Bidenin hallinto haluaa sulkea Guantánamon vankileirin - Ulkomaat | HS.fi

Bidenin hallinto haluaa sulkea Guantánamon vankileirin

Pahamaineinen vankileiri avattiin Yhdysvaltain laivastotukikohtaan Kuubaan tammikuussa 2002.

Yhdysvaltain armeijan sotilaita vartiossa Guantánamon vankileirillä Kuubassa tammikuussa 2006.­

13.2. 5:51 | Päivitetty 13.2. 5:56

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden tavoittelee Kuubaan perustetun Guantánamon vankileirin sulkemista kautensa loppuun mennessä. Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki vahvisti asian toimittajien kysyessä siitä lehdistötilaisuudessa.

Guantánamon sulkusuunnitelmasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Vuonna 2002 perustetulla vankileirillä on yhä noin 40 vankia.

Psakin mukaan Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto selvittää seuraavaksi, mille tolalle Guantánamon asiat jäivät edellisen hallinnon aikana ja mitä mahdollisuuksia Bidenin hallinnolla asiassa on.

Guantánamon sulkemisesta puhui myös Yhdysvaltojen edellinen demokraattipresidentti Barack Obama vaalilupauksenaan vuonna 2008, mutta Obaman kahden kauden jälkeen leiri oli yhä käytössä. Biden toimi Obaman varapresidenttinä.

Bidenia edeltänyt presidentti, republikaanien Donald Trump puolestaan varmisti, ettei leiriä suljeta hänen kaudellaan. Trump katsoi, että leirille voidaan myös ottaa lisää vankeja, CNN kertoo.

”Pyydän kongressia varmistamaan, että meillä on käytössä kaikki tarpeelliset keinot terroristien vangitsemiseen taistelussa Isistä ja al-Qaidaa vastaan. Monessa tapauksessa tämä tarkoittaa nyt Guantánamo Bayta”, Trump sanoi vuonna 2018 CNN:n mukaan.

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin kannattavan vankileirin sulkemista.

”Puolustusministerin mielestä Guantánamon vankileiri tulisi sulkea. Hän tukee täysin hallinnon tavoitetta tehdä näin”, Kirby sanoi lehdistötilaisuudessa.

Pahamaineinen vankileiri perustettiin presidentti George W. Bushin kaudella paikaksi, jossa terrorismikytköksistä epäiltyjä, Yhdysvaltojen vangitsemia ihmisiä voitiin kuulustella. Vankien on kerrottu joutuneen kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.

Kuulustelutaktiikoihin on kuulunut muun muassa vankien vesikiduttamista, pahoinpitelyä ja ahtamista pieniin laatikoihin täynnä hyönteisiä.

Guantánamon lisäksi vankeja on pidetty CIA:n huippusalaisilla vankileireillä ympäri maailmaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan noin 40 nykyisestä vangista 26 on sellaisia, joita ei vaarallisuutensa vuoksi haluta vapauttaa. Leirillä on yhä esimerkiksi Khalid Sheikh Mohammed, jota pidetään syyskuun 2001 keskeisenä suunnittelijana.

Osaa leirillä pitkään olleista vangeista ei ole koskaan syytetty mistään, eikä heillä ole ollut mahdollisuutta oikeudenkäyntiin. Toisten kohdalla tapaukset ovat niin monimutkaisia, että oikeuskäsittely ei edisty, AFP kertoo.

Yhteensä Guantanamossa on ollut vuosien aikana noin 780 vankia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat