitikon, ja juuri siksi hän erosi

Sosialistit saattavat voittaa Katalonian vaalit itsenäisyysmielisten riidellessä keskenään, mutta se ei tarkoita vielä mitään, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja Tommi Hannula.

Espanjan entinen terveysministeri Salvador Illa johtaa sosialistipuolueen Katalonian vaaleihin.

13.2.2021 2:00 | Päivitetty 13.2.2021 8:00

Kuuntelin jalkapallon Espanjan cupin ottelua Sevilla–Barcelona keskiviikkona Katalonian yleisradiosta. Kanava on katalaaninkielinen, ja siksi jokin särähti korvaan mainostauolla.

Ciudadanos-puolue vetosi kuulijoihin pokkana espanjaksi saadakseen ääniä tänä sunnuntaina.

Se vaikutti suorastaan epätoivoiselta.

Ciudadanos (katalaaniksi Ciutadans, suomeksi Kansalaiset) syntyi vastavoimaksi Katalonian itsenäisyysliikkeelle. Se on alueparlamentin suurin puolue, mutta sunnuntain vaaleissa neljäskin sija taitaa olla tiukassa.

Tämän luulisi kertovan, että kansan tuki separatismille on lujittunut, mutta ei. Itsenäisyysmieliset riitelevät keskenään, ja vaalit saattaa voittaa mies, joka antoi kasvot Espanjan taistelulle koronavirusta vastaan.

Salvador Illa, 54, jätti paikkansa Espanjan terveysministerinä johtaakseen sosialistipuolueen kotiseutunsa aluevaaleihin.

Keskustaoikeistolainen Ciudadanos on menettänyt äänestäjiä juuri sosialisteille mutta myös äärikonservatiiviselle Vox-puolueelle, joka on nousemassa ensi kertaa Katalonian alueparlamenttiin.

Katalonian itsenäisyysliikkeen voimistuminen johti viime vuosikymmenellä Espanjan syvimpään poliittiseen kriisiin demokratian aikakaudella.

Syksyllä 2017 Katalonia julistautui itsenäiseksi, minkä konkreettisin seuraus olivat pitkät vankeustuomiot aluehallituksen johtajille.

Espanjan pääministeri, sosialisti Pedro Sánchez toivoo itsenäisyysmielisten suistamista vallasta, koska nämä ovat pitäneet koko Espanjaa kuristusotteessa.

Sánchezin on täytynyt kuunnella näiden vaatimuksia itsenäisyyskansanäänestyksestä, koska Espanjan parlamentissa nämä ovat taanneet täpärän enemmistön tuen jo kahdelle Sánchezin hallitukselle – ja kaataneet niistä ensimmäisen.

Sosialistien voittokaan ei tosin takaisi Illalle Katalonian johtajuutta. Ciudadanos jäi viime vaaleissa oppositioon itsenäisyysmielisten uusittua yhteisen paikka­enemmistön hieman alle puolilla äänistä.

Keskiviikkona neljä itsenäisyysmielistä puoluetta allekirjoittivat sopimuksen olla muodostamatta aluehallitusta sosialistien kanssa.

Olennaista on, kumpi suurimmista itsenäisyyspuolueista voittaa niiden keskinäisen kisan. Maltillisemman tasavaltalaisvasemmiston (ERC) etu­lyöntiasema tietäisi diplomaattisempaa linjaa, onhan Sánchez luottanut valtakunnanpolitiikassa juuri ERC:n tukeen. Jos niskalenkin ottaa radikaalimpi Junts per Catalunya (Yhdessä Katalonian puolesta), separatismi yltyy.

Sosialistien pärjättyä mielipidekyselyissä itsenäisyysmieliset yrittivät lykätä vaalipäivää kesän korvalle. Peruste oli epidemia, mutta oikeus kielsi aikeet.

Tartunnan saaneilla ja karanteeniin määrätyillä on oikeus tulla äänestyspaikoille vaalipäivän viimeisenä tuntina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat